Soros, Křetínský. Za útokem na Babiše jsou miliardy. PL odhalily firmy, jména, transakce. Český národ zalapá po dechu. Teď a tady

05.10.2021 12:55 | Kauza

EXKLUZIVNĚ Podle webu Investigace.cz si premiér Babiš přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti. Tvrdí to mezinárodní skupina novinářů. ParlamentníListy.cz se ovšem věnovaly zcela jinému aspektu. Tím jsou finanční transakce spojené s lidmi kolem Českého centra pro investigativní žurnalistiku, kam spadá i web Investigace.cz. Dosud neznámé skutečnosti právě odhalujeme.

Soros, Křetínský. Za útokem na Babiše jsou miliardy. PL odhalily firmy, jména, transakce. Český národ zalapá po dechu. Teď a tady
Foto: repro youtube, tan
Popisek: George Soros

Předsedkyní dozorčí rady Českého centra pro investigativní žurnalistiku je Marie Němcová. Prakticky neznámé jméno se ve stínu nových skutečností jeví jako podstatné. Právě Němcová se totiž v roce 2019 účastnila transakce za použití offshorové společnosti, jejímž zjevným cílem bylo zakrýt konečné kupce skupiny polských rádií za zhruba 1,2 miliardy korun.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29727 lidí
Investiční fond Media Development Investment Fund (MDIF), který sídlí v New Yorku, deklaruje zaměření na investice do nezávislých médií. Hovoří o neskutečném objemu více než 234 milionů amerických dolarů. Jedním z investorů fondu je Open Society Foundations. Klíčovými osobami jsou zde například Mark Malloch-Brown nebo jistý George Soros.

Právě Marie Němcová spolupracuje s uvedeným fondem již od roku 1996. Praha je druhým místem, kde má investiční fond svoji kancelář.

Od ledna 2000 do současnosti je Němcová statutárním zástupcem Nadace Media Development Investment Fund a je také předsedkyní správní rady Nadace Open Society Fund Praha.

A teď to zásadní.

Dne 30. listopadu 2018 zakládá investiční fond Media Development Investment Fund offshorovou strukturu s názvem Salvatorska Ventures LLC se sídlem Wilmington, Delaware, USA.

Dne 11. ledna 2019 je v Česku formou notářského zápisu založena společnost SFS Ventures s.r.o. Marie Němcová se stává jednatelkou. Společnost má základní jmění 100 tisíc korun.

Dle účetní závěrky za rok 2019 má tato firma aktiva 1,25 miliardy korun. Tvoří je zejména podíly, ovládaná nebo ovládající osoba ve výši 1,16 miliardy korun. Stav bankovních účtů činil 92 milionů korun. Společnost nevygenerovala ani korunu tržeb vlastní činností a za rok 2019 dosáhla provozní ztráty 7 milionů korun. Ztráta byla kryta výnosy z dlouhodobého finančního majetku ve výši 65 milionů korun.

Firma má zřejmě jen virtuální sídlo, k čemuž se ještě dostaneme. Nemá webové stránky.

Firmu založili Sava Tatić jménem společnosti Sourcefabric Ventures s.r.o. a Marie Němcová jménem offshorové Salvatorska Ventures LLC.

Dne 20. února 2019 Křetínského Czech Media Invest oznámila prodej akcií skupiny polských rádií, a to včetně tamní dvojky na trhu Eurozet sp. z.o.o. Rovných 60 procent akcií zakoupila SFS Ventures s.r.o. a zbylých 40 procent polská Agora S. A. Ta za menšinový podíl zaplatila 776 milionů korun, tedy lze snadno dopočítat, že česká SFS Ventures za většinu doplatila 1,16 miliardy korun. To odpovídá i hodnotě vykázané v účetní závěrce za rok 2019.

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí
Obchod tehdy hlasitě kritizovala polská vládní strana PiS. Důvod? Objevila se informace, že za transakcí stojí George Soros. Jeho mluvčí se k otázkám agentury Reuters nevyjádřil.

Velmi složitou strukturu a přesuny stovek milionů korun PL naznačují níže.

Paradoxem zůstává, že právě tyto neprůhledné struktury zřejmě stojí za vypuštěním informací o údajných obchodech, s nimiž mají samy velmi bohaté zkušenosti.

Jsme však jen na začátku spletitého příběhu.

PL vzápětí přinesou další investigativní materiál zaměřený na jednotlivé osoby a jejich účast v celé kauze.

Zdroj: otevřená data

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …