Srandičky Ivo Rittiga a válka s Bradáčovou: Čtěte, co je za tím

01.04.2014 15:17

Obviněný lobbista Ivo Rittig si na internetu a prostřednictvím sociálních sítí vyřizuje účty se státními zástupci. Adamu Borgulovi doporučuje psychiatrickou léčebnu a Lenku Bradáčovou vyzval k omluvě za dvojnásobné zadržení a zabavení pasu. Známý pražský advokát Kolja Kubíček by svým klientům válku s žalobci rozhodně neradil a k vrácení cestovního pasu soudem přichází s „neadvokátským“ vysvětlením o žumpě.

Srandičky Ivo Rittiga a válka s Bradáčovou: Čtěte, co je za tím
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Anketa

Kterého z nominovaných moderátorů máte nejraději? Všichni soutěží v anketě TýTý 2013.

hlasovalo: 3534 lidí

Zatímco po svém únorovém propuštění z vazby prohlásil lobbista Ivo Rittig tak trochu s nadhledem, že zoufalí lidé dělají zoufalé činy, po březnovém několikahodinovém zadržení už se ovládal hůře. „Vrchní státní zástupce Borgula by se asi měl začít dlouhodobě léčit v psychiatrické léčebně,“ prohlásil Ivo Rittig poté, co si už zase mohl užívat svobody. A naplno rozjel svůj boj se žalobci, ať už se zmíněným Adamem Borgulou, Ivo Ištvanem nebo Lenkou Bradáčovou.

Na webu vasesvoboda.cz rozjel projekt, který nazval „Rittig – Válka s Bradáčovou“. Nejen na něm, ale i na sociálních sítích vede boj se státními zástupci. Jednak je to nezakrytými výhrůžkami, jak státnímu zástupci Adamu Borgulovi „usoudit zadek“, protože se po poradě s právníky chystá podat žádosti o náhradu škody, trestní oznámení na žalobce Borgulu pro zneužití pravomoci a žádost o provedení dohledu nad spisem.

Bradáčová ani neřekla promiňte, utahuje si lobbista z vrchní státní zástupkyně

Vedle toho využívá sociální síť Twitter, aby si ze svých „protivníků“ utahoval. „Čekal jsem, že Bradáčová řekne PROMIŇTE, že jsme Vás nezákonně dvakrát zadrželi, že jsme se nezákonně snažili Vám zabavit pasy a zase nic,“ napsal na Twitteru o vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. O kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, v níž je obviněn pro praní špinavých peněz, rovněž žertoval. „Nemáš nějaký volný jízdenky do foroty?" ptal se ho jeden z dalších uživatelů Twitteru. „Mám, ale na monacký autobusy," odpověděl Rittig.

V lehčím tónu reagoval i na to, že o obraz, kde je vyobrazen jako Zeus, jenž mu daroval bývalý šéf Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček, si nikam nepověsil a že o něj mají zájem galerie. „Čekám, jestli se třeba neozve Guggenheimovo muzeum, do toho bych šel,“ bavil se Ivo Rittig na Twitteru odkazem na jednu z nejznámějších galerií moderního umění sídlící v New Yorku.

V podobném tónu odpověděl i na dotaz na Twitteru, kolik stálo daňové poplatníky bezdůvodné zneužití zásahovky k jeho vykonstruovanému zadržení. „Počítej tak patnáct kukláčů na jednoho, je nás pět a dvakrát za sebou. Kdyby poslali koresponďák, přisli bychom na čas,“ vysmívá se Ivo Rittig. Když mu jiný uživatel sociální sítě vzkáže, že stojí na straně žalobců a pro stále ještě mravní hodnoty naší společnosti doufá, že ho zavřou a majetek zkonfiskují, reaguje Rittig: „Až bezdůvodně zavřou Tebe, zkus www.vasesvoboda.cz."

Rittig si díky moci, penězům a kontaktům může na žalobce vyskakovat

Známý pražský advokát Kolja Kubíček se u svých klientů s podobnou agresivitou vůči žalobcům nesetkal, ale prý to nebylo proto, že by obdobné úmysly rovněž neměli. „Problém těch ostatních je, že na to nemají moc ani peníze. Jde o kontakty, o vliv, který tahle osoba může mít, a proto si může výrazně víc dovolit než kdokoli normální,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz advokát Kolja Kubíček.

„Nevím, kolik toho na něj mají. Ale i bez ohledu na to, kolik toho na něj mají, je to zcela jistě pokus toho obviněného se bránit. A bránit se může člověk jakýmkoli způsobem. Pokud se mu jeví vhodné se bránit tak, že útočí na ty žalobce a má na to prostředky, má na to kontakty a má na to moc, tak pak je to možný způsob jeho obrany,“ podotýká Kolja Kubíček.

Útoky se můžou vrátit v podobě ještě většího úsilí žalobců

Nad Rittigovými útoky na žalobce se nepozastavuje ani advokát Karol Hrádela. „Není vůbec vyloučeno, aby si obžalovaný nebo obviněný stěžoval na činnost státního zástupce či soudce. Dokonce i u Evropského soudu pro lidská práva byl případ, kdy jeden z obžalovaných podal žalobu na soudce Vrchního soudu. Není to tedy nic, co by neexistovalo, byť je to poměrně výjimečné. Ale možné to je, není to protiprávní a jedná se o způsob obhajoby, který může osoba obviněná použít,“ říká pro ParlamentníListy.cz Karol Hrádela.

Advokát Kolja Kubíček ale tvrdí, že on sám by v žádném případě nedoporučil žádnému svému klientovi, aby si utahoval ze žalobců nebo z policistů. „A to z jednoho zásadního důvodu. Každá akce budí reakci. Jestliže někdo na někoho útočí, tak ten se brání. A jeho obranou může být, že hledá ještě více, aby ty argumenty, které byly proti dotyčnému vyřčeny, byly ještě přesvědčivější. Čili tímto způsobem se spíše vyprovokuje žalobce nebo případně ti policisté k ještě větší činnosti, kterou by jinak ani nevyvinuli, kdyby nebylo těchto útoků. Čili v každém případě bych takovýto postup nedoporučil,“ konstatuje Kolja Kubíček.

Kdy pojedu do Monaka? Ale já tu bydlím, jak často jezdí domů ostatní?

Karol Hrádela si netroufá odhadnout, zda jde u Ivo Rittiga o projev sebejistoty, že si na něj žalobci nepřijdou, nebo o snahu je zastrašit. „Může to být obojí. Někdo tak může reagovat z pobouření, že je nevinný, a stejně tak může jiný vytvářet pouze mediální pocit, že se děje něco nespravedlivého. V tom počínání nemusí být žádná vazba na to, jestli je vinen, či nevinen. V kriminálech máme spoustu ´nevinných´ lidí, alespoň podle jejich slov, a přitom o jejich ´nevině´ lze mít odůvodněné pochyby. Stejně tak lze mít odůvodněné pochyby o lidech, kteří kritizují státní zástupce, ale to nevylučuje, že v některých případech nemají pravdu,“ poznamenává advokát Karol Hrádela.

Minulou středu vrátil Obvodní soud pro Prahu 5 zabavené cestovní doklady čtyřem obviněným v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik kolem lobbisty Ivo Rittiga. A ten díky tomu může vyrazit do Monaka obnovit si rezidenční pobyt, protože mu čtvrtého dubna rezidentura v Monaku vyprší, a proto si ji spěchá obnovit. „Hodně lidí se mě ptá, kdy pojedu do Monaka. Ale já tu bydlím, jak často jezdí domů ostatní?“ podivuje se Ivo Rittig nad touto otázkou na sociální síti Twitter.

Rozhodnutí o vrácení pasu nic o vině ani nevině nevypovídá

To, že dostal Ivo Rittig cestovní pas zpátky, neznamená podle advokáta Karola Hrádely, že by důkazy proti němu byly slabé či stály na vodě. „Důkazy se budou posuzovat v konečné fázi řízení a mohlo se stát, že třeba teď nebyly všechny aspekty z jakéhokoli důvodu předloženy a budou předloženy dodatečně. Tohle rozhodnutí soudu ještě vůbec nic neznamená. Nemůžeme z toho dovodit, že je někdo vinný, či nevinný podle toho, že soud obviněnému něco vrátil,“ říká pro ParlamentníListy.cz Karol Hrádela s tím, že se tenhle krok soudu ale dá obviněným mediálně využít.

„Kdybych byl advokát takového klienta, tak bych byl rád, že mu pas vrátili a že případně může utéct nebo se zdržovat v cizině a vyhnout se tak případnému trestnímu stíhání nebo dokonce trestu. Vysvětloval bych si to tak, že patrně soud byl takového názoru, že nejsou důvody, proč by mu měl být zadržován pas. Jiné důvody bych tam patrně neviděl,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz Kolja Kubíček.

Zbaví se Rittiga, aby s sebou do žumpy nestáhl někoho významnějšího

Zároveň ale známý pražský advokát upozorňuje, že jde vyloženě o hypotetickou úvahu, protože tento klient by za ním určitě nepřišel. „Ten má své kontakty, své obhájce, svůj okruh lidí, kterým důvěřuje, a já bych zcela jistě nepatřil mezi ty lidi, kterým on důvěřuje,“ tvrdí advokát Kolja Kubíček.

Nakonec však prozradí, jak by se na vrácení cestovních dokladů Ivo Rittigovi díval, kdyby nebyl advokát, ale třeba novinář. „To bych se domníval, že existují lidé, kteří se chtějí pana Rittiga zbavit tak, aby nebyl v České republice a aby nemohl vypovídat, případně aby nevypovídal vůbec. Čili aby nestáhl s tou svou kauzou s sebou do té žumpy ještě někoho mnohem významnějšího. Tak bych si to vysvětloval jako novinář, ne jako advokát. Jako advokát bych byl rád, že ho pustili a že může utéct,“ dodává Kolja Kubíček.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …