Stalin i Hitler byli také morálními vůdci. Česku prý opět hrozí totalita

13.04.2012 20:29

Příznivci Holešovské výzvy pracují na plánech vizí pro budoucnost. Jednou z možností je podle nich využití principů, jehož autory jsou členové Hnutí za přímou demokracii. Ti se také zúčastní třeba nedělní demonstrace v Brně na náměstí Svobody, kde budou mít vlastní stánek.

Stalin i Hitler byli také morálními vůdci. Česku prý opět hrozí totalita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úbytek lidu byl znatelný, posuďte sami

 „Byli jsme požádáni, abychom vystoupili na několika demonstracích Holešovské výzvy s objasněním základních prvků přímé demokracie. To rádi uděláme. A také rádi vysvětlíme, že přímá demokracie je cesta k vytvoření spravedlivé a férové společnosti ke všem občanům této země,“ potvrdil pro Parlamentnilisty.cz Milan Valach, mluvčí Hnutí za přímou demokracii.

Jsou občanským sdružením, které bylo založeno v únoru 2001. Hnutí za přímou demokracii není politickou stranou, nechce jí být a neusiluje o vstup do parlamentu.

Spousta lidí čeká na jedinou odpověď. Jaký systém by byl vhodný pro Českou republiku? Jakou možnost nabízíte Vy?

Systém zastupitelské demokracie naprosto zklamal. A je to ještě horší. Toto není demokracie! Politikové a politické strany si usurpovali moc nad touto zemí. Vláda navrhuje a poslušný parlament přijímá zákony, které ožebračují občany a obohacují malé podnikatelské elity. Vláda a poslanci nejsou ve své velké většině reprezentanty lidu této země, ale jeho ostudou.
 Tento systém není opravitelný. Musí být odstraněn a nahrazen něčím zcela novým, podstatně demokratičtějším. Vláda nad touto zemí musí přejít v rozhodující míře přímou do rukou občanů samotných. To je možné jen v systému přímé demokracie.

Abych to vysvětlila. Lidé říkají, že není koho volit a nevěří už žádné politické straně. Je vůbec možné zjednodušit odpověď na otázku, co s tím?

S názorem, že není koho volit, se zcela ztotožňujeme. Je to již v dějinách mnohokrát opakovaná zkušenost, že představitelé stran i s těmi nejkrásnějšími sliby, nakonec své voliče a občany zradí. Stačí jen, aby se dostali k moci a k výhodám, které z ní plynou. To platí pro strany zavedené i pro strany nové.

Takže Vy po demisi vlády nevoláte?

Již víme, že pád vlády nic neřeší. Ale nic zásadního nevyřeší ani předčasné volby. Nutná je změna celého systému. Místo nefunkční zastupitelské demokracie potřebujeme demokracii přímou. Podrobné informace o ní nalezne zájemce na www.hzdp.cz . Ale stručně lze říci, že její podstata spočívá v právu občanů rozhodovat o sobě samých. Nikdo nemá právo diktovat nám, jak máme žít. Tato země patří nám občanům. A jako její vlastníci musíme mít nástroje k tomu, abychom ji mohli efektivně a v náš společný prospěch řídit. Je tedy nutné přijmout zákon o právu občanů na iniciativu a referendum. Tento zákon musí dát občanům právo rozhodovat o všech politických otázkách, a to včetně daní, a to zdůrazňuji, že právě daní, pokud si tu budou přát. Musí nám občanům také dát právo odvolat politika nebo zastupitele, který zklamal důvěru svých voličů.

Kolik hlasů by mělo stačit k vyhlášení referenda?

Právo na iniciativu je právem občanům vyvolat takové referendum kdykoliv si to budou přát. V demokracii stačí, aby toto přání vyslovil dostatečný počet občanů, navrhujeme kolem osmdesáti tisíc, a referendum bude platné bez ohledu na počet zúčastněných voličů. Právě toto požadujeme ve své petici: http://www.hzpd.cz/podporte-svoje-prava/
Jak je vidět, požadujeme jednak uzákonění celostátního referenda, jednak radikální změnu zákona o obecním – místním referendu.

Jedna věc je krize ekonomická, druhá morální. Myslíte si, že ve vedení státu chybí osobnosti?

 Z morální krize nás nevyvedou tak zvané morální a charismatické osobnosti. To je iluze, a dokonce nebezpečná. Čím více se mluví o morálních vůdcích, tím blíže jsme nové totalitě. Za morálního vůdce byl považován i Hitler a Stalin. Příčinou morální krize je svévole politiků. Jejich arogance a bezohlednost k potřebám prostého občane. Ale noví politikové podlehnou kouzlu moci úplně stejně jako ti současní a jako již mnoho jiných před nimi. Nikdy nesmíme zapomenout na starou a osvědčenou zásadu, že každá moc korumpuje. Ano, nekorumpují jen peníze, ale také sláva, funkce, moc. To, co potřebujeme, nejsou morální osobnosti. Žádný politický systém nesmí stát na hrdinech!

Takže osobnosti nepotřebujeme a lidé tedy budou kontrovat politiky, není to utopie?

Politický systém musí velmi dobře fungovat s běžnými občany, jaké potkáváme každý den na ulici. Cestou k morálnímu ozdravení společnosti je proto systém přísné a radikální kontroly každého držitele moci občany samotnými. Takovým systémem je systém přímé demokracie s možností zrušit každé nevýhodné rozhodnutí politiků, případně odvolat a vzít moc i těmto politikům samotným. Kariéristé, zloději a podvodníci budou tímto systémem kontroly rychle odhaleni a odstraněni. To je ona morální náprava, po níž nyní voláme.

Největším morálním nebezpečím, které nefunkčnost zastupitelské demokracie vyvolává, je ztráta víry v demokracii a růst fašistických, rasistických a nábožensky fundamentalistických nálad ve společnosti. Obnovení důvěry v demokracii v prostředí demokracie přímé je odpovědí i na toto nebezpečí.

Údajně probíhají jednání mezi Hnutím za přímou demokracii a koordinátory Holešovské výzvy. Co si myslíte o jejich postupu a je pravda, že by právě Vaše vize mohly být řešením pro společnost? Použití Vaší ústavy a podobně?

Někteří představitelé Holešovské výzvy se na nás obrátili s prosbou o vysvětlení podstaty přímé demokracie. Rádi na takové otázky odpovídáme každému zájemci. Zdá se nám, že v Holešovské výzvě je soustředěno mnoho lidí, pro které je stávající situace nadále již nesnesitelná. Jestli přijmou přímou demokracii, nebo ne, to je ovšem již jejich rozhodnutí.

Kdybychom nebyli přesvědčeni, a to i na základě zkušeností z mnoha zemí světa, kde je přímá demokracie využívána, že je to řešení našich problémů, tak bychom ji neprosazovali.

Co si myslíte o vládní krizi minulých dnů?

Je to jedna z mnoha podobných krizí, které se v této vládní koalici odehrávají jako na běžícím pásu. Jednak je to nástroj vzájemného vydírání, jednak nelze ani pominout možnost, že se tímto trapným představením pokoušejí oslabit demonstraci 21. dubna.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …