Šutry a klacky, zničené fasády. Malí sígři dusí sever: Dávky? Zavřít? Konec tolerance

13.05.2021 9:51 | Reportáž

V Litvínově si zařádil další dětský gang. Je parta vandalů vyústěním covidového záškoláctví, nebo „nepřizpůsobivých“ rodičů? Překvapivá odpověď politika, který jako muž zákona funguje v revíru už dvě dekády. „Zavřít, sebrat dávky? Nesvádějte to na rodiče, ale ani na pandemii…“ Agresivita se ale zvyšuje, takže – ano, hlásit policistům i mrňata.

Šutry a klacky, zničené fasády. Malí sígři dusí sever:  Dávky? Zavřít? Konec tolerance
Foto: archiv Městská policie Litvínov
Popisek: Městská policie Litvínov, ilustrační foto

Malí hrubiáni v Litvínově zhruba měsíc ničili fasády, auta, ale také házeli kamení po lidech. „Jde fakt o děti…“ zdůraznil během povídání s ParlamentnímiListy.cz dlouholetý ředitel tamní městské policie Martin Klika, když mu redakce citovala některé nevybíravé reakce veřejnosti, která „má jasno“, jak pachatele ztrestat. Spoustu podrobností tak vůbec nesdělil, přesto má podle něj z jasného důvodu smysl nezletilé záškodníky nahlašovat.

Právě trestná činnost nezletilých neklesla v covidové době tolik jako u dospělých, vyplynulo mimo jiné z letos zveřejněné zprávy o bezpečnosti a veřejném pořádku na Mostecku za rok 2020. Ta upozornila i na zvyšující se agresivitu pachatelů.

Sebrat rodičům dávky?

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Čtyři kluci několik týdnů terorizovali okolí v litvínovských lokalitách Janov a Hamr. „Házeli kamení nebo klacky, i na děti. Nebo ničili auta stojící na parkovišti. Také poškodili fasády několik domů,“ zní výpovědi těch, kteří se s partičkou setkali. Strážníci se o jejich činech dozvěděli jednak ze dvou škol, do kterých chlapci docházejí na první stupeň.  „Získali jsme informace od zaměstnanců školy, kteří oslovili naše asistenty prevence kriminality. Šlo i o další zdroje včetně přímo lidí, kteří si konkrétně na jejich počínání stěžovali,“ uvedl ředitel litvínovské městské policie Martin Klika s tím, že celou věc převzali sociální pracovníci, kteří ji řeší dále přímo s výtržníky i jejich rodiči.

Litvínovští obyvatelé se s dětským gangem nesetkávají poprvé. Před časem šlo například o nezletilce z různých tlup, které se napadaly navzájem. Ať v centru Litvínova, nebo i v nedalekém Meziboří.  „Jeden čas jsme  kamerovým systémem dohlíželi i na autobusy a byli domluveni s dopravním podnikem na spolupráci, když třeba podobná partička dojede na Meziboří,“ připomněl ředitel strážníků. Ještě dříve šlo o drobné krádeže ratolestí ve věku pouhých osm až deset let.

Veřejnost severočeského města, které se dlouhodobě potýká s takzvaně nepřizpůsobivými, je na podobné zprávy háklivá. V diskusích o aktuálních rebelech si nebere servítky.

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí

„Asi by se mělo začít u rodičů! Od toho to vše pochází, ne? V Litvínově se už nedá skoro bydlet díky těmto občanům!“ napsala ke zprávě na sociální síti například Litvínovanka Markéta Cuplová. Plejáda další nápadů na sebe nenechala dlouho čekat: „Sebrat rodičům veškeré dávky, oni si to pak už s těma smradama vysvětlí. Nic jiného na takovéto bohužel neplatí,“ radí Radek Kroupa. „Dřív by je zavřeli do diagnostického ústavu,“ vytahuje Jaromír Vít. „Škodu uhradit klidně i z dávek a ať se jdou pást, zeleného je už všude kolem dost,“ poznamenává Hana Křš. „Za dítě je zodpovědný rodič – zavřít, škodu nahradit!“ dodává nemilosrdně Antonín Trčálek.

Zkušený strážník a městský zastupitel Martin Klika v tomto případě nesouhlasí. „Nemůžete říci, že na ně ti rodiče například nemají čas. Vždyť buď jsou děti na rotační výuce, nebo už je po vyučování. To není chyba rodičů,“ sděluje pro PL. „Dospělý si je schopen uvědomit, že šlápnul vedle, u těch dětí to nastává nějakým vývojem, a tím jak přistupuje ke společnosti, jak se v ní chová, a i naopak,“ pokračuje shovívavě a vůbec se nehodlá vyjadřovat k až rasistickým komentářům, které upozorňují, že šlo určitě o ty nejmenované obyvatele sociálně vyloučených lokalit.

Hlásit ano. Covid do toho netahejte

„Je to běh na dlouhou trať. Není to o tom, že někomu dáte na zadek, a tím něco vyřešíte,“ míní Klika, který na dotaz PL ale souhlasí s tím, aby i takto mladí záškodníci byli hlášeni policii. Je podle něj v pořádku, že se jejich činy řeší, i když nedovrší věkovou hranici pro trestněprávní odpovědnost. „Pak samozřejmě i ti rodiče se více zapojí. Je dobře, že se toto vše uděje a že se pak někdo neozve za půl roku, že tito kluci způsobili někde něco mnohem horšího  a nikdo s tím včas nepracoval, nikdo neudělal žádné opatření a podobně.“

 

To je trochu i odpověď například na cynický příspěvek, který se objevil na síti: „A kde je namakaná městská policie, výborný prostředek na zpacifikování odpůrců respirátorů a jiných svinstvech na puse jednotlivců? Na partu mladých asi nebyli školeni…“

Martin Klika také nepovažuje za adekvátní odůvodňovat toto jednání například „covidovým záškoláctvím“. „Je to o dospívání těch dětí. Je třeba, aby si uvědomily, co může nastat, když někoho napadnou,“ sdělil svůj postoj.

Vliv pandemie a opatření přijímaných k jejímu zvládání na kriminalitu měl spíše utlumující účinky, jak uvedla již Zpráva o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území okresu Most za rok 2020, zpracovaná státní Policií ČR. V počtu stíhaných osob v kategorii mladiství (15–17 let) a také u kategorie nezletilých (1–14 let) došlo jen k mírnému poklesu oproti poklesu kriminality dospělých, uvedl ředitel mostecké policie Jiří Volprecht. „Stejně jako v minulých letech byla i v roce 2020 zaznamenána řada událostí, které dokumentovaly trend zvyšování agresivity pachatelů,“ zdůraznil však jinou charakteristiku.

Jako jeden příklad za všechny citoval policejní ředitel Volprecht například loupež na seniorce. Mladistvý společně s nezletilým nejprve na chodníku minuli ženu jdoucí o holi. Poté se domluvili, že jí ukradnou kabelku, aby získali finanční hotovost. „Nezletilý došel až k poškozené a dle předchozí dohody ji chytil za dámskou kabelku, kterou držela v ruce. Trhl s takovou razancí a silou, až poškozená upadla na zem, a oba pachatelé společně začali s odcizenou kabelkou z místa činu utíkat pryč. Při tom je pronásledovali náhodní svědci, přičemž nezletilý odhodil odcizenou kabelku na zem.“ Poškozená utrpěla závažné poranění levého předloktí. Přestože se oběma pachatelům podařilo z místa činu utéct, obviněný mladistvý byl vazebně stíhán.

S mladými pachateli z Litvínova, kteří řádili nyní během dubna a května, bude dále pracovat sociální odbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…