Své místo si teprve hledá. U Jílkové se řešila hrozivá rakovina, ale i novinka v léčbě

02.10.2014 23:05

Rakovina. Nemoc, která postihne každého třetího člověka a každý čtvrtý na ni zemře. A kdo rozhoduje o tom, jakou dostaneme léčbu, lékař nebo pojišťovna? Nejen na tuto otázku hledali odpověď hosté pořadu České televize Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové. Dorazil i ředitel VZP Zdeněk Kabátek a došlo i na přetřásanou otázku protonové léčby.

Své místo si teprve hledá. U Jílkové se řešila hrozivá rakovina, ale i novinka v léčbě
Foto: Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu ČT Máte slovo Michaela Jílková

Náměstek pro zdravotní péči Josef Vymazal, ředitel VZP Zdeněk Kabátek, prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. – přednosta Onkologické kliniky 1 LFUK, VFN, Ludmila Šimáčková – občanské sdružení Lymfom Help a další hosté diskutovali v České televizi o nemoci, která nemilosrdně kosí lidstvo na celé planetě. Podléhají jí děti, mladé ženy i starší spoluobčané. Dělá se v Česku dost pro onkologické pacienty? A může jim pomoci protonová léčba?

Kolik peněz jde na onkologické pacienty?

Předsedkyně odborové organizace zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková, která v pořadu také vystoupila, začala pěkně zostra. Stát prý nedává na léčbu onkologických pacientů dost peněz. To se projevuje především tím, že pacienti čekají na léčbu i léky.

Vymazal ale hned oponoval, že to není tak tragické, jak se může ze slov Žitníkové zdát. A k jeho slovům se zase naopak přiklonil Kabátek z Všeobecné zdravotní pojišťovny. „VZP vydává na léčbu onkologických pacientů přes 13 miliard, a pokud už dochází k nějakým prodlevám, tak VZP nabízí řadu možností, jak se může pacient na pojišťovnu obrátit a urgovat ji,“ poznamenal Kabátek. Podle léčitele Jonáše to ale nemění nic na tom, že každý den čekání navíc je obrovskou zkouškou a utrpením pro jejich duši.

Jsou onkologičtí pacienti odmítáni?

Profesor Petruželka zdůraznil, že onkologickým pacientům by se pomoci mělo dostat co nejdříve. A Vymazal obratem dodal, že při srovnání s okolními zeměmi si Česko nestojí vůbec špatně. Ve studiu řekl své i někdejší mluvčí bývalého ministra zdravonictví Tomáše Julínka (ODS) Tomáš Cikrt. „Buďme šťastní, v jaké zemi žijeme,“ podotkl. Česko si nestojí špatně, a pokud by došlo k optimalizaci lůžek cestou zrušení některých nemocnic, prý by hned bylo víc peněz na léčbu onkologických pacientů. Stejně tak jasně řekl, že lékař musí pacienta také provázet jeho nemocí a pokud to nedělá, není to dobrý lékař. „Jenže když máte třicet pacientů v ordinaci, tak se každému musíte věnovat stejně,“ okomentoval situaci Petruželka.

Do debaty se ale vložila i Ludmila Šimáčková, která poukázala na to, že někteří onkologičtí pacienti jsou ze strany lékařů odmítáni, protože mají od pojišťoven stanoveny určité kvóty dané finančními možnostmi. Petruželka však pacienty uklidňoval, že se ničeho takového bát nemusí.

Protonová léčba

Před televizními kamerami se rozebírala i protonová léčba. „Své místo si teprve hledá,“ řekl náměstek Vymazal a upozornil na to, že napřed musí být touto metodou odléčeno určité množství pacientů a teprve na základě výsledků lze říct, jak úspěšná metoda to je. A na tom panovala ve studiu vzácná shoda. V podobném duchu se vyjádřila i Žitníková. Moderátorka Jílková navíc prozradila, že do pořadu byli pozváni i zástupci protonového centra v Praze, ale účast odmítli.

Kabátek následně poukázal na to, že české zařízení pro protonovou léčbu si účtuje za jednoho pacienta přes sedm set tisíc, zatímco obdobná léčba v Mnichově stojí jen 500 tisíc. „A to je důsledek toho, že se do zdravotnictví vpustilo tržní hospodářství. Světová zdravotnická organizace přitom jasně řekla, že ve středu zájmu má stát člověk a nikoliv zisk,“ vypálila Žitníková.

  • Více názorů a informací nejen k protonové léčbě ČTĚTE ZDE.

Prevence

Došlo také na téma prevence. Hosté ve studiu se shodli na tom, že by lidé měli jíst více ovoce i zeleniny a obecně by měli zlepšit svůj životní styl. Občané by si také měli dát pozor na to, jak moc se opalují. „Já si myslím, že mimo té prevence bychom se měli bavit především o osobní zodpovědnosti každého člověka,“ podotkla Šimáčková. Platí totiž, že jen přibližně 10 % nádorů je podmíněno čistě geneticky, ale zbylých devadesát procent je způsobeno vnějšími vlivy. Lidé by neměli kouřit, příliš pít alkohol a stejně tak by se měli mít na pozoru před obezitou.

„Je třeba také vyčistit ovzduší a pak také záleží na tom, co jíme, jaká přijímáme barviva v potravinách a tak podobně,“ prohlásil Petruželka. Onkologické pacienty ale zároveň odrazoval od držení hladovek - vyhladovění nádorů podle něj není správnou cestou. Léčitel Jonáš dodal, že je třeba dodržovat i pitný režim, protože jeho správným dodržováním máme šanci z těla vyplavit škodlivé látky.

V závěru pořadu také zaznělo, že lidé mohou absolvovat preventivní prohlídky, s jejichž pomocí lze odhalit rakovinu prsu, rakovinu kůže a jiné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …