Svědectví krajana z Rakouska: Děvko, oblékni se! Hlásili migranti na mou partnerku, když se opalovala

08.10.2017 21:55

Rakouský fotograf českého původu Thomas Busek si získal pozornost na sociálních sítích i v rakouských médiích. Nikoli však díky svému umění, ale neblahou zkušeností se šesticí migrantů ze zemí třetího světa.

Svědectví krajana z Rakouska: Děvko, oblékni se! Hlásili migranti na mou partnerku, když se opalovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muslimské ženy poblíž mešity

Dnes čtyřiatřicetiletý Busek odešel se svými rodiči před dvaceti lety do Vídně, kde zapustil kořeny a na rozdíl od mnoha přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky se velmi dobře integroval. O čemž svědčí jeho kariéra profesionálního fotografa, který cestuje po světě za prací a o zakázky nemá nouzi. Na konci letošního léta však Busek ve své druhé domovině prodělal velmi nepříjemnou zkušenost, se kterou se podělil na sociálních sítích.

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí

Na konci léta vyrazil se svojí přítelkyní vykoupat se v lesním koupališti. Přítelkyně se chtěla opálit a sundala si horní díl plavek. „Opalovali jsme se vedle sebe, když k nám najednou přišlo šest vousatých mužů a přikázali nám, že se musí obléknout. Vyhrožovali přitom, že jestli se nezakryje, tak za sebe nemohou ručit a hrozí jí znásilnění. Ačkoli ještě nebylo moc pozdě a v blízkosti se pochybovalo hodně lidí, nikdo nám nepomohl,“ napsal Busek na svém Facebooku.

 

K události došlo již před několika týdny, ale vzhledem ke svému pracovnímu vytížení v cizině se o nepříjemnou zkušenost podělil Busek až minulý týden. Celý incident navíc nahrával na kameru. „Těch šest mravokárců se chovalo čím dál tím agresivněji. Mé přítelkyni nadávali do děvek a uráželi i všechny Rakušany. Ještě musím podotknout, že po dobu naší konverzace se obraceli jenom na mě. Jako bych snad byl jejím vlastníkem,“ podivoval se Busek.

Neblahá zkušenost s radikálním islámem v Rakousku Buska šokovala. „Když jsem se před dvaceti lety přestěhoval do Vídně, byl jsem nejprve smutný, protože jsem musel opustit své kamarády v Praze. Zároveň jsem byl ale rád, že se stanu součástí více civilizovaného světa. Byl jsem ve Vídni velmi dobře přijat, a i když jsem se v prvních měsících potýkal s němčinou, Rakušané se ke mně chovali přátelsky a mile,“ vzpomínal Busek.

Jak Busek dále napsal, díky svému povolání fotografa procestoval velký kus světa, ale Vídeň pro něj vždy byla nejlepším místem k životu. To se nyní změnilo. „Vždycky jsem si myslel, že ve Vídni strávím celý svůj život. Po této zkušenosti si však vůbec nejsem jistý, že tu budu za deset či dvacet let. A pro ty, kdo mě neznají, já fakt nejsem žádný extremista ani nenávistník. Jsem prostě jen vídeňský fotograf z Prahy, který má obavy o budoucnost své nové země,“ napsal Busek ve svém facebookém komentáři, který sklidil asi 6,5 „lajků“ a sdílelo jej téměř 8 000 lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …