Svetry nestačí, zdaňme bohatý. Študáci začali Antifosilní jaro a teď stanují před Síkelovým ministerstvem

03.05.2023 11:34 | Reportáž

Chvaletice nikdy více, Počerady na petlice! Energii lidem, ne uhlobaronům! To při úterním pochodu Prahou skandovali studenti z iniciativy Univerzity za klima a další aktivisté. Občas se setkali s nesouhlasem. Muž na Staroměstském náměstí je nazval vulgárním výrazem pro mužské přirození. Nyní stanují před Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Svetry nestačí, zdaňme bohatý. Študáci začali Antifosilní jaro a teď stanují před Síkelovým ministerstvem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Studenti z iniciativy Univerzity za klima prošli Prahou a zahájili tím Antifosilní jaro

„Požadujeme jasný plán uzavírání uhelných elektráren. Uhlí pod zem. Bída, hnus, fosilní kapitalismus.“ Takové vzkazy napsali studenti z iniciativy Univerzity za klima a ostatní klimatičtí aktivisté křídami na chodník před hlavní budovou Ministerstva financí v Praze a pak se vydali na pochod. ParlamentníListy.cz prošly „stověžatou“ s nimi…

Požadavky na vládu

Někteří přišli v ochranných oblecích, jedna dívka dokonce přinesla „buchtu za klima“. Následně se zhruba sedmdesát aktivistů vydalo na náměstí Jana Palacha. „Po vládě jsme chtěli, aby představila konkrétní kroky rychlé a spravedlivé transformace směrem k bezemisní budoucnosti a soudržné společnosti. Chtěli jsme, aby vláda v době probíhající klimatické krize, v době tornád, množství požárů… udělala to nejmenší, co by se od ní dalo čekat. Chtěli jsme, aby pro ni řešení klimatické krize bylo prioritou…“ řekla tam před všemi Bára z iniciativy Univerzity za klima (UzK) s tím, že loňská stávka ukázala, že i dnešním studentům – jako těm v roce 1989 – jejich budoucnost není lhostejná.

„Tohle ale bohužel nestačí. Nejenže vláda nepodniká dostatečně rychlé kroky k ochraně klimatu. Na konci března povolila těžit v dolu Bílina až do roku 2035. Vládní poučky z učebnic neoliberalismu berou peníze z kapes běžných lidí a dávají je jedincům, jako je Křetínský a Tykač. Zatím se se sny o neustálém ekonomickém růstu ženeme ke klimatickému kolapsu,“ sdělil člen UzK Honza.

Pryč s uhlobarony

Následně došli na Staroměstské náměstí. Hodně spílali tuzemským uhlobaronům jako Pavel Tykač, Zdeněk Bakala a Daniel Křetínský. Ale jak hlásali dál, tak „černý klima, Fialova vina“ a „příští zimu, bez fosilního plynu“. Když došli na Staroměstské náměstí, protijdoucí starší muž na ně zařval: „Jděte do h****u, č****i!“

Pod Mariánským sloupem hovořily Magdalena a Johana ze středoškolského hnutí Fridays for Future ČR. „Předminulý pátek jsme stávkovali zas. Tentokrát jsme požadovali vyjádření vlády k nedávným klimatickým skandálům kolem dolu Turów a Bílina. Ale to jsme nedostali. Vláda mlčí… Jsme naštvané a frustrované. Co se ještě musí stát, aby lidé u moci konečně začali přistupovat k řešení klimatické krize zodpovědně,“ řekly s tím, že nová vláda vypadala nadějně, ale už je zase mnohokrát zklamala.

U dolní části Václavského náměstí začali na pochod pořvávat ožralí vágusové: „Jděte do p****e. Přestaňte fetovat!“ Tam promluvil Jaroslav Bican z české pobočky Greenpeace a před Českou národní bankou pak Vojtěch Kudla z občanského hnutí Limity jsme my. „Pro vládu je fakt, že se řeší uhlí, trapnou situací. Měla by schůzovat v kanále,“ řekl druhý. Nakonec se aktivisté dostali k Ministerstvu průmyslu a obchodu, kde zakřičeli: „MPO má pracovat, proto jdeme stávkovat!“, následně udělali hromadnou fotku a postavili stany.

Antifosilní jaro

„Oficiální jaro již sice vypuklo. Neplatí to však pro Antifosilní jaro, které zahájíme v květnu jako studující tuzemských univerzit spolu s našimi kamarádkami a kamarády,“ píše iniciativa Univerzity za klima na svých stránkách. Součástí „stanování“ – má trvat do čtvrtka – před ministerstvem je i doprovodný program s koncerty a přednáškami. Kromě Prahy se akce Antifosilní jaro uskuteční také v Olomouci a Brně.

Študákům je třeba přiznat celkem dobré schopnosti sebeprezentace. Měli v kapse množství chytlavých sloganů, dokonce i zpívali ekopísničky z vlastní tvorby, prošli po nejdůležitějších tazích v centru hlavního města a pro turisty měli připravené mezinárodní vzkazy, jako: „No borders, no nations, no coal power stations!“ Tedy: „Žádné hranice, žádné národy, žádné uhelné elektrárny!“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Studenti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOrel první , 03.05.2023 16:13:15
By měli být v budoucnu elitou národa ale jak to tak sleduju tak tihle tupci se elitou nikdy nestanou.Ten pán na Staroměstském náměstí se trefil do černého.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…