Svetry nestačí, zdaňme bohatý. Študáci začali Antifosilní jaro a teď stanují před Síkelovým ministerstvem

03.05.2023 11:34 | Reportáž

Chvaletice nikdy více, Počerady na petlice! Energii lidem, ne uhlobaronům! To při úterním pochodu Prahou skandovali studenti z iniciativy Univerzity za klima a další aktivisté. Občas se setkali s nesouhlasem. Muž na Staroměstském náměstí je nazval vulgárním výrazem pro mužské přirození. Nyní stanují před Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Svetry nestačí, zdaňme bohatý. Študáci začali Antifosilní jaro a teď stanují před Síkelovým ministerstvem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Studenti z iniciativy Univerzity za klima prošli Prahou a zahájili tím Antifosilní jaro

„Požadujeme jasný plán uzavírání uhelných elektráren. Uhlí pod zem. Bída, hnus, fosilní kapitalismus.“ Takové vzkazy napsali studenti z iniciativy Univerzity za klima a ostatní klimatičtí aktivisté křídami na chodník před hlavní budovou Ministerstva financí v Praze a pak se vydali na pochod. ParlamentníListy.cz prošly „stověžatou“ s nimi…

Požadavky na vládu

Někteří přišli v ochranných oblecích, jedna dívka dokonce přinesla „buchtu za klima“. Následně se zhruba sedmdesát aktivistů vydalo na náměstí Jana Palacha. „Po vládě jsme chtěli, aby představila konkrétní kroky rychlé a spravedlivé transformace směrem k bezemisní budoucnosti a soudržné společnosti. Chtěli jsme, aby vláda v době probíhající klimatické krize, v době tornád, množství požárů… udělala to nejmenší, co by se od ní dalo čekat. Chtěli jsme, aby pro ni řešení klimatické krize bylo prioritou…“ řekla tam před všemi Bára z iniciativy Univerzity za klima (UzK) s tím, že loňská stávka ukázala, že i dnešním studentům – jako těm v roce 1989 – jejich budoucnost není lhostejná.

„Tohle ale bohužel nestačí. Nejenže vláda nepodniká dostatečně rychlé kroky k ochraně klimatu. Na konci března povolila těžit v dolu Bílina až do roku 2035. Vládní poučky z učebnic neoliberalismu berou peníze z kapes běžných lidí a dávají je jedincům, jako je Křetínský a Tykač. Zatím se se sny o neustálém ekonomickém růstu ženeme ke klimatickému kolapsu,“ sdělil člen UzK Honza.

Pryč s uhlobarony

Následně došli na Staroměstské náměstí. Hodně spílali tuzemským uhlobaronům jako Pavel Tykač, Zdeněk Bakala a Daniel Křetínský. Ale jak hlásali dál, tak „černý klima, Fialova vina“ a „příští zimu, bez fosilního plynu“. Když došli na Staroměstské náměstí, protijdoucí starší muž na ně zařval: „Jděte do h****u, č****i!“

Pod Mariánským sloupem hovořily Magdalena a Johana ze středoškolského hnutí Fridays for Future ČR. „Předminulý pátek jsme stávkovali zas. Tentokrát jsme požadovali vyjádření vlády k nedávným klimatickým skandálům kolem dolu Turów a Bílina. Ale to jsme nedostali. Vláda mlčí… Jsme naštvané a frustrované. Co se ještě musí stát, aby lidé u moci konečně začali přistupovat k řešení klimatické krize zodpovědně,“ řekly s tím, že nová vláda vypadala nadějně, ale už je zase mnohokrát zklamala.

U dolní části Václavského náměstí začali na pochod pořvávat ožralí vágusové: „Jděte do p****e. Přestaňte fetovat!“ Tam promluvil Jaroslav Bican z české pobočky Greenpeace a před Českou národní bankou pak Vojtěch Kudla z občanského hnutí Limity jsme my. „Pro vládu je fakt, že se řeší uhlí, trapnou situací. Měla by schůzovat v kanále,“ řekl druhý. Nakonec se aktivisté dostali k Ministerstvu průmyslu a obchodu, kde zakřičeli: „MPO má pracovat, proto jdeme stávkovat!“, následně udělali hromadnou fotku a postavili stany.

Antifosilní jaro

„Oficiální jaro již sice vypuklo. Neplatí to však pro Antifosilní jaro, které zahájíme v květnu jako studující tuzemských univerzit spolu s našimi kamarádkami a kamarády,“ píše iniciativa Univerzity za klima na svých stránkách. Součástí „stanování“ – má trvat do čtvrtka – před ministerstvem je i doprovodný program s koncerty a přednáškami. Kromě Prahy se akce Antifosilní jaro uskuteční také v Olomouci a Brně.

Študákům je třeba přiznat celkem dobré schopnosti sebeprezentace. Měli v kapse množství chytlavých sloganů, dokonce i zpívali ekopísničky z vlastní tvorby, prošli po nejdůležitějších tazích v centru hlavního města a pro turisty měli připravené mezinárodní vzkazy, jako: „No borders, no nations, no coal power stations!“ Tedy: „Žádné hranice, žádné národy, žádné uhelné elektrárny!“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Studenti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOrel první , 03.05.2023 16:13:15
By měli být v budoucnu elitou národa ale jak to tak sleduju tak tihle tupci se elitou nikdy nestanou.Ten pán na Staroměstském náměstí se trefil do černého.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…