Tajně pořízený snímek ze zkoušek ve Státní opeře. Umělci mají strach o život z toho, co se na nich děje. Tohle je Praha, leden 2021

09.01.2021 4:46

Bezpečnost zaměstnanců je termín, který se stal téměř ustáleným. Vedoucí podniků i soukromých firem apelují na všechny, aby dbali na rozestupy, dodržovali přísná bezpečnostní opatření, chránili sebe i své okolí. Na ParlamentníListy.cz se však obrátilo několik umělců Státní opery v Praze, aby nám popsali tamní stav.

Tajně pořízený snímek ze zkoušek ve Státní opeře. Umělci mají strach o život z toho, co se na nich děje. Tohle je Praha, leden 2021
Foto: zdroj redakce
Popisek: Ze zkoušky Státní opery (leden 2020). Z přítomných má roušky jediný

„Věřím, že by vaše čtenáře mohlo zajímat, jak aktuálně funguje Státní opera. Jde o ochranu zaměstnanců, zamezení šíření nákazy a opatření, které zde byly také v srpnu a září loňského roku,“ uvedl zkraje svého e-mailu umělec, jemuž jsme slíbili absolutní anonymitu. Ten nám řekl, že v úterý 5. ledna 2021 začalo zkoušení Verdiho Rigoletta, a to dvě zkoušky denně. Mělo by probíhat za přísných bezpečnostních opatření. Ta by pro změnu měla vycházet z rozeslaného nařízení resortu zdravotnictví.
 

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12936 lidí
„E-mailem jsme dostali takzvanou Matici Ministerstva zdravotnictví ohledně fungování kultury“doplňuje náš interní zdroj. Realita?
 
„Zkoušky orchestru, kde bylo odhadem 60 hráčů, se konaly ve zkušebně, bylo tam úplně natěsnáno, nebyla tam vůbec žádná okna, špatně fungovala klimatizace, nebyly dodržovány žádné minimální rozestupy. Do třetí zkoušky dokonce nebyla dechová sekce oddělena plexiskly. Jelikož si hned několik lidí stěžovalo, jistě také z obavy o možném nebezpečí a ohrožení zdraví, štíty byly vyrobeny později, ale byly malé a absolutně nevyhovující,“ nešetří kritikou zdroj.
 
Zaměstnanci opery se prý v pondělí 4. ledna mohli nechat bezplatně otestovat, jednalo se o antigenní testy. „Další testování je plánované na další týden, kdy budou opět dvě zkoušky denně.“
 
Jak se PL dále podařilo zjistit, tak podle sdělení jednoho z insiderů opery je v současnosti hned několik zaměstnanců nakažených koronavirem.
 
 
Redakce se samozřejmě obrátila na tiskové oddělení Státní opery. Zajímal nás popis stavu bezpečnostních opatření i jejich dodržování.
 
„Ve Státní opeře byly zahájeny zkoušky na inscenaci Rigoletto 14. prosince 2020, a to v souladu se všemi platnými nařízeními vlády, doporučeními MZd ČR a interním příkazem ředitele Národního divadla,“ sdělil tiskový mluvčí Tomáš Staněk.
 
Všichni členové týmu jsou podle něj každý týden testováni, při příchodu do divadla je všem měřena teplota, mimo výkon na jevišti nosí roušky a dezinfikují si pravidelně ruce. Organizace procesu zkoušení byla podle Staňka upravena tak, aby bylo možné důsledně dodržovat stanovený počet osob na jevišti. „Podlahová plocha jeviště Státní opery je 247 m2, tudíž za stanovené podmínky maximálního počtu osob v daném prostoru lze zkoušet až s 61 osobami. My jsme však přistoupili k redukci sboru na 20 osob, což znamená, že v nejexponovanější moment inscenace máme na scéně osm sólistů, dvacet sboristů, šest tanečnic a tři externisty. Celkový počet účinkujících osob je tedy 37. Všichni účinkující jsou povinni nosit roušky mimo svůj výkon na jevišti,“ dodává.
 
Roušky, dezinfekce, měření teploty a rozestupy? Prý ne
 
 
 
 
 
Orchestr, jak Staněk také řekl, zkouší v orchestřišti za stanovených podmínek a v rozestupech 1,2 m od středu židle. Členové orchestru jsou seznámeni s nutností neustále nosit roušky a odkládat je až těsně před vlastním uměleckým výkonem, tedy hrou na nástroj. Hráčům je umožněno začátkem každého týdne ověřit svůj zdravotní stav antigenním testem. Premiéra inscenace Rigoletto proběhne v přímém přenosu ČT art v sobotu 30. ledna od 20:00 v režijním nastudování renomované režisérky Barbory Horákové Joly,“ vysvětlil.
 

Anketa

Která pohádka si zaslouží zamknout do trezoru a nevysílat?

hlasovalo: 10948 lidí
Jeho slova však zmíněný umělec vyvrací. Dodejme, že nešlo o náš jediný zdroj. „Obecně se tady lidé bojí mluvit, odbory nefungují, řada umělců by zkoušky nejraději odložila, ale to prý nejde,“ řekl jeden z nich.
 
„Pan Staněk, kterého neznám, to napsal zjevně někde od stolu. Realita je taková, že se umělci regulérně bojí, já sám zde působím hodně dlouho, tudíž mohu vyloučit mladickou nerozvážnost. Roušky ani respirátory nejsou vůbec k dispozici. Dezinfekce je pouze na toaletách a v šatně, o čtyři patra níže. Jako obvykle se v orchestru střídají různí lidé, je pochopitelné, že nehrají stejní hráči, protože většina nástrojů je zdvojená.“
 
Happy end? Vůbec žádný. Podle našeho zdroje došlo na přelomu srpna a září loňského roku ke zcela nečekané situaci.
 
„Několik členů orchestru bylo pozitivních. I tak se nekonaly žádné rozestupy, dokonce ani karanténa. Ti, kteří s dotyčnými – nemocnými – hráli, hráli dál. Bez roušek, bez rozestupů. Ty mají být minimálně 1,2 m od středu židle. Ale ty u smyčcové sekce, kde jsou dva hráči u pultu, nejsou prakticky vůbec možné, to by hráči neviděli na noty. Tyto rozestupy neumožňuje ani prostor zkušebny, ale ani orchestřiště,“ dodal s tím, oproti tvrzení mluvčího Staňka, že „se žádná teplota nikomu neměří". 
 
ParlamentníListy.cz mají dostatek dalších fotografií a informací týkajících se první zkoušky v orchestřišti. Tam prý byla situace oproti zkušebně velmi podobná.
 
Tématu se proto budeme věnovat i v dalších dnech.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …