Tatéři mluví o temné minulosti Vladimíra Franze. Z jejich vzpomínek mrazí

13.08.2012 13:50

REPORTÁŽ Našli jsme tatéra, co dělal kérky na těle kandidáta na prezidenta Vladimíra Franze. Chce se odstěhovat z téhle země. A byla to vůbec zajímavá výprava. Tři tetovací salóny v Praze, tři odlišné názory. V jednom si vzpomněli na jeho skinheadskou minulost, jinde byli pro!

Tatéři mluví o temné minulosti Vladimíra Franze. Z jejich vzpomínek mrazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Já s tím nesouhlasím, prezident ma mít v obličeji mimiku a tu Franz tetováním ztratil, říká tatér z tetovacího salonu UZI

Tři tetovací salony, vlastně jedna trasa Prahou. ParlamentníListy.cz začaly u toho nejznámějšího a pak se prokousaly až k tomu, kam skladatel a výtvarník Vladimír Franz opravdu docházel na překérování, což znamená úpravu některých motivů na jeho těle. Tento prezidentský kandidát se nikdy nechtěl moc vyjadřovat ke svému tetování. Tatéři kupodivu také moc ne, ale jejich další názory na prezidentského kandidáta stojí za to. Pohybují se v rozmezí od skinheadského šmejda až po kámoše.

UZI: Nemá mimiku

Jeden z nejstarších a tudíž i nejznámějších salónů v hlavním městě se jmenuje UZI Tattoo a sídlí v Legerově ulici. Tatér Michal BÉŇA Beneš dělal kérku třeba Milanu Barošovi. „Kandiduje, aby se zviditelnil, což dělá celý život. Nerozumím jeho image. Mít potetovaný obličej, za tím jsem nikdy nestál. Tetovaných je spousta lidí v politice. I já jsem tetoval bývalé ministry, ale jaké, neřeknu. Řeč politika je mnohovýznamová, používá hodně mimiku, ale Franz mimiku nemá. Schválně se schoval za tetování a nikdo neví, co si myslí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Beneš s tím, že Franz patří do obludaria vedle dvouhlavé paní a dvousetkilového chlapa, přestože stále používá vysokoškolský titul.

Zrovna tetoval na rameno zákazníka vzory původních obyvatel Nového Zélandu Maorů. „Když k nám před dvaceti lety přišli s Jiřím X. Doležalem jako dvojka naprosto extramilitantních skinheadů, co měli razantní názory na řešení cikánské otázky, tak jsem si o nich udělal názor. Mezitím Doležal přešel přes bojové psy, zbraně až k marihuanovému opojení. Byli to s Franzem přátelé. V přímých volbách teda stavím Franze na roveň Vojtovi Dykovi z Nightwork. Nakonec ani teď prezident nic moc. Máme Klause s komunistickou minulostí a proto zajištěnou ruskou budoucností,“ podotkl také Beneš. Mezi tatéry se Franzovi prý říká Šmoula nebo zelený mužíček. Franz na Hradě by byla prý stejná ostuda, jako když Klaus mluví o globálním oteplování. Ze všech těch panáků na výběr by tedy volil Miloše Zemana.

Bobek: Prezidentem nebude

Zato v Bobek Tattoo v Myslíkově byli o poznání méně kritičtí. Tatér a malíř Petr Bobek, který tetuje často lidem na těla své obrazy, byl na hostování v Norsku, takže ho zastoupili kolegové. „Franz prezident určitě nebude, alespoň ne u nás v knedlíkově. Osobně se s ním neznám a o jeho politických či osobních názorech nic nevím, jako zřejmě většina lidí. Na druhou stranu vítám, že někdo trochu jiný, třeba takhle extrémně potetovaný, kandiduje. Já nevolím a kašlu na to, kdo bude prezident. Ale už to, že se tam hlásí zajímavé osobnosti a jsou jiné, než ti vyčuránci, co by zase jen někomu kryli záda, je dobře,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Arnošt Kořínek s tím, že by byla dost vtipná fotka Franze ze setkání třeba evropských prezidentů. S Franzem se nikdy nepotkal a k jeho tetování se nechce vyjadřovat. Tetování se prý dost rozvíjí. Dříve byly čtyři typy motivů a stylů, dnes jich je nepřeberné množství.

„Relativně nová věc je párové tetování. Dva lidé se postaví vedle sebe nebo muž se obejme s ženou a tak se nechají tetovat. Obraz je celistvý jen tehdy, když jsou pohromadě. Stigmatizace tetování existuje na malých městech nebo v konzervativních částech společnosti, jinak se to posunulo.  Nicméně kérce na krku se stále říká stop job tattoo. S tou se člověk těžko stane ředitelem banky,“ doplnil Kořínek. Přestože se o politiku nezajímá, na Hradě by nejraději viděl Táňu Fischerovou a říká, že tak nebo tak už to nemůže být o moc horší než dnes. Klaus je prý egomaniak a mezinárodní ostuda. Ostatně Kořínek má s Bobkem ještě přidruženou výrobu. Jejich firma Pirat tattoo machines vyrábí tetovací strojky. „Franz napsal nějaké opery, takže asi není úplný blbec. Těžko říct, ale spíš je to legrace,“ podotkla tatérka Blanka Vančurová ke kandidatuře skladatele.

Alien: Chci emigrovat

Trasa končí ve Studiu Tattoo Alien, což je také salón s dost velkou historií. Právě tady v Jilské ulici kdysi viděl reportér ParlamentníchListů.cz, jak přetetovávají Vladimíra Franze. Ten to sem má z Divadelní fakulty AMU, kde je vedoucím Kabinetu scénické hudby, co by kamenem dohodil. „Dělali jsme mu ruce a obličej jsme mu předělávali kompletně. To je už skoro deset let. Znám ho dvacet let. S kandidaturou na Hrad je to jeho věc. Když ho to baví, ať si dělá, co chce. Mě politika nezajímá. Už toho mám tady plný kecky. Zloděj vedle zloděje. Kdybych to věděl, tak se v roce 1989 do tohohle bordelu z Nizozemí vůbec nevrátím,“ rozčílil se majitel Antonín Tantoš. Tenhle punkáč je rozhodnutý z Česka emigrovat.

„Chystám, že se odstěhuju do Německa, protože v tomhle zkurveným bordelu nechci žít. Mám rád moře a klid, třeba v Indii. Jsem z první party těch pražskejch pankerů z osmdesátých let a zlodějský politiky mám u zadku. Jestli je tohle lepší porevoluční doba, tak ať je válka. Všechny bych oběsil, jednoho vedle druhýho, na sloupy. Podívejte se na Béma a ty kolem něj. Verbež zkurvená. Je mi líto, když musím říct, že i ti blbý komunisti nebyli takový hovada, jako tam jsou dnes. Ať se komančové klidně vrátěj zpět, protože to už tady nebudu. Ať tuhle díru zavezou hnojem, je mi to u prdele,“ pokračoval zhurta pro ParlamentníListy.cz. Z jeho tetovacího salonu si lidé na kůži odnesli třeba fotbalistu Tomáše Řepku, zpěváka Ozzyho Osbourna či revolucionáře Che Guevaru. Ostatně co se týče nejbizardnějších tetování, kolují po Praze úplné legendy. Třeba o apartním batohu na zádech, z něhož kouká husa, či nápisu Zahrádkáři Kersku na prsou, anebo jitrnicích namísto obočí.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …