Tehdy řvali. Strach z Babiše. 5 000 hozených lidem Fialovi způsobí bolest

02.05.2022 4:44 | Komentář

Dělá vláda Petra Fialy další kiks? Alespoň v očích svých vlastních lidí není rozhodnutí o pětitisícovém sociálním příspěvku pro rodiny šťastné. Zejména politici v regionech a na komunální úrovni, kteří přicházejí do denního kontaktu s lidmi, vládní krok ostře kritizují. Mají svým voličům co vysvětlovat, a přitom prý sami vládnímu rozhodnutí nerozumějí. Poprvé se začíná silně ozývat kritika spolupráce s lidovci. „Jurečka je jako Maláčová v kalhotách,“ padlo. Voliči se prý začínají vyptávat a regionální politici jsou zoufalí, protože kroky své vlády sami nechápou.

Tehdy řvali. Strach z Babiše. 5 000 hozených lidem Fialovi způsobí bolest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka ve volebním štábu SPOLU

Zatímco opozice šije do vlády, že se chová asociálně, naopak zevnitř Fialovy vládní pětikoalice se ozývají kritické hlasy, že vyhazuje peníze a dále zadlužuje zemi. Jde o jednorázovou dávku pěti tisícovek, které mají na každé dítě získat rodiny s hrubým ročním příjmem do milionu korun. ParlamentníListy.cz v uplynulých dnech hovořily s řadou politiků pětikoalice na regionální úrovni a místy jsme vyslechli vskutku nehezká slova.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

„Spíš než konkrétní a cílené opatření mi to přijde jako helicopter money v době třináctiprocentní inflace. A bohužel ne z rezerv, ale na dluh. To není nejlepší nápad,“ zamýšlí se nad pětitisícovým příspěvkem dlouholetý zastupitel z krajského města. „Každý pravicový politik je z principu odpůrcem plošných řešení. My jsme to sice vždycky říkali taky, ale tenhle krok to popírá. Jasně, část lidí, těch opravdu bohatých, sítem propadne. Ale i tak je to zbytečné rozhazování. Podpořil bych třeba jen samoživitele, ne celé rodiny. Rodiny si vždy nějak pomůžou. Ale samoživitelé jsou na tom mnohem hůř,“ uvádí.

Jeho stranický kolega byl v hodnocení ještě ostřejší: „Jako sorry, ale to, co navrhuje náš premiér, je pokračování schillerování. Kam jsme se to dostali? Politikou ODS by mělo být řešit příčinu, ne důsledek. A tady je třeba si uvědomit, že drahé energie nejsou kvůli válce, ale především kvůli nesmyslné politice EU, do které nás Německo zatáhlo. To samý Německo, kterýmu lezou lidovci do zadku. No, to je pak jasný, že nebudeme řešit příčinu, když naším parťákem jsou právě lidovci. Inflaci a drahotu válka na Ukrajině jen podpořila, ale není tím základním problémem. Tím jsou politici v unii a jejich fantasmagorické vize,“ rozhorlil se člen ODS, který má ve svém regionu na starosti dohled nad ekonomikou. A uvedl i návrh řešení: „Co kdyby se místo vymýšlení nových dávek udělalo něco s prodejem elektřiny přes lipskou burzu? Nyní to fakticky funguje jako další skrytá daň. Kdyby na burzu šly jen přebytky, které se neuplatní na trhu v ČR, uleví to celé ekonomice. Jediný, kdo by na to doplatil, je ČEZ, což je z převážné většiny ale stejně stát, který takhle zbytečně vymýšlí nové ad hoc dávky.“ 

Právě komunální politici a starostové jsou v první linii a oni jsou v prakticky každodenním kontaktu s občany. Ti prý teď jen těžko vysvětlují svým příznivcům, co se nahoře děje. „Jsme v terénu, každý den se potkáváme s lidmi, kteří nás volili a věřili, že to budeme dělat jinak. Že budeme hospodařit odpovědně. Co jim mám teď říct? Celý léta vysvětlujeme, že plošné dávky jsou proinflační. A teď tohle… Pro vládu, která sedí v Praze, to asi není relevantní, ale my, co jsme venku a bavíme se s lidmi, to máme těžší. Děláme praktickou politiku, na kterou si mnozí tam nahoře ani nesáhli. My se lidem díváme do očí a vysvětlujeme kroky vlády. A vláda by to měla vědět a podle toho se k nám chovat. Nebo aspoň s námi komunikovat. Zatím dostáváme jen naloženo. Všechno, co dělá premiér Fiala a spol., jde za námi. A já můžu stokrát vysvětlovat, že taky nesouhlasím, nakonec to skončí vždy stejně. Lidi se mě ptají: A proč v té ODS teda vlastně jsi?“ Svěřil se jeden z komunálních politiků.

Jeho slova potvrzuje další starosta: „Už mi ohledně toho psala hromada lidí, těžko se na to hledá nějaké rozumné vysvětlení.“

Člen ODS, který působil jako náměstek na ministerstvu za vlády Petra Nečase, také nad dávkou kroutí hlavou. „Další desetimiliardový výdaj na dluh. Tak jsem zvědavý, kdy naše vláda začne s tím šetřením, jak se oháněla před volbami. Zatím pokračuje politika Maláčové jen s kosmetickými úpravami,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Vzápětí ale dodává, že za to primárně nemůže ODS: „Samotný Fiala nebo ministr za ODS by to dělal jinak. Tohle je rozhodnutí koalice, zde s naprosto jasným lobbingem lidovců. Stalo se to, co u tak velké koalice všichni očekávali – politika kompromisů. Pamatuju si na to dobře ještě od Nečase. Čím víc stran, tím víc problémů. Copak si myslíte, že tam jsou všichni kamarádi? Drží je touha udržet si místa a kvůli tomu musejí postupovat společně. To je celé.“ 

Podle našeho zdroje z okolí vlády pochází nápad s pětitisícovkou opravdu od lidovců: „Marian Jurečka je něco na způsob Maláčové v kalhotách,“ sdělil naší redakci svůj názor na ministra. „A teď ještě řekne, že se spletl!“ Náš zdroj tím narážel na skutečnost, že Marian Jurečka v sobotu přiznal pochybení. Na pětitisícikorunový příspěvek dosáhnou rodiny s příjmem do jednoho milionu ročně, ale hrubého, ne čistého, jak ministr tvrdil od středeční tiskové konference. „Tyhle přehmaty a chyby jsme vždy vyčítali Babišovi. Třeba v koronakrizi, jak se pořád pletl a neměl správné informace. A teď děláme to samé. To si, ku*va, neumí dát bacha? Novináři zase mají nabito a udělají z nás blbce. Nejen z Jurečky, ale z celý vlády. A to je každý týden něco. Chováme se jak amatéři,“ rozčílil se.

Další zdroj s vazbami na marketingové oddělení hlavní kanceláře ODS však vysvětluje, že sociální dávka nemusí být jen lidovci prosazená milost. Vidí za tím i další důvody: „ODS tím možná trochu popírá sama sebe, ale v současné době je to pro ni pragmatický politicko-marketingový nástroj,“ vysvětluje. 

„Je totiž třeba sebrat vítr z plachet Babišovu příběhu o vládě, která kvůli Ukrajincům kašle na své lidi. Tento narativ se tady hojně rozmáhá. Abychom tedy ukázali, že tomu tak není, hodíme jim pět tisíc. Jo, je to stejný, jako když Babiš rozdal pět tisíc důchodcům. Tenkrát jsme řvali, ale kdo by to teď řešil? Otázkou je, zdali nám to pomůže. Stáváme se jako ODS nečitelnými a bojujeme proti populismu populismem. To se mi nezdá jako nejlepší nápad. Fiala se po tom podzimním vítězství obklopil poradci, kteří mu zřejmě tohle schválili. Zatím to dopadá tak, že nám to nejvíc dávají sežrat vlastní voliči. To ale v Praze nevidí,“ pokračuje důvěryhodný zdroj ParlamentníchListů.cz.

Zkušený politik z pražské ODS pak přiznává, že „Praha je od ostatních regionů fakt odtržená. Praha a centrála ODS je jeden svět, proti kterému stojí regiony. Dřív to tak markantní nebylo, ale v posledních letech musím přiznat, že propast mezi námi se prohloubila. Neznamená to ale, že jsme povýšení. Jen řešíme jiné problémy. Každý však může zavolat nebo přijet a probrat to s námi.“

„Jenže to byste nás museli brát vážně,“ opáčil mu v diskusi spolustraník. „Zajet na kafe a pokecat nikam nevede. My potřebujeme vědět, že vedení nám v případě potřeby pomůže, přijede za lidmi, vysvětlí jim to.  A ne že to vyřeší od stolu. Protože nevyřeší.“ V ODS tak i nadále přetrvává dusno a ParlamentníListy.cz budou dění uvnitř vládní sestavy nadále pozorně sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …