To byl guláš! Na vesnici přepli. Babiš, Kalousek, rána pěstí, padlo ke včerejší akci na ČT, kde došlo i na překvapení

03.10.2017 6:51

Hosty pondělní předvolební debaty na ČT24 bylo deset lídrů politických stran a hnutí. Mluvilo se o financích, velká debata se rozjela například ohledně přijeti či nepřijetí eura.

To byl guláš! Na vesnici přepli. Babiš, Kalousek, rána pěstí, padlo ke včerejší akci na ČT, kde došlo i na překvapení
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Předvolební debata v ČT.

Obyčejný divák přepnul na seriál

Deset lidí v jedné debatě je podle mediálního analytika Jiřího Mikeše moc. Pokud pak navíc debata trvá dvě hodiny, je to podle analytika strašně únavná záležitost.

„Ideální by bylo, kdyby si  tento pořad Česká televize natočila a příští den ho v uzavřeném okruhu vysílala na vysokých školách ekonomického typu, kde by to za účasti profesorů bylo vyhodnoceno,“ míní mediální analytik s tím, že by pak bylo dobré dát politikům zpětnou vazbu, reakci lidí, kteří ekonomiku studují.
Podle Mikeše byla totiž pondělní debata na ČT24 pro běžného diváka mírně řečeno velmi složitá.

Anketa

Na které TV sledujete nejvíce předvolební debaty?

2%
46%
2%
hlasovalo: 8723 lidí

DEBATU JSME PODROBNĚ SHRNULI ZDE.

„Já jsem vystudovaný ekonom, ale řeknu vám, že to byl takový galimatyáš a takový guláš, že jsem z toho byl jak Alenka v říši divů,“ říká Jiří Mikeš a znovu se zamýšlí nad tím, že by bylo nejlepší, kdyby takovouto debatu vyhodnotili studenti spolu s pedagogy a sdělili politikům svůj názor.

„To nejlepší by ti mladí lidé vybrali a politici by se pak mohli chytnout za nos, nebo říct: Jé, super, tak toto jsme potřebovali, na tom se můžeme všichni shodnout, protože to je vůle lidu a my musíme sloužit tomu lidu. A konečně by ty vlády dělaly daleko rozumnější věci,“ míní analytik a dodává.

„Takže, jak říkám, ta debata byla zajímavá, ale opravdu jen pro ekonomy. Ale pro diváka, aby si v tom udělal nějaký názor, to těžko. To z toho musel mít v hlavě  zmatek. Ty odborné termíny a parametry… Já  jsem sice inženýr ekonomie, ale občas jsem si říkal – proboha, o čem to tam ti lidé mluví? Myslím si, že obyčejný divák někde v malém městečku nebo na vesnici se na to stoprocentně dívat nebude. Protože do pěti minut by to přepnul na nějaký seriál nebo něco takového,“ říká mediální analytik.

Kdyby si to rozdali Babiš, Kalousek...

Jak analytik říká, v debatě se sice sešla „první liga“, ale znovu opakuje, že deset lidí je prostě moc. „Byl tam i Stanjura, Kalousek, Babiš a Sobotka. Kdyby měli jen tyto čtyři lidi, aby si to rozdali, tak by to bylo velice zajímavé. A Dolejše jako takového rozhodčího,“ říká s úsměvem mediální analytik. Přiznává ale, že ho zaujali i další hosté.

„Třeba ten zástupce Pirátů. To byl takový, jak se říká, ‚skokan roku‘.  Přináší možná někdy úplně něco naivního, ale každopádně jsou tam prostě zajímavé impulsy. Dobrý byl i Fiala za Okamuru. Ten se mi zdál velice uvážlivý,“ vypočítává Jiří Mikeš.

Zhodnotil i to, jakým způsobem vůči sobě vystupovali Babiš, Kalousek a Sobotka. Mnozí lidé právě u této trojice totiž očekávali největší střet. A dočkali se ho nakonec pouze mezi Babišem a Kalouskem.  

„Tak já jsem také očekával, že mezi Babišem a Sobotkou bude větší napětí, ale nebylo. Kdežto Kalousek a Babiš, to je pes a kočka. Tam by byla sranda, kdyby je dali vedle sebe, že by si dali i pěstí,“ říká analytik.

A kdo z těchto dvou politiků byl podle něj útočnější?

„Útočnější byl Kalousek. On pochopitelně musí být. Protože ta jeho strana se teď dostává do takových, řekl bych, určitých problémů, a on tak musí být ještě razantnější, než bývá jeho zvykem,“ říká analytik a vysvětluje. „Proto on se tam smál, dělal různé grimasy a označil Babiše za lháře.“

Jiří Mikeš pro ParlamentníListy.cz také zhodnotil, jak byli právě Babiš, Sobotka a Kalousek na předvolební debatu připraveni.

„Byl jsem až překvapen, jak byli připraveni. Tak Babiš, to je chodící automat na statistiku. Kalousek je vynikající řečník, má bezvadné pohyby těla. Sobotka je takový neslaný nemastný, ale byl připravený a argumentoval velice rozumně a s přehledem. Není takový agresivní, jako je Babiš nebo Kalousek, ale připravený byl velice dobře a mluvil rozumně. Není to prostě jen šoumen,“ míní Jiří Mikeš.

Zajímavé střetnutí

Mediální analytik se vyjádřil k tomu, zda debata naznačila určité vztahy mezi stranami, i k tomu, jaký by mohl být povolební vývoj na české politické scéně.

„Tam bylo zajímavé to střetnutí topka–Kalousek a ODS–Stanjura. Dalo se očekávat, že se vezmou kolem ramen a jako pravice si šlápnou na ty ostatní. Což se nestalo. To znamená, že ten boj o toho pravicového voliče se stupňuje. A TOP 09 chce získat prostě část těch tradičních voličů ODS,“ sdělil Mikeš s tím, že nevylučuje, že pokud bude Kalousek takto vystupovat, že se mu to nakonec i podaří.

Jak Jiří Mikeš znovu uvedl, překvapivé podle něj bylo i mírné chování mezi Babišem a Sobotkou. „To bylo velké překvapení,“ opakuje analytik.

Dobrou službu prý udělal Okamurovi kandidát jeho strany Radim Fiala. „On byl takový svůj, nedělal nějaké exhibice, vystupoval uvážlivě. Možná si mohl vzít kravatu. Ale překvapil mne, protože jsem si podle Okamury myslel, že bude daleko tvrdší a agresivnější, ale byl uvážlivý a choval se politicky,“ míní Jiří Mikeš.

Dohady kolem eura

Velká diskuze se během předvolební debaty vytvořila kolem přijetí či nepřijetí eura. „Nedivte se českým občanům, kteří na euro neslyší. Ani my nepovažujeme za nutné vyhlašovat nějaké termíny. Je potřeba, aby se eurozóna zmátořila, pak se o tom můžeme bavit. A to v každém případě referendem,“ řekl například Jiří Dolejš. Srozumitelně pro diváky mluvil podle analytika i Andrej Babiš. „Myslím si, že to vysvětlil skvěle, proč euro ne. Jednoduše, argumentačně,“ uvažuje Mikeš. Babiš promluvil ohledně tohoto tématu mimo jiné o řeckých dluzích a o důležitosti nezávislosti ČNB. Kdo byl naopak pro přijetí eura, byl například Miroslav Kalousek.

„Ten za to plédoval naprosto zřejmě. A právě v tomto se rozchází názor TOP 09 a ODS,“ vysvětluje analytik. Bohuslav Sobotka byl podle něj ohledně tohoto tématu uvážlivý.

„Naznačoval, že se kloní k tomu názoru, že až to bude pro nás výhodné. To je ta typická česká politika. Na to Češi slyší,“ míní Mikeš. Naopak podle něj divák zřejmě v tomto bodě příliš neslyšel na názor Kalouska „Na ty argumentace Kalouska, že když nepřijmeme euro, naši vnuci budou chodit na vandr… Vždyť to je pitomost. Ať se podívá třeba na Skandinávce,“ říká Mikeš a dodává.

„Jestliže někdo odhadl, kam ta EU směřuje, tak jsou to Angláni. Ti se umí rozhodnout. Ten brexit si oni setsakramentsky spočítali. A já si myslím, že pokud se EU nebude reformovat, tak je to špatné,“ říká analytik.

Babiš i Sobotka se přihlásili sami

Na závěr Jiří Mikeš zhodnotil i výkon moderátorky Daniely Písařovicové. „Tak za prvé je příjemná na pohled, je to hezká holka. A podle mého názorů to docela zvládla, těch deset chlapů,“ říká Mikeš. Ten by prý moderátorce rozhodně odpustil to, že v jednom kole otázek vynechala Andreje Babiše a Bohuslava Sobotku.

„No tak to se může stát. V takovém fofru, když se tam hlásí a překřikují. Koneckonců ten Babiš a Sobotka jsou natolik zkušení, že se o to své slovo přihlásili a své si řekli,“ říká Mikeš a dodává, že je opravdu mile překvapený, jak moderátorka debatu „ukočírovala“.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…