To je bomba: Zjistili jsme více o Afghánci, co chtěl v Praze znásilnit sestřičku. Budou se stran toho ještě dít věci

08.11.2016 6:37

Případ Afghánce, který se 30. října dvacet minut před půlnocí pokusil na infekčním oddělení nemocnice Bulovka v Praze znásilnit mladou zdravotní sestřičku, hrozí podle informací ParlamentníchListů.cz přerůst v další koaliční roztržku. Navíc nelze vyloučit, že násilník, který může být už za dva a půl roku za dobré chování propuštěn – pokud tedy bude vůbec odsouzen – nakonec v České republice zůstane žít natrvalo. Stačí k tomu málo.

To je bomba: Zjistili jsme více o Afghánci, co chtěl v Praze znásilnit sestřičku. Budou se stran toho ještě dít věci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Přístup do jednoho z legálních táborů

Podle informací médií u nás přitom nemá asi 19letý Afghánec trvalé bydliště, jedná se tedy o žadatele o azyl, který je už několik týdnů zařazen do migračního programu. K tomu, zda se do země dostal ilegálně, popřípadě jakým způsobem, se ale kompetentní úřad – Ministerstvo vnitra, řízené Milanem Chovancem z ČSSD – odmítl jakkoliv vyjádřit. Také mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová ani její asistentka však nebyly přes opakované pokusy o zkontaktování dostupné.

Sdílnější byl naštěstí mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák, který násilníka z Afghánistánu poslal do vazby. „Podle mých informací ze spisu se vazebně stíhaný muž ocitl na našem území legálně a je zařazen do jistého migračního programu. Jeho vazba byla nařízena z důvodů obav, že by uprchl nebo se skrýval, aby se tak trestnímu stíhání nebo trestu vyhnul,“ sdělil ParlamentnímListům.cz soudce Novák. Důvody při rozhodování, zda násilníka nechat na svobodě, či ne, byly podle Nováka jednak obavy před útěkem z důvodu hrozícího vysokého trestu, také pochybnosti o jeho pravé totožnosti a fakt, že nemá trvalé bydliště. „Zadržený měl u sebe doklady, podle kterých je mu 19 let, ale mně připadá fyzicky starší. O jeho pravém věku mám pochyby,“ řekl Novák.

Anketa

Jste pro setrvání České republiky v NATO?

10%
90%
hlasovalo: 9649 lidí

Bouře na politické scéně

Celá kauza afghánského násilníka už zasáhla i nejvyšší patra české politiky. Kvůli tomu, že se Afghánec na našem území pohyboval legálně coby součást vládního imigračního programu, hodlá ve čtvrtek interpelovat premiéra Sobotku a jeho stranického kolegu z ČSSD v křesle ministra vnitra Milana Chovance poslanec za ANO Zdeněk Soukup. „Ve čtvrtek se jich na to chci zeptat, protože o žádném vládním imigračním programu nevím a myslím, že kromě té malé skupiny Syřanů by tady u nás v takovém programu ani žádní imigranti být neměli. Budu důrazně chtít, aby mi to premiér i ministr vnitra vysvětlili,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Soukup. Otázkou ale je, co a zda vůbec mu předseda vlády odpoví. „Už několikrát jsem se premiéra Sobotky pokusil interpelovat na toto téma, vždy se ale tomu vyhnul. Odmítl akceptovat i usnesení Poslanecké sněmovny k tomu, aby nepřijímal žádné přerozdělovací mechanismy, žádné kvóty a aby nepřijímal žádný princip, na jehož základě bude zrušena vízová povinnost s Tureckem,“ dodal poslanec Soukup (ANO).

Policejní rasová korektnost

Zatímco soudy informace k případu poskytly bez problémů, cizinecká policie i úřad druhého muže Sobotkovy ČSSD Chovance zvolily pštrosí politiku. Také pražská policie si naordinovala bobříka mlčení. „Jsem vázána trestním řádem, podle kterého nesmím sdělovat k případu žádné podrobnosti,“ sdělila na otázky ParlamentníchListů.cz mluvčí pražské policie Iveta Martínková. Na argument, že v tomto případě už média informovala třeba o národnosti podezřelého, Martínková uvedla, že v České republice se novináři trestním řádem neřídí. „Já však ano, a tak mohu jen konstatovat, že podezřelému bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu znásilnění podle prvního odstavce, kde tomu, kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti, hrozí až pět let vězení,“ dodala Martínková.

To ale není jediný trest, který sexuálnímu násilníku ze střední Asie hrozí: „Soudy poměrně běžně v případě, že se jedná o cizince, v takových případech ukládají k trestu odnětí svobody také trest úředního vyhoštění,“ sdělil ParlamentnímListům.cz kladenský advokát Roman Hošta. Tuto situaci ale podle zaměstnance jedné z pražských neziskových organizací pečujících o uprchlíky, který si nepřál být jmenován, může výrazně ztížit to, zda u nás cizinec nepožádá o české občanství nebo status uprchlíka. „Vyhoštění může být i na dobu neurčitou, ale pokud se jedná jako v tomto případě o člena rodiny, soudy by měly zvažovat v rámci trestu vyhoštění i sociální vazby v jeho rodině. Jde tedy o nutnost zachovat sloučení rodiny,“ uvedl lidskoprávní aktivista.

Agresor spal v nemocnici zadarmo

Mluvčí nemocnice Bulovka Martin Šálek ParlamentnímListům.cz potvrdil, že mladý Afghánec dorazil na infekční oddělení Bulovky v roli doprovodu nezletilého člena své rodiny den před inkriminovaným činem, kdy byl jeho příbuzný v nemocnici ihned hospitalizován. V nemocnici také jako doprovod legálně spal. „Za tuto službu nemocnice platbu nevyžadovala,“ potvrdil Šálkovy informace zdroj z Bulovky, který si nepřál sdělit svou totožnost. Protože podle českých zákonů musí příbuzní pacientů od šesti let výše za tuto službu platit, byly tím vyvráceny spekulace médií o stáří hospitalizovaného Afghánce, kterému mělo být kolem 12 let.

Nemocnice Na Bulovce funguje podle vládního krizového plánu jako spádová celorepubliková nemocnice pro nejzávažnější případy agresivních infekcí, většinou z Asie, jako například ebola, SARS, cholera a ETEC, spavá nemoc, zika apod., a jako taková se na takové krizové případy podle Šálka pravidelně jednou za 14 dní připravuje formou cvičení. V tomto případě se ale podle všeho nejedná naštěstí o nic mimořádně nebezpečného. „Podle mých informací nebyli onen útočník ani jeho příbuzný do nemocnice přivezeni rychlou záchrannou službou,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Šálek. Obecně je podle mluvčího zdravotní péče o migranty v České republice zorganizována tak, že pokud onemocní infekční nemocí cizinec ubytovaný v nějakém detenčním či uprchlickém zařízení, je nejprve léčen tam. „Teprve pokud se jedná o něco vážnějšího, je převezen do nejbližší nemocnice, která je schopná postarat se o jejich léčbu,“ dodal mluvčí Bulovky.

Experti vidí budoucnost černě

Podobných případů, jako toto nedokončené znásilnění zdravotní sestřičky v noci na Bulovce, bude přitom podle psychologů a bezpečnostních expertů v České republice přibývat. „Musíme se na to připravit, konečně už od silvestrovských útoků v Německu máme před očima scénář. Také statistiky tristního nárůstu počtu znásilnění žen v Dánsku a Švédsku migranty hovoří jasně,“ řekl ParlamentnímListům.cz bezpečnostní poradce Lumír Němec, bývalý válečný velitel z Afghánistánu. „Na vině je jejich zcela odlišná kultura od té naší, včetně odlišného pohledu muslimů na ženy. Oni je prostě berou úplně jinak. Takže obavy z podobného nárůstu znásilnění žen v České republice muslimskými migranty jsou zcela oprávněné,“ dodal Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …