To je kádr. Z něho se hlavně v ČT po... Okamurův muž dostane klíčovou funkci, čtěte o něm. A už začal řev: EU, zakroč proti ANO a SPD!

15.11.2017 8:37

Nelibě nesou mnohé strany dohodu, která vznikla mezi hnutím ANO a SPD. Babišovo hnutí totiž mělo okamurovcům odkývat dvě nominace do čela klíčových výborů – bezpečnostního a hospodářského.

To je kádr. Z něho se hlavně v ČT po... Okamurův muž dostane klíčovou funkci, čtěte o něm. A už začal řev: EU, zakroč proti ANO a SPD!
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Jak píše deník Právo, do čela bezpečnostního výboru navrhuje SPD Radovana Vícha. Ten je jako plukovník v záloze označován za stranického experta pro oblast armády. V minulosti působil mimo jiné na Ministerstvu obrany či na Generálním štábu AČR.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Anketa

Je dobře, že dle dohody ANO a SPD obsadí Okamurovo hnutí funkci předsedy sněmovního bezpečnostního výboru?

93%
7%
hlasovalo: 14440 lidí

Proti tomu se již mimo jiné vymezil šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, jenž uvedl, že lidovci v žádném případě nepodpoří zástupce extremistů, mezi které patří SPD. „Nejsme připraveni podporovat kandidáty hnutí, která jsou podle jednoznačných indicií v rozporu s ústavními pořádky a jejich názory jsou za hranicí toho, co my považujeme za hranici parlamentní demokracie,“ doplnil jej pak šéf lidovců Pavel Bělobrádek. 

Proti spojení ANO a SPD pak protestuje i komentátorka Johana Hovorková na serveru Forum24.cz. „Poprvé v české historii se děje, že extremisté, kteří otevřeně hlásají xenofobní názory, které jsou mnohdy za hranou zákona, jsou zváni na vážná jednání s politickými stranami, dělají se jim ústupky, a navíc je jim věnován tak zásadní výbor, jako je ten bezpečnostní. I bez zpráv BIS je přitom patrné, že je to Okamurova strana, která u nás zastupuje ruskou pátou kolonu,“ obává se. 

A vzkazuje ostrý vzkaz evropským politikům: „Vzpamatujte se. Hnutí ANO není jen stranou jednoho muže, který je trestně stíhán a v zásadním střetu zájmů. Tohle hnutí spolupracuje s tou největší rasistickou špínou, kterou v Česku máme,“ uvádí. 

Původní text ZDE

Lídr SPD v Libereckém kraji Vích proslul například před loňskými krajskými volbami kritikou České televize a debaty lídrů, kterou vedl Václav Moravec. Označil ji totiž za zmanipulovanou frašku. „Kdo sledoval včerejší TV superdebatu s lídry deseti politických stran, které mají největší šance být zvoleny do krajských zastupitelstev třinácti krajů, nemohl přehlédnout, že to celé byla zmanipulovaná fraška,“ byl tehdy přesvědčen Radovan Vích, lídr SPD v Libereckém kraji.

Psali jsme ZDE

Moderátor Václav Moravec byl podle Vícha vůči Okamurovi zaujatý a podle politika měl ke své zaujatosti i důvod. SPD ve většině krajů v koalici s SPO Jana Veleby totiž, jak uvádí Vích, navrhovala zrušení koncesionářských poplatků, hloubkový audit hospodaření ČT a volbu generálního ředitele této instituce přímo občany. Úspěšné prosazení návrhů tohoto typu by mohlo Václava Moravce a další moderátory připravit o místo, dodával Vích.

„Osamocený Tomio Okamura, reprezentující lidi v této zemi, a tak zvaní političtí mistři světa, kteří dlouhodobě ožebračují náš národ, hájí cizí zájmy a neuvědomují si, anebo si nechtějí uvědomit, že ty neopravené silnice, zubožené zdravotnictví a inkluzivní školství jim budou houby platné, pokud dopustíme postupnou islamizaci naší země,“ varoval tehdy také Vích. 

Na Českou televizi si přitom Vích stěžuje častěji. Loni v létě například ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz psal, že Česká televize informuje své koncesionáře účelově. „ČT provádí ve svém zpravodajství cílenou podporu proevropským náladám ve společnosti,“ domníval se tehdy Vích.

Psali jsme ZDE.

V letošní debatě České televize před sněmovními volbami se pak Vích vyjadřoval k migrační krizi. „Je evidentní, že Evropa je ve válce,“ podotkl k aktuální situaci Radovan Vích (SPD). Evropa podle něj není schopná bránit obyvatele proti terorismu.

Psali jsme ZDE.

„Merkelová je blázen. Německo trápilo svět nacismem a teď ho trápí humanismem. Asi si chce vzít do Německa celou Afriku. A na druhé straně je pak vnucuje ostatním státům,“ podivoval se také Vích v rozhovoru pro PL.cz nad novým vyjádřením německé kancléřky – která stále odmítá stanovit horní hranici pro příjem uprchlíků. Za zásadní bezpečnostní hrozbu považuje „nehlídanou, řízenou migraci milionů lidí. Ze zemí, kde už není válečný konflikt. Jsou to ekonomičtí migranti. Nepřijíždějí sem pracovat, ale užívat si. Stále čekáme na jaderné fyziky a doktory. Zatím jsou to mladíci, kteří neumějí vzít do ruky ani nůžky, ale umějí ovládat iPhone,“ uvádí.

Psali jsme ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…