To už je víc jmen. Zemanův následník: Občan ani netuší, co se chystá

05.05.2022 4:44 | Analýza

Babiš, nebo Středula? Který z nich získá podporu pro prezidentskou kandidaturu od současné hlavy státu? Prezident Miloš Zeman dříve vyjadřoval podporu pouze Andreji Babišovi a veřejně říkal, že ho na Hrad bude volit. Podobná slova už Zeman dlouho nevyřkl, a naopak se spíše rozkročil na více stran. Změní se to? I po tom ParlamentníListy.cz pátraly. Z analýz politologů pak vyplynulo, co může kandidatura Josefa Středuly udělat s ostatními uchazeči na Hrad. Prý jim způsobí vrásky na čele a může se opakovat podobná společenská nálada proti vládě jako při volbě v roce 2013.

To už je víc jmen. Zemanův následník: Občan ani netuší, co se chystá
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval téměř čtyři desítky nových soudců

Během víkendu se prezident republiky výrazně postavil za odborového předáka Josefa Středulu, a na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů dokonce Miloš Zeman vyzval členy, aby svého šéfa k prezidentské kandidatuře přemluvili.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí

„Chtěl bych poprosit delegáty tohoto sjezdu, aby přemluvili svého předsedu, aby kandidoval na funkci prezidenta republiky. Skuteční kandidáti musejí být přemlouváni. Ta sbírka podivných existencí, která se teď hlásí, že chce být prezident, aniž by měla silný životní příběh, čest výjimkám, musí být podle mého názoru kompenzována několika, nikoli jedinou, silnými osobnostmi, mezi nimiž si volič, občan může vybrat, jako, promiň mi to neuctivé přirovnání, si vybíráme bonbóny z bonboniéry. Je možné, že některý bonbón bude otrávený, ale to už je riziko podnikání. Já věřím, Pepo, že tuto výzvu přijmeš a budeš jedním z nejsilnějších kandidátů v lednové prezidentské volbě,“ řekl Miloš Zeman na sjezdu ČMKOS.

O den později v rozhovoru pro Partii na CNN Prima NEWS své výroky ještě rozvedl. Na otázku moderátorky Terezie Tománkové, zda by dal Středulovi svůj hlas, reagoval prezident takto: „Kdybych měl několik hlasů, tak bych to asi rozdělil, ale já si ještě počkám.“ Svou podporu v rozhovoru, a nikoli poprvé, vyslovil prezident Zeman také Aleně Vitáskové, někdejší šéfce ERÚ a v současné době bojovnici za spravedlivé ceny energií a vymahatelnost práva. 

Podpory Andreje Babiše, kterého dříve ve vztahu k prezidentským volbám zmiňoval jako jediného, se prezident nezřekl, ale svá slova podpory rozhodně mírní. „Andrej Babiš v některých případech se choval způsobem, se kterým jsem ne zcela souhlasil. Například si myslím, že v době, když jsem byl nemocný, mohl mít trochu větší porozumění pro můj zdravotní stav, ale je to za námi a já nechci být příliš vztahovačný. Právě proto jsem vám řekl, že budu uvažovat o několika kandidátech, ale pan Středula je nepochybně mezi nimi,“ uvedl v Partii. 

Prezident nemůže bývalému premiérovi zapomenout jeho vystupování během loňského podzimu, kdy byl Miloš Zeman hospitalizován a Andrej Babiš již veřejně mluvil o tom, že pokud Parlament dočasně odebere prezidentovi jeho ústavní pravomoci, pak Babiš odvolá kancléře Vratislava Mynáře. Vyzval také k odebrání diplomatického pasu ekonomickému poradci Martinu Nejedlému. Babiš by tehdy coby premiér v případě aktivace článku 66 ústavy převzal část prezidentských pravomocí. Kritizoval též návštěvu tehdejšího šéfa Sněmovny Radka Vondráčka v nemocnici, přestože si ho Zeman sám pozval a podepsal před ním svolání ustavující schůzce nové Sněmovny. Podle informací redakce z blízkosti Pražského hradu jsou skutečně toto důvody, proč se nyní Miloš Zeman ke svému dřívějšímu těsnému politickému spojenci staví chladněji. 

Lze prý očekávat, že prozatím rozhodně prezident Zeman v boji o Hrad nepodpoří pouze jednoho kandidáta, jak se zdálo dříve v případě Andreje Babiše. „Bude mít dva až tři koně, Středula a Vitásková jsou mezi nimi a bude o nich mluvit. Svou podporu tedy rozloží mezi několik uchazečů. Ve chvíli, kdy by se do druhého kola dostal Andrej Babiš proti kandidátovi, který bude pro Miloše nepřijatelný, postaví se pochopitelně za Babiše. Prozatím to tak ale nebude, protože to jeho vystupování během hospitalizace a léčení prezidenta mrzelo,“ řekl nám zdroj blízký Hradu.

Podle politologa Lukáše Jelínka by Josef Středula byl vážným prezidentským kandidátem už jen kvůli ekonomické a sociální situaci, ve které se naše země ocitá. „V přímé prezidentské volbě bude snaha favorizovat kandidáty, kteří budou hrát na sociální notu, kteří budou vládě vytýkat její nečinnost a kteří přijdou s rolí prezidenta jako ochránce, jako toho, kdo lidem nabízí, že se o ně pokusí postarat nebo se jich zastat. Toto Středulovi může hrát do karet. Podstatné je, aby se dokázal v početném houfu kandidátů probojovat do druhého kola,“ sděluje Jelínek pro ParlamentníListy.cz.

„Podporu Miloše Zemana bych nepřeceňoval, protože současný prezident těch jmen možných kandidátů už zmínil příliš mnoho, lidé už nemusí vnímat, kolik lidí vyjmenoval za vhodné či dobré. Z jeho strany je to pokus rozložit si portfolio tak, že ať bude zvolený kdokoliv, řekne, že to předvídal nebo podporoval a bude si pak moci nárokovat, že příští prezident na něj bude navazovat. Jenže v přímé volbě nezáleží až tak na radách končícího prezidenta nebo podpoře politických stran, ale čistě na voličích,“ dodává Lukáš Jelínek.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

Naproti tomu politolog Jan Kubáček je přesvědčen, že doporučení Miloše Zemana pro jeho stoupence váhu má. „Jde o lidi protestně naladěné, takové ty starolevicové voliče. Tito lidé možné pana Středulu vnímali neutrálně nebo ho část ani moc neznala a část brala jako odboráře intelektuála, muže s kravatou a muže velkých měst pro 21. století a nebyl to prostě takový klasický odborář jako Richard Falbr, klasický starý socialistický bojovník. Právě pro tyto lidi jsou prezidentova slova velmi důležitým signálem a povede to minimálně k tomu, že začnou Středulovy názory a vystupování vnímat a sledovat. Určitě mu to automaticky nezajišťuje úspěch a postup do druhého kola, ale pomáhá mu to. Bude se o něm více mluvit a mnoho lidí se na něj bude víc dívat, sledovat jeho výkony. Středulova největší devíza je, že umí mluvit, bude hodně silný v debatách. Díky tomu může být nepříjemným soupeřem pro Andreje Babiše, protože Středula bude kritizovat vládu jak současnou, tak bývalou. Najednou tu bude někdo, kdo bude z levicových pozic odkrývat záda Andreji Babišovi, protože jeho kompetence v oblasti sociální politiky bude velmi silná. Nastane podobná situace jako u první prezidentské volby před deseti lety. Bude se sice hledat prezident Nezeman, ale nikoli Antizeman, bude se hledat někdo, kdo bude určité věci pojímat klidněji a ne tolik silově, ale zároveň půjde o to najít prezidenta kritického k vládě a aktivního v ekonomicko-sociálních tématech. Prezident, který bude tlačit na vládu a úředníky a vytvářet významná témata. Opravdu podobně jako v roce 2013, kdy Miloš Zeman národu slibovat, že zemi zbaví Nečasovy vlády a Kalouska. Teď to sice nebude tak vyhrocené, aby šlo o odstranění vlády, ale společenské zadání bude takové, aby prezident byl na vládu přísný a řešil hlavně ekonomiku a sociální práva,“ má jasno Kubáček.

„Váha doporučení Miloše Zemana koho volit může reálně ovlivnit takových 40 procent jeho voličů z první i druhé volby, což se nezdá jako mnoho, ale volby to může rozhodnout. Kandidáti s jeho podporou si to budou muset hodně odpracovat a pro část obyvatel může jít o pomyslný polibek smrti, ale to bude spíše skupina voličů, která by Zemanova favorita nevolila nikdy a například o Středulovi ani neuvažovala. To jsou lidé, kteří si přejí Danuši Nerudovou jako českou Čaputovou nebo generála Pavla. Středula se může stát českým Tony Blairem. Umí si vzít kravatu a jít řečnit na důležitou konferenci, ale stejně tak si kravatu sundá, vyhrne rukávy a jde mluvit na náměstí. Je velmi dobrý řečník, což je pro něho obrovská výhoda. Babiš v sobě nese silnou emoci a pevné voličstvo, ale jeho rétorické kvality se budou muset ještě zlepšit a musí na sobě zapracovat. Středula všem ostatním kandidátům způsobí vrásky na čele, protože bude v debatách předvádět silné a zásadnější výkony než ostatní. Zkrátka bude jedním z relevantních, řekl bych jedním z pěti hlavních kandidátů,” doplňuje politolog Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…