Totalitu v roce 1989 vystřídala anarchie. To skončí a nebude to návrat k totalitě, ale ke slušnosti, říká Babišův muž, který brání lidi před bankami

04.03.2015 6:55

Posměch na adresu sněmu hnutí ANO za stoprocentní volbu předsedy Andreje Babiše vůbec nechápe pražský zastupitel za toto hnutí a odborník na bankovnictví Patrik Nacher. Jako podnikatel odmítá útoky ODS a TOP 09 kvůli chystanému zavedení elektronické evidence tržeb, protože je načase utnout bezbřehou anarchii, v níž je normální daně neplatit. Kauzu vlhkých kabelů v pražském tunelu Blanka bere jako další příklad toho, jak se některé společnosti mají k veřejným zakázkám.

Totalitu v roce 1989 vystřídala anarchie. To skončí a nebude to návrat k totalitě, ale ke slušnosti, říká Babišův muž, který brání lidi před bankami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Anketa

Podporujete myšlenku stavby sochy Václava Havla v Praze?

48%
52%
hlasovalo: 5169 lidí

Nikdo by u nás neměl v demokratických volbách získat sto procent, jinak se může spolehnout na to, že mu takovýto triumf politická konkurence a nespřízněná média náležitě osladí. Přesvědčil se o tom Andrej Babiš poté, co s touto dominancí obhájil na víkendovém sněmu hnutí ANO předsednickou funkci. Komentátor Reflexu J. X. Doležal jeho zvolení přirovnal k volbám komunistických pohlavárů a šéfovi hnutí ANO pozměnil jméno na Kim An Drej připomínající severokorejského vůdce. „Blahopřeji ke zvolení. Ale proč jen 100 procent?“ rýpl si kolega z vlády a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Nad posměchem z nejrůznějších stran kroutí hlavou pražský zastupitel za hnutí ANO Patrik Nacher, jenž v podzimních komunálních volbách získal na vítězné kandidátce po Adrianě Krnáčové největší počet hlasů. „Rozhodně bych nikomu nevyčítal sto procent hlasů, ale to je o tom, že kdo chce psa bít, hůl si najde. Co měl v té chvíli pan Babiš dělat? To měl říkat: ´Kandiduju na předsedu, volte mě, ale někdo z vás mi to tam nehoďte, abych neměl sto procent?´ Jak by to podle těch kritiků mělo být? Vyzvat delegáty, aby ho volili, ale nedělali to všichni?“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Patrik Nacher.

K Babišovi alternativa nebyla, hnutí postavil od naštvání a desetin procent

Přitom pro jednohlasnou volbu by se argumenty snesly snadno. „Andrej Babiš je výraznou figurou i zakladatelem ANO, člověkem, který do toho dal i spoustu vlastních prostředků, který hnutí ANO táhne mediálně, táhne i ty volby, to je přece jasné. Myslím, že se ten výsledek dal očekávat. Jaká tedy mohla být alternativa? Vždyť je tváří hnutí, postavil ho od nějakého prvotního naštvání a od prvotních desetin procent preferencí, kdy to hnutí nikdo neznal, až po to, že dnes má kolem třiceti procent. To podstatné je on, pak z toho také vychází to, že má takovou podporu uvnitř vlastního hnutí,“ vysvětluje pražský zastupitel hnutí ANO.

Na rozdíl od stoprocentní podpory pro Andreje Babiše mu ale na sněmu hnutí ANO vadila chybějící diskuse. „Sám se snažím využít, což mi kolegové potvrdí, jak na klubu ANO, přímo na zastupitelstvu, nebo ve výborech a komisích, tu platformu pro to, aby se o něčem debatovalo, vyměňovaly se názory, aby to vyústilo v nějaký závěr. Protože sejít se jen tak, dívat se na sebe, schválit si všechny připravené dokumenty a rozejít se, to mi přijde skoro jako škoda toho času, když ti lidé mají unikátní možnost osobního kontaktu. To mi tam trochu chybělo. Sledoval jsem to v televizi, ale kdybych tam byl, tak bych se stoprocentně na něco zeptal, nebo otevřel nějaké téma, aby to žilo,“ tvrdí Patrik Nacher.

Většinový systém by mohl být v éře oligarchy podle ODS nebezpečný

Nejen absolutní podpora staronového šéfa ANO rozlítila některé představitele opozice. Vadil jim i Babišův úvodní projev. „Řítíme se nadzvukovou rychlostí do stanice Normalizace s jedinou vedoucí stranou,“ reagovala na jeho slova poslankyně ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová. Solím v očích mnohých byl i Babišův návrh na změnu poměrného na většinový systém u parlamentních voleb. „Ani náhodou. To by se mu hodilo dělat si, co chce. Snad se po jejich sjezdu lidem více otevřou oči,“ zareagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Zavést většinový systém v okamžiku, kdy nám před očima vzniká typická struktura na oligarchickém principu a kdy vrchní oligarcha ovládá velkou část médií, by mohlo být velmi nebezpečné,“ uvedl místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný, který jinak pro většinový systém je. To, že by mělo jít ze strany Andreje Babiše o pokus nějak omezit demokracii, si Patrik Nacher nemyslí. V souvislosti s výpady ať už ze strany ODS či TOP 09 připomíná příslušníkům obou táborů – každému z jiného pohledu – závažná fakta. ODS připomíná, jak chtěla v době opoziční smlouvy provést ústavní změny, aby u nás byl zaveden většinový volební systém.

Když se to hodilo, tak byl v době opoziční smlouvy většinový systém protlačen

Důvodem bylo, že se ODS nechtěla koaličně dohadovat s tehdy menšími stranami, jako byly ODA nebo KDU-ČSL. „Jen připomínám, že ti, co to Babišovi vyčítají, sami prosazovali prvky z většinového volebního systému. Ale zatímco Andrej Babiš to navrhuje a je to jen otevření diskuse, tak v době opoziční smlouvy, pokud si dobře pamatuji, byl návrh zákona už dokonce přijat a teprve Ústavní soud ho zamítl. To nebyl jen návrh k diskusi. Přijde mi teď trošku falešné kritizovat Andreje Babiše, že chce většinový systém, od subjektů nebo od lidí, kteří většinový volební systém podporovali a byli mnohem dál než ten, kdo tu debatu jen otvírá,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Patrik Nacher.

Navíc upozorňuje, že ani většinový systém s jasnou odpovědností jednoho subjektu není zárukou bezproblémového vládnutí, což dokládá na příkladu TOP 09. „Poslední rok a půl před komunálními volbami vládla v Praze jenom TOP 09. Jako jediná měla zastoupení v radě, ale pak se rozdělila na dvě nesmiřitelné poloviny. Výsledkem toho vládnutí bylo, že teď tu ze setrvačnosti běží rok nevyřešené věci, na kterých se předchozí rada nedokázala dohodnout, protože v ní byly dvě skupiny jedné strany, které se navzájem blokovaly v činnosti, takže Prahu nikdo neřídil. Takže v praxi se ukázalo, že lidé možná na tenhle způsob vládnutí nejsou připravení,“ domnívá se pražský zastupitel.

Musí skončit, že dobu totality před rokem 89 vystřídala doba bezbřehé anarchie

Andrej Babiš se však pod palbu kritiky nedostal jen jako opětovně zvolený předseda hnutí ANO, ale i jako ministr financí. Může za to návrh zákona o elektronické evidenci tržeb, který jím řízený úřad už poslal do připomínkového řízení. „Návrh zákona o registračních pokladnách připravený Ministerstvem financí postihne statisíce aktivních občanů. Podle Andreje Babiše je každý drobný podnikatel podezřelý už tím, že podniká. Ministr nám zde ukazuje třídní boj v praxi,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek to už dříve označil nejen za šikanu drobných podnikatelů a živnostníků, ale i zákazníků.

Jinak se na krok Ministerstva financí dívá z pohledu podnikatele Patrik Nacher, majitel serveru Bankovnipoplatky.com, kde analyzuje odůvědňost či spíše anbsirdnost jednání bank.. „Hodně jsme si zvykli, a to je potřeba ukončit, že dobu totality před rokem 89 vystřídala doba bezbřehé anarchie, kdy si může každý dovolit úplně všechno, přičemž dodržovat pravidla znamená návrat k totalitě. Ale takhle to není. Dodržovat pravidla, platit a přiznávat daně, respektovat pravidla hygienickými nařízeními počínaje a konče rozumnou administrací, aby se daly kontrolovat příjmy a výdaje, to přece není návrat k totalitě, ale normální princip fungování slušného, a to podtrhuji, slušného podnikání,“ zdůrazňuje odborník na bankovnictví Patrik Nacher.

Návrat k normalitě znamená, že se budou platit daně, ne se tomu vyhýbat

Považuje za logické, že kdo podniká, to dělá proto, aby vydělal, zaměstnal lidi, ale zároveň musí odvádět daně. „Paušálně kritizovat veškeré snahy k tomu pokusit se vybrat od podnikajících subjektů, které třeba roky neplatí daně, více na daních a automaticky to paušalizovat jako návrat k totalitě nebo ke zničení těch podnikatelů, tak s tím nesouhlasím. Podle mě je to návrat k selskému rozumu a k tomu, že všechno má mít nějaká pravidla. Ale ruku v ruce s tím má stát dělat maximum pro to, aby podnikatel měl co nejméně byrokratické zátěže. V tom vidím ještě velkou rezervu ze strany státu, aby ho maximálně odbřemenil od všech různých nesmyslných povinností, které tady jsou,“ míní ekonom.

Stát by ale měl se zavedením elektronické evidence tržeb přijít se snížením daňového zatížení. „Protože ve chvíli, kdy se zavede tato kontrola, se snižuje pravděpodobnost daňových úniků. A jak se snižuje pravděpodobnost daňových úniků, tak se vybere více daní od těch subjektů, které se doposud placení daní vyhýbaly. Návrat k normalitě, což je platit daně, ne je neplatit, by měl jít ruku v ruce se snížením administrativy na straně jedné a snížením daňových sazeb, v restauracích nějakou DPH, na straně druhé. Dává to smysl v kontextu, že se efektivnější kontrolou dostáváme k normálnímu stavu, kdy se budou více platit daně, ale zároveň se podnikatelům ulehčí ve věcech, které je trápí. A to jak na straně papírování, tak na straně placení daní,“ shrnuje Patrik Nacher.

Elektronická evidence tržeb bude mít příznivý efekt na poctivé podnikatele

Tohle všechno bude mít další efekt, o kterém se moc nemluví, že se pomůže poctivým podnikatelům. „Kdybychom šli do vnitřností systému, tak zjistíme, že ten, kdo zaměstnává a platí daně, má konkurenční nevýhodu. V praxi může mít své služby dražší, protože ví, že musí mít nějakou rezervu, že z toho odvede daně, takže paradoxně právě tím, že platí daně, se může dostávat do problémů. To je také třeba podtrhnout, že systém, který přiměje subjekty, aby daně platily, pomáhá těm poctivým. Vždyť jsou tu opravdu situace, že někdo za spoustu let neplatil daně, nebo ty daně neodpovídají jeho životní úrovni nebo životní úrovni lidí, kteří pracují v jeho firmě,“ poznamenává ekonom.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Pro hnutí ANO, za které byl zvolen do pražského zastupitelstva, se v hlavním městě stává noční můrou tunel Blanka, jehož otevření muselo být z dubnového termínu odloženo na neurčito kvůli vlhkým kabelům. V reportáži televize Nova se primátorka Adriana Krnáčová vyjádřila, že asi ti, co tunel projektovali, jsou blbí. A když se jí redaktorka zeptala, kdo tedy ten projekt dělal, Krnáčová odpověděla: „Asi nějaký debil.“ „Asi bych takový výrazový prostředek pro televizi nepoužil, na druhou stranu musím říct, že se jí nedivím v tom kontextu, který je pro mě podstatný,“ říká pro ParlamentníListy.cz Patrik Nacher.

Máme nejdražší tunel, ale někdo má tu drzost dát tam nejlevnější kabely

„V momentě, kdy tady máme nejdražší tunel, když to přepočteme na počet obyvatel nebo počet aut v Praze, ale přitom má někdo tu drzost tam dát kabely, které navlhnou, tak tomu já nerozumím. Nejsem ani projektant, ani stavitel, ale když je přece něco tak extrémně drahé, tak předpokládám, že to je prvotřídně udělané. Přece nemůžou být překvapeni, že se tam dostane voda, že tam může zatékat, že tam může hořet. Jako laik předpokládám, že kabely budou ohnivzdorné a odolné proti vodě. Kdybychom se bavili o nějakém tunelu někde narychlo sfouknutém, tak by mě to možná nepřekvapilo, i když si myslím, že pro bezpečnost by se mělo kdekoli udělat cokoli,“ míní pražský zastupitel za hnutí ANO.

Ale tady je řeč o tunelu, který se projektuje snad deset let, stál 37 miliard korun, měl už být pětkrát otevřen, tedy o náročné a extrémně drahé stavbě. „Považuji za šokující, že v nejdražším tunelu široko daleko jsou nejlevnější kabely. A je otázka, co tam je všechno takového typu, co jakoby vybouchne a nebude fungovat. To já nevím, ale přijde mi to hrozně divné. A připomíná mi to trochu obecně, jak se některé společnosti mají k těm veřejným zakázkám. Připomenu vlnící se dálnici kolem Ostravy. Ve srovnání se zeměmi okolo máme nejdražší dálnice, ale ve výsledku jsou u nás nejméně kvalitní,“ poukazuje Patrik Nacher na to, že nejen se získáváním, ale i s kvalitou veřejných zakázek je to v naší zemi všelijaké.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…