Tvrdý nářez českým novinářům a umělcům kvůli knížeti. To nebudou číst rádi

28.01.2013 13:54

Sdělovací prostředky udělaly Karlu Schwarzenbergovi medvědí službu tím, jak nekriticky a bezvýhradně se za něj postavily. V prezidentské kampani neposloužil předsedovi TOP 09 ani pokus vykreslit ho jako rebela. Mediální odborník Petr Žantovský přitom poukazuje na to, že jde o představitele té nejkonzervativnější linie toho nejtradičnějšího evropského myšlení.

Tvrdý nářez českým novinářům a umělcům kvůli knížeti. To nebudou číst rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

Hned po skončení druhého kola prezidentské volby zaznělo od některých politologů, že média stranící Karlu Schwarzenbergovi kampaň ke škodě svého favorita přepálila. A stejně hovořil i vítěz. „Zásadní chyba byla v tom, že získal podporu českých médií, která byla falešná a manipulativní, takže inteligentnější voliči se na základě mediální masáže těchto médií od Karla Schwarzenberga odvrátili,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nově zvolený prezident Miloš Zeman.

„Karla Schwarzenberga hlavně podtrhla ta média, která se k němu tak vehementně hlásila a rovnou uvedla, že Schwarzenberg je jejich kandidát a že vyzývají své čtenáře, aby se chovali podle tohoto návodu. To naopak mohlo navodit vzpomínku na časy ne tak dávné, třiadvacet let staré, kdy taková vnucovaná jednota vyvolávala odpor. A na to, aby nás média učila, jak se máme chovat, koho máme volit, tak na to jsou lidé v této zemi stále dost citliví,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Žádný rebel, ale představitel nejkonzervativnější linie

Podle něj se přehnaná podpora obrátila v neprospěch Karla Schwarzenberga. A výsledkem znechucení nad touto situací bylo i to, že lidé, kteří by ho za normálních okolností volili, raději k volbám nešli. Média i za pomoci výzev nejrůznějších osobností se snažila v mladých lidech vyvolat pocit, že budou „in“, když budou volit předsedu TOP 09.

„Placky, na nichž má Schwarzenberg nafialovo nabarvené punkové číro, měly vyvolat dojem, že Karel Schwarzenberg je rebel. V televizi řekl autor toho motivu výtvarník David Černý, že Karel je rebel. Ale to přece není vůbec žádná pravda. Naopak je to představitel té nejkonzervativnější linie toho nejtradičnějšího evropského myšlení a není na něm pranic rebelského. Je to jen mediální nálepka,“ tvrdí Petr Žantovský.

Hrají si na demokraty, ale kdo nevolí Karla, je u nich zločinec

Koho neodradila od volby Karla Schwarzenberga média, toho mohli znechutit věční signatáři Olga Sommerová, Zdeněk Svěrák, Michal Prokop či Jaroslav Hutka. „Lidé díky nim vzpomínají na Dřevíčskou výzvu, Impuls 99, Děkujeme, odejděte a další aktivity. Ztratili na důvěryhodnosti, protože vždy podporovali něco, co se později ukázalo jako chromý kůň. Vzpomeňte na jejich podporu Unii svobody. To byl podobný mediální produkt jako u pana Schwarzenberga. Také tehdy se říkalo, že kdo nevolí Unii svobody, není náš,“ připomíná mediální odborník.

Tato kampaň navozuje další vzpomínku na předlistopadovou dobu, kdy jedním z hesel tehdejšího režimu bylo „Kdo nejde s námi, jde proti nám“. Proto i na tuto větu je český národ citlivý. „A teď se ti podporovatelé Karla Schwarzenberga, co se na nás obracejí s těmito výzvami, chovají úplně stejně. Normálně bolševicky říkají, kdo nevolí Karla, tak je zločinec, nebo je něco méně,“ odhaluje Petr Žantovský, že to s demokracií a respektem k názoru druhých v táboře předsedy TOP 09 navzdory proklamacím moc slavné nebylo.

Vinu za prohru však musí hledat Karel Schwarzenberg i u sebe, především proto, jak nešťastně otevřel historická témata poválečného odsunu a jakým způsobem kolem nich pak kličkoval. „To bylo velmi nedůstojné a možná i nechtěně upřímné. Opakovaně řekl, že ti sudetští Němci, kteří se vzdali československého občanství a přijali říšské, se dočasně pomýlili. To je věta, která vůbec nepatří do hodnocení o této době. Takže se nemohli divit, že jako říšští občané se v gesci Postupimských dohod vrátili do Říše,“ poznamenává mediální odborník.

Alibismus s amnestií i s ministry od Starostů a nezávislých

Chybou byl i Schwarzenbergův alibismus v případě amnestie. „Podobně se projevil v jedné diskusi, kdy shodil ministry kultury Bessera a Hanákovou. Přitakal názoru, že jejich působení není dobré a shodil tu zodpovědnost na hnutí Starostové a nezávislí, s nimiž šla ovšem TOP 09 společně do voleb a tvoří jeden subjekt koaliční smlouvy. Pan Schwarzenberg si o voličích zřejmě myslí, že jsou hloupé ovce. Vzpomínám si na heslo ´Staronová vládo, nejsme tupé stádo´. To bylo někdy v prosinci 1989. A já mám pocit, že teď nás někdo za něj také považuje,“ míní Petr Žantovský.

Nekritická podpora většiny sdělovacích prostředků se vymstila Karlu Schwarzenbergovi, ale doplatit na ni mohou i samotná média. „Co je opravdu fatální a co zazlívám všem těm pánům Balšínkům, Šabatům a spol., je, že podřízli definitivně důvěryhodnost českých novinářů, protože ze svých médií udělali propagandistické hlásné trouby,“ kritizuje mediální odborník nejvíce angažované Lidové a Hospodářské noviny.

Velký krok ke konci české žurnalistiky

Teď už nikdo nemůže vzít do ruky tyhle noviny a říct si, že si v nich přečte nějakou nestrannou informaci. „Teď už si vždy řekne, co je za tím za zájem, jakou hru teď na něj hrají. Už nikdy těm novinám nelze věřit, že jsou nestranné. Tohle poznání si může každý člověk přenést na média obecně. Svým způsobem se ti pánové v denících a v Aktuálně.cz zasloužili o velký krok ke konci české žurnalistiky,“ domnívá se Petr Žantovský.

Pod jejich drobnohledem, a to zcela jistě velmi kritickým, bude nově zvolená hlava státu. Miloš Zeman zvládl své první okamžiky od zveřejnění výsledků s přehledem. „Mně se líbilo, že i když většina jeho názorů spadá spíš do exekutivy než do přímých kompetencí hlavy státu, že on nikdy neříkal: ´Já zařídím, že bude ten a ten zákon. Já zařídím, že bude to a to´. Ale vždy říká, což si myslím, že je rozumné, že bude vést konzultace, že bude motivovat ty, kteří mají pravomoc, že bude iniciovat to a to,“ hodnotí Petr Žantovský budoucího prezidenta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …