Ty už tady dlouho smrdět nebudeš. Rozjetý Zeman zmiňoval Kalouska i „fňuknu“

18.04.2016 12:20

I když máme v Parlamentu Miroslava Kalouska, přesto je náš Parlament trochu kultivovanější, než když po sobě poslanci metali kalamáře. To také mimo jiné zaznělo na setkání prezidenta Miloše Zemana se zastupiteli a starosty kraje. Vysmál se též „evropské armádičce“ a evropské komisařce, která ukazuje sílu EU tím, že brečí na veřejnosti. Zdůraznil, že ač eurofederalista, nepodporuje evropský superstát, ke kterému přidal přívlastek „zločinný“.

Ty už tady dlouho smrdět nebudeš. Rozjetý Zeman zmiňoval Kalouska i „fňuknu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Anketa

Na co by se mělo snížit DPH?

25%
2%
hlasovalo: 5817 lidí

Prezident Miloš Zeman zahájil svou návštěvu Středočeského kraje v sídle krajského úřadu v Praze. Před smíchovskou budovou úřadu jej i s paní Ivanou Zemanovou, která manžela na cestě doprovází, přivítal přesně o desáté hejtman Miloš Petera. „Tak znovu po roce,“ pravil prezident zvesela při vystupování z vozu.

Poté se prezidentský pár s hejtmanem a jeho manželkou odebrali na půlhodinové soukromé setkání, zatímco zbytek delegace zamířil do jednacího sálu zastupitelstva, kde se pod portrétem prezidenta Masaryka následně uskutečnilo setkání prezidenta Zemana se zastupiteli kraje a starosty ze středních Čech.

Prezident dorazil do sálu po půl jedenácté. „Rozhodně nesdílím názor, že jste předměstím Prahy,“ uvedl hned na úvod. Prezentoval svůj názor, že by mu vůbec nebylo proti mysli, kdyby se doposud samostatná Praha stala součástí Středočeského kraje, a tím by se ušetřily prostředky za jednu krajskou správu.

Ocenil, že kraj má velmi nízkou nezaměstnanost a ocenil středočeské firmy za příkladnou spolupráci s čínskými investory. „Média se soustředila na problém tibetských vlajek a unikl jim reálný význam obchodních dohod s Čínou. Středočechům připomněl, že právě Čína je nejvýznamnějším cílem největší středočeské továrny Škoda Auto.

„Vozím s sebou knihu, která se jmenuje ‚kladivo na hejtmany‘,“ pokračoval. V ní prý Národní památkový ústav popisuje zborcené památky a ve Středočeském kraji je takových památek nadstandardně. „Kdyby se ty krásné památky opravily, tak máte nové hotely pro čínské turisty z provincie Sečuán, se kterou jinak skvěle spolupracujete.“

Na závěr ocenil hejtmana Peteru, který se umísťuje velmi vysoko na žebříčku popularity hejtmanů, a navíc dokáže držet stabilní krajskou koalici.

Následoval první dotaz na téma role ČNB a kursu koruny. „Devalvace koruny, tedy oslabení kursu, je něco jako droga, třeba cigareta. Krátkodobé potěšení je dlouhodobě vykoupeno rakovinou plic,“ odpověděl prezident. Vytváříme podle něj polštář, na kterém pohodlně spočívají exportéři, kteří tak nejsou nuceni, aby inovovali a snažili se být více konkurenceschopní. A zatímco si tak leží, svět jim uniká. „Jsem zastáncem silné měny, je to bič na ekonomickou výkonnost. Na polštáři můžete dobře usnout, ale nemůžete na něm soutěžit s konkurencí.“

Připomněl, že se dnes objevují rovněž nápady na zavedení záporných úroků. „Pokládám to za jeden z největších ekonomických nesmyslů, které si v poslední době dokázali bankéři, kteří už jednou vyvolali ekonomickou krizi, vymyslet,“ komentoval to Zeman.

Taková evropská armádička...

Prezidentovi pak v tomto přitakal Jan Skopeček, krajský zastupitel a ekonomický expert ODS. Jeho dotaz ale směřoval na to, že Evropa a Evropská unie páchá sebevraždu, když čím dál více není schopna řešit problémy, které v Evropě nastávají. „Nepovažujete za chybu, že jste se označil za eurofederalistu?“ zakončil svůj dotaz. Doporučil mu zároveň, aby sejmul na Pražském hradě vlajku EU, když říká, že už jsme se vymanili ze servility k této organizaci.

„Hluboce se mýlíte. Největší nepřítel Evropského superstátu je evropský federalista jako já,“ opáčil prezident. On prý kritizuje EU za to, že vydává nesmyslné směrnice a zasahuje do věcí, které není schopna vyřešit. „Já do EU buším, abych zlepšil její schopnost potýkat se s problémy, a ne proto, abych ji rozbil,“ vysvětloval.

Jako příklad neschopnosti uvedl nápad na patnáct tisíc vojáků na evropské hranice. „Tak to je operetní armádička, která nepomůže ničemu – kromě svého zesměšnění,“ poznamenal prezident.

Evropa by podle něj měla být „federací, nikoliv zločinným unitárním státem“. K tomu ale potřebuje ve svém čele výrazné politické osobnosti, jako byl Tony Blair, Margaret Thatcherová nebo Charles de Gaulle. „My potřebujeme lídry, kteří se nerozpláčou jako jedna vysoká představitelka EU. Nepotřebujeme fňukající politiky,“ pravil tvrdě v narážce na brek komisařky pro zahraniční styky Federiky Morgheriniové na tiskové konferenci.

Zastupitel za KSČM pak prezidenta žádal, aby se vyslovil proti obchodní dohodě s USA nazvané TTIP, o které se ve stínu ostatních světových událostí úplně přestalo mluvit. Podle Zemana by tuto smlouvu měl podle principu subsidiarity schvalovat nejen Evropský parlament, ale i parlamenty všech členských zemí. Hlavní problém vidí v neujasněných pravidlech pro arbitráže, které by mohly vést k takovým věcem, jako byla arbitráž o televizi Nova, kde jsme americkému podnikateli Ronaldu Lauderovi museli platit deset miliard korun.

Ty černý pope...

Jan Tvrdý, starosta obce Zdiby, si pak postěžoval. Mezi lidmi podle něj stoupá agresivita, mají problém se dohodnout. „Mám pocit, že, byť to zní naivně, jsou na sebe zlí,“ shrnul. Někdy to jde prý i odshora, když lidé sledují, co se děje ve Sněmovně a přispívají k tomu podle něj i média.

Prezident nesouhlasil. Kdysi prý slyšel tvrzení, že mládež je čím dál zkaženější a neposlouchá své rodiče, a reagoval citátem, kde si na totéž stěžují římští filosofové již před dvěma tisíci lety. „To, že si lidé stěžují na agresivitu, není nový problém. Já bych ale řekl, že dnes se to díky informačním technologiím naopak trochu zlepšuje. V první republice po sobě poslanci házeli kalamáře a jednou tam sociální demokrat Rudolf Bechyně křičel na lidovce Jana Šrámka Ty černý pope, ty tady už dlouho smrdět nebudeš. V současném Parlamentu sice existuje Miroslav Kalousek, ale přesto si myslím, že je o něco málo kultivovanější, než když po sobě poslanci házeli kalamáře,“ uzavřel prezident.

Jan Skopeček si pak ještě postěžoval, že v Evropské unii jsou schopní politici, jako je třeba Viktor Orbán, cíleně ostrakizováni. „Považuji tu míru integrace, kterou jste hájil, za chybu,“ trval na svém. Prezident odpověděl vyprávěním, jak se mu Věra Jourová chlubila, že teď připravuje evropskou směrnici o kvalitě vosku. „Tak jsem se jí zeptal, jestli se to týká i hřbitovních svíček,“ pobavil prezident sál. V některých věcech by však přenesení kompetencí na Brusel přivítal, podpořil by třeba i společnou evropskou armádu.

„Souhlasím s hodnocením Orbána, jen bych k němu přidal i Fica a s jistou skromností i sebe,“ dodal. Situace v Evropě už se však podle prezidenta trochu mění. Pak si pomohl slovy Henryho Kissingera, že by si přál „jednu telefonní linku do Evropy“. „No, tak když Henry Kissinger na evropském čísle uslyší jen vzlyky paní Morgherini, tak to asi nebude optimální zahraniční politika,“ poznamenal prezident.

V poslední odpovědi pak vysvětloval některé nesmyslné veřejné výdaje. „Já jsem nedávno říkal Andreji Babišovi: Tak ty máš dát 42 miliard korun na podporu obnovitelných zdrojů. A těch 42 miliard můžeš jedním škrtem pera zrušit, jen se ti vzbuří solární baroni. A on mi řekl, já bych to rád udělal, ale oni s námi půjdou do arbitráže a museli bychom jim platit ještě více,“ vzpomínal.

Přesto by politici měli stále usilovat o to prostředky ušetřit, kde se dá.

Prezident by šetřil na dávkách v hmotné nouzi. „Není možné, aby tu byla generace, která nikdy nepoznala práci,“ uvedl prezident a připomněl vyprávění exministra Chládka, jak tito lidé „dopoledne spí, pak si vykouří krabičku cigaret a jdou do hospody, kde si zahrají automaty“.

A po podpisu do pamětní knihy a předání daru od hejtmana Petery kraje prezident krajský úřad opustil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …