USA chystají Majdan v Rusku. Ale oni už světu vládnout nebudou. Nebudeme kolonií, volají ruští nacionalisté

27.06.2014 8:17

REPORTÁŽ Naše země, naše pravidla. USA připravuje Majdan v Rusku a zítra už může být pozdě. To jsou jen některá hesla Nacionálně – osvobozeneckého hnutí, jehož aktivisté přesvědčují lidi k ostražitosti před Američany v ulicích Jekatěrinburgu. Hodně kolemjdoucích ve městě, kde byla mimo jiné popravena carská rodina, zaujatě naslouchá.

USA chystají Majdan v Rusku. Ale oni už světu vládnout nebudou. Nebudeme kolonií, volají ruští nacionalisté
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mladí ruští nacionalisté diskutují

„Musíme ochránit lidi z Donbasu od Ukrajinců.“ Kolem tohoto plakátu postává na nábřeží u ulice Lenina v Jekatěrinburgu zhruba deset lidí. Rozdávají letáky, vybízejí k podpoře suverenity Ruska a jejího hlavního ochránce Vladimira Putina. Na sobě mají oblečené vesty s portrétem prezidenta anebo trička se znakem SSSR. Okolo vlají prapory Ruska, ale i ty připomínající stuhu svatého Jiří, tradiční ruský symbol vojenské cti. Tak vypadá akce ruského Nacionálně – osvobozeneckého hnutí.

Spravedlivější světový řád

Hlavní slovo má mladý aktivista hnutí Igor Korobejnikov, s nímž přineseme rozhovor později. Ostatní spíš sledují kolemjdoucí. Ti se často zastaví a naslouchají. Poslouchají, že se je třeba vymanit z ekonomického a hospodářského otroctví mezinárodních institucí. Rusko prý musí zase začít dýchat a být suverénem jako v dobách Sovětského svazu, musí umět prosazovat svou politiku. „Tohle musí být slyšet úplně ze všech stran. Tak můžeme pomoci. Prezident Vladimir Putin, který se snaží suverenitu prosadit, musí cítit podporu zespoda,“ říká Korobejnikov.

FOTO přímo z místa:

Podle něj by se ostatně měli o suverenitu svých zemí zasazovat patrioté po celém světě a už se tak i děje. „Podobná hnutí už se formují v Německu, Moldávii, Bělorusku, Francii, dokonce i v USA. Nikdo nechce, aby svět ovládly mezinárodní organizace s neznámým zadáním anebo různé koncerny. Ostatně ve všech jmenovaných zemích už odpovědní lidé podporují Putina. Jde o nastolení míru a boj proti americké hegemonii. Putin se totiž nesnaží jen o ozdravění Ruska, ale chce spravedlivější světový řád,“ dodává. U Městského proudu, jak se nazývá rozšíření řeky Iset, dopadají tyto ideje na úrodnou půdu.

Strach o dceru

Následně při jednání místního vojenského klubu hovoří členové s reportérem ParlamentníchListů.cz o jeho projektu s pracovním názvem Po stopách československých legionářů, ale samozřejmě, že se rozebírá i situace na Ukrajině. „Víte, mám v Kyjevě dceru, žije tam už dlouhá léta. Nedávno jsme se spolu trochu pohádali, trucuje a nedává o sobě vědět. Mám strach o její rodinu, proto jakoukoliv informaci vítám. Od známých totiž slyším, jak tam Rusům ubližují, jak jim různě znepříjemňují život,“ říká Viktor a pak se vytasí s dost výstředním popisem událostí na Krymu.

„V Rusku se mnoho jmen měst, ale i ulic, změnilo. Simbirsk je dnes Uljanovsk, Sverdlovsk byl zpátky přejmenován na Jekatěrinburg a tak dále. Prostě nic netrvá věčně. Když dal Nikita Chruščov Krym Ukrajině a pak jí zůstala, taky to neznamenalo, že to tak bude pořád. A dohoda z Budapešti? Podívejte se, jak USA, Francie či Velká Británie pořád porušují smlouvy. Vždyť jde jen o cáry papírů. Vy, v Česku, s tím máte z Mnichova ukázkovou zkušenost, takže o čem hovořit,“ sdělí. Viktor mimo zájmu o vojenskou historii také rád, a nutno říct velmi dobře, zpívá. Nyní je ale jeho hlavní životní náplní starost o nemohoucí matku.

Majdan v Rusku

Na letáku Nacionálně - osvobozeneckého hnutí, na němž je vyobrazen ruský medvěd, jak řve vzteky na amerického orla, stojí psáno: „Tví předci pro tebe vybojovali svobodu, teď jsi na řadě. Včera Sýrie, Libye, Ukrajina. Nyní ale USA připravují Majdan v Rusku. Buď s námi proti tomu, protože zítra může být pozdě.“

A jak se Rusko stalo kolonií? „V roce 1991 naše země, tehdy se nazývala SSSR, utrpěla porážku ve studené válce a stala se kolonií okupantů, elit anglicky mluvícího světa, tedy USA a Velké Británie. V USA se dokonce slavilo vítězství, jako my zde slavíme vítězství ve druhé světové válce. A zde jsou některé důsledky této porážky. Potření suverénního státu a jeho rozčlenění do patnácti kolonií, katastrofické zdeptání obyvatelstva, snížení životní úrovně, rozvrácení vědy, školství, ale i zemědělství,“ píše se v letáku dál s tím, že prostý člověk by měl pořádat mítinky, vystoupení či rozšířit tyto informace na internetu. A na konci je varování nacionalistů: „Když budeš sedět doma, způsobíš genocidu Ruska.“

Reportážní cestu redaktora ParlamentníchListů.cz sponzorvaly firmy: 

CZ CAR International s.r.o., Česká východní a.s., Kilián-Lipno s.r.o. a  Zdeněk Zbytek - hotel Kilián.

Loga partnerů reportážní cesty ParlamentníListy.cz


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…