Uhelný revír se raduje: Těžaři dostanou uhlí, počeradská elektrárna nepadne

23.03.2013 22:52

Po několika měsících čekání, jak dopadnou jednání mezi severočeskou těžební společností Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal a energetickým gigantem ČEZ, se v tomto týdnu vše rozseklo. Primátor města Mostu, jehož okresu by se neuzavření dohody těchto subjektů dotklo z hlediska nezaměstnanosti nejvíce, se raduje. Těžaři dostanou uhlí, počeradská elektrárna nepadne. Ještě stále jsou tu však limity těžby.

Uhelný revír se raduje: Těžaři dostanou uhlí, počeradská elektrárna nepadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

Jednání kolem počeradské elektrárny byla zejména koncem loňského roku velmi ostře sledována. Jedna ze dvou nejvýkonnějších uhelných elektráren v zemi, která patří skupině ČEZ, měla zajištěné uhlí od Czech Coal jen do začátku příštího roku a zároveň uvažovala o prodeji jedné ze svých elektráren. Kromě Počerad k prodeji nabídl ČEZ také čtyři další elektrárny - o Počerady projevil zájem Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH). Ve hře byla také varianta, že by si ČEZ zkusil poradit a získat uhlí ze svých zdrojů (vlastí Severočeské doly), ty jsou již však odebírány jinými odběrateli.

Primátor z okresu s nejvyšší nezaměstnaností: Uff, oddychli jsme si

ČEZ a těžební společnost, která koncem roku podávala nabídku s hodnotou 16,5 miliardy korun, dnes svým podpisem finálně stvrdily smlouvu, která zabezpečí dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady, a to eventuálně až na téměř 50 let. Je tím uzavřeno jedno z vůbec nejsložitějších jednání vedených v oblasti energetiky v České republice. „Jednoznačně dobrá zpráva pro region,“ reagovala na to stručně primátor města Mostu Vlastimil Vozka, podle kterého dohoda dává určitou jistotu v dnešní nejisté době a složité energetické situaci. A ta je nezbytná pro naše občany, naše město, náš region, pracovníky Vršanské uhelné a další navazující firmy a profese.

„Dohoda může trvat až za rok 2060, proto v dnešním - pro energetiky velmi nejistém - období představuje významný stabilizační prvek. A to nejen pro obě společnosti, ale i pro celý region, kterému zajistí dostatek pracovních míst a také s tím související rozvoj. Zároveň se tím otevírá prostor pro rozsáhlejší investice do zlepšování provozu elektrárny Počerady i dolu Vršany,“ uvedl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

„Nad regionem postiženým dlouhodobě vysokou mírou nezaměstnanosti se dosud vznášel strašák rušení dalších pracovních míst. Smlouva mezi oběma subjekty ho naštěstí zažehnala,“ uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz ještě první muž Mostu. „Smlouva zakládá dlouhodobou perspektivu pro 1300 zaměstnanců přímo ve skupině Czech Coal. Dalších přibližně 3200 lidí bude mít práci mimo skupinu ve službách a dodavatelských firmách. Je to ojedinělá garance pracovních příležitostí na mnoho desítek let,“ doplnil jeho slova konkrétními čísly ještě také generální ředitel Vršanské uhelné Vladimír Rouček.

Dohodnou se i na prodeji elektrárny?

Elektrárnu Počerady čeká první rozsáhlejší modernizace do roku 2016. To je také první termín, kdy se může společnost ČEZ dohodnout s Czech Coal na jejím prodeji. Druhou takovou možnost smlouva stanovuje na rok 2024. Cena je předem sjednaná a pohybuje se na úrovni nabídek z loňského roku, kdy ČEZ nabídl v rámci podmínek dohody o narovnání s Evropskou komisí k prodeji několik svých elektráren.

Skupině Czech Coal dohoda naopak zajistí trvalý odběr hnědého uhlí. Ten bude však o něco nižší než v minulých letech: klesne z dosavadních 8,5 na 5 milionů tun, tedy o více než 40 procent. ČEZ se tak vzdá veškerého výhřevného teplárenského uhlí, v jednání zůstává pouze odběr studeného uhlí z Vršan pro blízké Počerady. Toto uhlí teplárny nikdy neodebíraly. Své teplárny předělává energetická firma především na vyšší využití alternativních paliv. Vršanská uhelná hodlá v průběhu příštích 10 let investovat kolem 10 miliard korun, a to zejména do přeložek sítí v Hořanském koridoru a komplexní rekonstrukce těžební technologie.

A za kolik?

Cena za jeden GJ byla stanovena ve výši 38,8 Kč, což odpovídá cenám aktuálně sjednávaným na českém trhu. Je srovnatelná s cenou, za kterou dlouhodobě nakupují i teplárenské společnosti. Do roku 2023 se bude cena postupně přibližovat na úroveň 65 % ceny černého uhlí na evropských burzách (ARA).

Po roce 2024 smlouva zajišťuje dodávky uhlí i pro případný nový zdroj v lokalitě Počerady s trvalou výhodou ve výši 0,35 ceny ARA proti konkurenčním zdrojům v Německu a zároveň opci ČEZ na prodej počeradské lokality v případě, že podmínky na energetických trzích nebudou výstavbě nových uhelných zdrojů nakloněny.

Damoklův meč nad regionem stále visí

Strašákem pro region a jeho obyvatele stále ještě je existence územních limitů těžby uhlí, které brání pokračování těžby na lokalitě ČSA. V tomto území leží obec Horní Jiřetín a osada Černice, které by se při pokračování těžby musely přesídlit. Téma bylo projednáváno i na sjezdu ČSSD koncem minulého týdne, kde k němu za Mostecko vystoupil náměstek primátora Karel Novotný i jeho stranický kolega a odborář Ĺubomír Holý. Na dole ČSA už započaly útlumové práce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …