Ukrajinci se bez plynu sežerou jak psi. Mají, co chtěli. Jelcin byl ožrala a Putin, to je chlapík. Byli jsme v rodném městě V. I. Lenina

17.06.2014 6:48

REPORTÁŽ Krym je náš. Ukrajinci na nás vždy parazitovali, ale bohatýr Vladimir Putin tomu udělal konec. První věta stojí napsána v muzeu Vladimira Iljiče Lenina v jeho rodném městě Uljanovsku, druhou pronesla majitelka bistra v Penze, která byla velmi podobná ženě slavného revolucionáře Naděždě Krupské. Reportér ParlamentníchListů.cz zjišťoval nálady prostých Rusů ve městech kolem největší evropské řeky Volhy.

Ukrajinci se bez plynu sežerou jak psi. Mají, co chtěli. Jelcin byl ožrala a Putin, to je chlapík. Byli jsme v rodném městě V. I. Lenina
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uljanovsk dříve Simbirsk na Volze

„Ukrajina jako stát nikdy neexistovala. To opilec Nikita Chruščov přidělil Krym Ukrajinské SSR a ožrala Boris Jelcin zavinil rozpad Sovětského svazu. Tak zaniklo území, kde spolu všichni svorně a bratrsky žili a každý se s každým domluvil,“ prohlásila s velkou nostalgií k bývalému SSSR Naďa, majitelka bistra na tržišti města Penza. Je jí čtyřiašedesát a byznys umírá. Dříve se prý žilo mnohem lépe.

Vše k tématům Rusko a Ukrajina.

Potřeba malého Stalina

Půlmilionová Penza právě oslavila den Ruska a posléze i tatarský svátek Sabantuj. V parku oddechu a kultury se ho zúčastnili všichni důležití muži města včetně starosty Romana Černova. Folklórní soubory ukazovaly, co umí. Město bylo ve svátečním, po Leninově náměstí chodili studenti vojenských škol, na nábřeží se fotily zrovna sezdané páry. Jen na tržišti to vypadalo pořád stejně, všude pokřikující prodejci, všude plno smetí. V jednom z bister jsem si objednal pelmeně, ale nezůstalo jen u nich.

FOTOGALERIE přímo z místa:

„Potřebovali bychom malého Stalina, ale Putin je také chlapík, bohatýr. Ukrajinci na nás skoro vždy parazitovali, což teď skončí. Nezaplatí dluhy za plyn, už ho nedostanou. Přijde zima a na té jejich Ukrajině se bez něj sežerou jako hladoví psi. Mají, co chtěli,“ zlobila se dál Naďa.

Je velmi podobná Leninově ženě Krupské. Poslední dobou prý už musí provoz bistra dotovat ze svého, protože náklady nesmírně narostly. „Stojíme za Putinem, to vám řekne každý,“ dodala její kamarádka Ludmila, která zase jakoby z oka vypadla manželce jediného prezidenta SSSR Michaila Gorbačova Raise.

U stolu ještě seděl Alexandr, který má opravářskou firmu. „Byl jsem na kontrakt bojovat v Gruzii a šel bych i na Ukrajinu. Vždyť tam fašisti střílejí po ženách a dětech, pro které Rusko udělalo humanitární koridor. Nemám rodinu, takže můžu odjet kdykoliv. Teď jsem se ale domluvil, že pojedu pomáhat lidem ohroženým povodněmi v Altajském kraji,“ sdělil pětačtyřicetiletý muž. A jak to u podobných politických debat v Rusku bývá, došlo i na vodku.

Z kolébky Lenina

Do sídla automobilky UAZ Uljanovska, dřívějšího Simbirska, to bylo autobusem dost dlouhých šest hodin. Město, jak už nový název napovídá, je proslavené jako rodiště prvního předsedy vlády SSSR Vladimira Lenina. Nicméně narodil se tady i Alexandr Kerenskij, předseda prozatímní vlády z roku 1917, která se snažila o demokratické reformy, než vše zastavil bolševický puč. Po Uljanovsku, který se nachází už na Volze, jezdí české tramvaje. Hlavní ulice je plná muzeí a na některých tradičních dřevěných starých domech, které jsou ale opatřeny novým nátěrem, visí cedule, že zde Uljanova rodina bydlela.

Na vyvýšeném nábřeží se nachází Leninův memoriál, jehož součástí je i ten opravdu pravý rodný dům revolucionáře. Ve stejnojmenném muzeu jsou například tepichy s portréty Lenina, ale i Putina, mnoho dokumentů, mezi nimi i provolání k členům československých legií, aby rozšířili řady Rudé armády, z roku 1918. Pro laického návštěvníka je asi nejzajímavějším exponátem obraz Leonida Brežněva složený ze samých semen, z fazolí, kukuřice, máku, pšenice. V přízemí muzea sídlí cestovní kancelář, k jejíž návštěvě vyzývá obrovský transparent: „Krym je náš.“

Fotografie z Kyjeva:


Ostatně hned naproti visí na Domě oficírů výzva k pomoci lidem z Donbasu. „Je to tam opravdu peklo. Fašisti střílejí celé rodiny a my se jen snažíme pomáhat našim lidem. Nedivím se Krymu, že se připojil k Rusku. Putin vše řeší s obrovskou rozvahou, Američané by se mohli učit. Podívejte se na Irák,“ podotkl student jedné z místních univerzit, když viděl zájem. Ostatně v regionálních novinách Simbirský kurýr se píše, jak si gubernátor Uljanovské oblasti Sergej Morozov pochvaluje, že místní občané budou opět moci létat na ozdravné pobyty přímo na Krym. První letadlo tam po dvaceti letech z Uljanovska už odletělo.

Reportážní cestu redaktora ParlamentníchListů.cz sponzorovaly firmy: 

CZ CAR International, s. r. o., Česká východní, a. s., Kilián-Lipno, s. r. o. a  Zdeněk Zbytek - hotel Kilián.

Loga partnerů reportážní cesty ParlamentníListy.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …