Už se to šíří. Příčiny požáru: Svědectví a velké nálože

27.07.2022 8:11 | Ze sítí

Poté, co byl požár v Národním parku České Švýcarsko liberální částí veřejnosti a vládními politiky dán do souvislosti s klimatickou změnou, vystupuje do popředí téma „kůrovec“. Právě tímto broukem měl být les zničen. Koluje svědectví senátora STAN, kterému mělo být ze strany ministerstva řečeno, že „kůrovcové dřevo nehoří“. Téma klimatu je nyní dokonce terčem vtipů, a to jak ze strany zastánců této hrozby, tak jejích odpůrců.

Už se to šíří. Příčiny požáru: Svědectví a velké nálože
Foto: Twitter Hasičský záchranný sbor ČR
Popisek: Požár v Národním parku České Švýcarsko

Z politiků vše už od pondělního večera, kdy lesní požár propukl, nejvíce řešil zejména Zbyněk Linhart, místostarosta v blízké Krásně Lípě a především zástupce obvodu Děčín v Senátu. Právě on na svém facebooku organizoval pomoc a vyjasňoval fámy.

„PR akce nepotřebujeme,“ zněl jeden z jeho vzkazů. Některým akcím se ale asi vyhnout nelze, takže v úterý odpoledne na místo dorazil premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan. Ten čelil kritice, že záchranný systém neměl k dispozici dostatek letadel k hašení, někteří to spojili s hořkými poznámkami, že už jsou asi všechna na Ukrajině. Debatovalo se i o tom, zda nebyly pozdě o pomoc požádány sousední země.

Fialu někteří kritizovali, že se mezi hasiči předváděl v košili a saku, jiní zase za zjevně marketingové pojetí celé návštěvy včetně toho, že přímo na místě sliboval, kolik vláda hasičům přidá. Téma platů záchranných sborů se přitom ve Sněmovně řešilo nedávno a postoj vlády rozhodně tak vstřícný nebyl.

Premiér Petr Fiala si prohlédl nejvíce postiženou obec Mezná a s hořícím lesem za zády vydal do kamer prohlášení: „Víme z České republiky, že v posledních letech v některých oblastech, zvlášť třeba na jižní Moravě, čelíme suchu a dalším průvodním jevům určité změny. Musel bych mít klapky na očích a nepřemýšlet rozumem, což by nebylo vůbec pravicové, kdybych neviděl, že se klima určitým způsobem mění a že celá Evropa čelí požárům způsobeným neobvykle vysokými teplotami.“

 

 

To okamžitě zaregistrovala řada diskutujících, kteří teorii o vině klimatické změny šířili sítí už od úterního probuzení.

Vše definoval redaktor Deníku Referendum Petr Bittner, který pach spáleného lesa nazval „vůní obrany českých národních zájmů“ proti boji s klimatickou změnou, vedeným EU.

Tradičně po svém pojal komentář biolog Jaroslav Flegr, kterému zpochybňování apokalypsy připomnělo vlastní zážitky z doby covidové, když se mu smáli, že jenom straší děti.

 

 

„V Českém Švýcarsku žádný požár není – oheň nesplňuje definici požáru Londýna z roku 1650. Jde o výmysl novinářů, Flegra a výrobců hasicích přístrojů. Nehasit! Hašení snižuje přirozenou odolnost krajiny proti ohni. Když hasit, tak jen ty rizikové, co už hoří,“ tweetoval.

Jak mu někteří šetrně připomněli, že v touze po úderné glose přehlédl, že v roce 1650 v Londýně žádný velký požár nebyl, patrně měl pan docent na mysli ten z roku 1666.

Jednotné frontě klimaalarmistů se v rámci vážné situace lehce vysmál poslanec ANO Patrik Nacher. „Tak abych šel v kurzu. Požár v Národním parku České Švýcarsko není jen důsledkem klimatických změn, jak jsem se dočetl, ale i toho, že nemáme euro, že je Zeman prezidentem a dokonce i faktu, že je ve vedení Národního parku málo žen a transgender osob.“

 

 

Komentátor Tomáš Jirsa k témuž napsal, že zatímco ředitel parku si je téměř jistý vinou jednoho neznámého nezodpovědného člověka, který požár založil, tak „na twitteru už všichni vědí, že se ten člověk jmenoval Klimatická Změna“.

A moderátor a komik Luděk Staněk k tomu dodal, že lidé, co vykřikují „důsledek klimatickejch změn, který jste způsobili, a vy jste mi nevěřili, už to přišlo i k nám“ jsou úplně stejné typy, jako ve středověku stáli na tržišti a vykřikovali, že se blíží konec světa, mor je boží trest a vy jste mi nevěřili.

 

 

Staněk, který jinak s touto názorovou skupinou dost často sympatizuje, dostal za tuto recesi pořádně naloženo.

 

 

 

Bývalý premiér Mirek Topolánek pak diskutérům nabídl akci „tisícovku místo moudra“. Tu by podle něj měli poslat na obnovu zničeného území pokaždé, když pocítí nutkání něco k tématu napsat na sociální sítě. „Až budou mít všichni postižení nové střechy nad hlavou, můžeme být chytří jak hejno polárních špuntů,“ uzavřel.

 

 

Naopak v komunitě expertů začaly zaznívat názory, že ke katastrofě přispěla spíše příliš „zelená“ politika vedení CHKO. Konkrétně rozhodnutí ponechat v lese stromy pomřelé při kůrovcové kalamitě v minulých letech. Včetně těch popadaných, které měly v lese vytvářet dost neprostupný terén. Teď podle některých i díky tomu nabral oheň takové obrátky a poškodil v sousedství lesa množství lidských obydlí.

To dokládala i svědectví řady turistů, kteří Národní park navštívili v minulých dnech.

Internetem se začal šířit i příspěvek, který měl v jedné z diskusí napsat právě místní senátor Zbyněk Linhart. Není patrné, o jakou diskusi se jednalo, ale uvedená slova jsou velmi závažná.

Senátor a komunální politik informoval o tom, jak on osobně musel večer burcovat vedení Ministerstva vnitra (senátor je členem klubu STAN), aby začalo věc brát celostátně vážně. Ještě horší bylo jeho svědectví o komunikaci s Ministerstvem životního prostředí, které podle místostarosty bylo varováno dopředu.

„Naše připomínky odbývali tím, že přeháníme a kůrovcové dřevo nehoří,“ uzavřel symbolickým mávnutím ruky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…