V Havlíčkově Brodě je veselo. Kvůli babyboxům

20.04.2012 11:31

Zakladatel babyboxů v ČR Ludvík Hess je smutný z toho, jak k potřebě zřídit schránku pro nechtěné děti přistupují v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Jak se dozvěděl, za to, že vedení špitálu není babyboxu nakloněno, mohou snad i novináři a kauza heparinového vraha Zelenky.

V Havlíčkově Brodě je veselo. Kvůli babyboxům
Foto: Archiv
Popisek: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess

„Je to neskutečné, co všechno jsem se dozvěděl a jaký přístup tam mají. Velmi mne to mrzí, protože já jsem jim chtěl nabídnout vstřícný krok. Ale opravdu tohle jsem nečekal,“ přiznal pro ParlamentniListy.cz Ludvík Hess.

Velmi ho prý zarazilo, že zatímco ředitel nemocnice chtěl s Hessem jednat, někteří novináři měli údajně dostat dopředu informaci, že babybox v nemocnici není potřeba.

 

„Havlíčkův Brod v současné době babybox nepotřebuje, prohlásila MUDr. Magdalena Weberová-Chvílová, dětská lékařka havlíčkobrodské nemocnice. Zřejmě za všechny občany města. Opravdu za všechny?“ ptá se zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Tisková mluvčí zařízení Petra Černo uvedla, že ale to byl názor jen lékařky, nikoli celého vedení nemocnice. „Pan ředitel nikdy neřekl, že nemocnice nechce babybox, a že tady nebude. My jsme jen v současné době ve fázi, kdy se tu staví, rekonstruuje a řekli jsme, že by to nebylo hned. Jen někteří lékaři – odborníci chtěli znát odpovědi na různé otázky, i co se týče Úmluvy práv o dětech,“ uvedla Petra Černo.

Jednání zkrachovalo

Jednání měl Hess s ředitelem Davidem Řezničenkem měsíc domluvené. V jednací síni nemocnice byl kromě ředitele také primář dětského oddělení Michal Pipek, dva další lékaři, technický pracovník nemocnice a tisková mluvčí Petra Černo.

„Jednání se odvíjelo v konstruktivním duchu rozhovorem výrobce třetí generace schránek Zdeňka Juřici s technikem nemocnice o kabelech potřebných k zavedení signalizace, rozměrech a certifikaci babyboxu jako zdravotnického prostředku. Před měsícem jsem oslovil osobním emailem dvě desítky dětských lékařů a gynekologů havlíčkobrodské nemocnice s nabídkou, že jim pošlu podklady o babyboxu jak technické, tak legislativní. Na email jsem dostal jen dvě odpovědi,“ prozradil Hess.

Odpověděla mu prý lékařka Magdalena Weberová – Chvílová, že si všechno prostuduje sama a nic nepotřebuje. A dále mu odpověděl i primář gynekologie a porodnice. Nikdo jiný, ani primář Pipek, mu na email neodpověděl.

„V dalším obraze v jednací síni mi ředitel Řezničenko sdělil, jak jej mrzí, že jsem o schůzce informoval novináře. Jeden z lékařů se mě pak zeptal: Znáte kauzu Zelenka? Po pravdě jsem odpověděl, že nevím, o co se jedná. Pokračoval: Vy nevíte o heparinovém vrahovi? Novináři nás kvůli němu roznesli na kopytech! Došlo mi, že heparinový vrah působil právě v nemocnici, kde teď jednám o babyboxu. Proto tedy mají lékaři nemocnice k novinářům negativní postoj,“ podivuje se Hess.

Až když se prý na rovinu zeptal Ludvík Hess lékařky Magdaleny Weberové – Chvílové, zda chtějí či nechtějí ve špitále babybox, odpověděla, že ho nepotřebují.

Nemocnice chce jednat dál

Tisková mluvčí Petra Černo za nemocnici řekla, že šlo o schůzku pod vlivem emocí a vedení se pokusí vyvolat nové jednání. Není tedy vyloučeno, že by se schůzka mohla opakovat a obě strany by mohly najít shodu. Podobně, jako tomu kdysi bylo mezi Ludvíkem Hessem a tehdejší ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou (ČSSD).

„Ta byla zapřísáhlou odpůrkyní babyboxů, a vidíte, přesvědčil jsem ji, že mají smysl. Nakonec mi otevírala babybox v nemocnici v Klatovech. Tehdy jako plzeňská hejtmanka,“ přidal ze zkušeností Hess.

Heger taky odmítl babybox a našli mrtvé novorozeně

Po tom všem se rozhodl zakladatel babyboxů z jednání i s kolegy odejít, neboť neviděl další smysl a ochotu ze strany zařízení.

“Tuto žádost a následné zdvořilé rozloučení vykládají nyní v nemocnici jako moji neochotu k dalšímu jednání. Že nebude snadné, mi již 18. dubna večer volal osobně hejtman Vysočiny MUDr. Jiří Běhounek (ČSSD) protagonista babyboxů. Na oplátku jsem mu po jednání jeho očekávání potvrdil zase já. S prohlášením podobným tomu, které pronesla dětská lékařka, jsem se už jednou setkal. Poslal mi je písemně někdejší ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Leoš Heger, dnešní ministr zdravotnictví. V Hradci Králové babybox není potřeba. K mé hrůze bylo za pár týdnů nalezeno v třídírně odpadu v Hradci Králové mrtvé tělíčko novorozené holčičky,“ dodal Hess.

Další odložené děti!

O tom, že babyboxy v Česku smysl mají, se přesvědčili ještě ve čtvrtek večer v nemocnici v Šumperku, kde bylo odloženo v pořadí již 74. miminko. Zdravý chlapeček, jenž dostal prozatímní jméno Martin.

Ve čtvrtek zároveň požádal ředitel nemocnice v Krnově Ladislav Václavec Ludvíka Hesse o zřízení babyboxu. V lesoparku na lavičce před nemocnicí totiž našli novorozeného klučíka, jehož teplota po náhodném nálezu činila jen 29 stupňů. Lékaři v nemocnici jej zachránili a dali mu jméno Aleš Lesák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …