V pohraničí prý nejde žít. Praha se musí připravit na nápor imigrantů

27.02.2012 8:37

PŘÍBĚH Někteří Valaši si hrdě nalepí na auto samolepku s názvem: Nejsem Pražák, jiní naopak do „ráje Čechů“ spěchají. Ten druhý případ je Daniela Cibulcová, přítelkyně herce Davida Suchařípy. Je to sympatická holka z Valašska, která se ráda směje. V Praze ji to na čas přešlo.

V pohraničí prý nejde žít. Praha se musí připravit na nápor imigrantů
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

„Měla jsem práci měsíc a půl, ale moc peněz jsem nevydělala. Ale ráda bych s nimi dál spolupracovala. Všichni si myslí, že v Praze najdou práci lehce, není to tak jednoduché. Všude se řeší nedostatek peněz, navíc tu musíte mít ostré lokty a být dravější,“ podotkla Cibulcová pro ParlamentníListy.cz.


V Rožnově pod Radhoštěm, odkud loni na podzim odešla, byla zaměstnaná v místní kulturní agentuře. „Měla jsem v Rožnově stabilní plat. Byla jsem zvyklá na týmovou práci. Teď už pracuji na živnostenský list, takže si musím platit sociální a zdravotní. Musím se postarat sama o sebe. Co si vydělám, to mám. A když ne, tak nemám nic. Je pravda, že jsem v Rožnově měla štěstí a pracovní místo našla. Nevím, co jiného bych tam dělala,“ upozornila Cibulcová. A v tom má pravdu, nezaměstnanost v Rožnově překročila aktuálně deset procent. Cibulcová věří, že se i v hlavním městě nakonec dobře uplatní, příležitostí je tu daleko víc. Zpátky do Rožnova se vracet nechce. „To ne, tam se vrátím až na důchod,“ říká s nadsázkou.  

Více příběhů ZDE

Z Valašska odešla kvůli synovi a za přítelem

K odstěhování do Prahy ji přiměl syn Filip, dostal se tu na střední školu a tak se přestěhovala s ním. Zároveň teď může žít se svým dlouholetým přítelem. Ten totiž za ní na Valašsko jezdil šest let, teď už nemusí. V divadle se Davidu Suchařípovi prý daří dobře. „Teď chystají s Jirkou Langmajerem v únoru premiéru. Hraje v divadlech a dost další práce mu se rýsuje,“ podotkla Cibulcová. Sama zůstává v pohodě a její přítel ji prý živit muset nebude. Zatím se jí v Praze líbí. „Je tu dost takových „naplavenin“ z Moravy a většině se daří dobře. Takže se nebojím. Práci si najdu. Bulvár nás neobtěžuje. Nikoho nepobuřujeme výtržnostmi a žijeme normální život,“ uvedla Cibulcová.

Zlínský kraj ztrácí stovky obyvatel ročně

Za posledních deset let přišel Zlínský kraj o víc než čtyři a půl tisíce lidí. Situace se stále zhoršuje. Z „pohraničí“ se lidé stěhují jinam. Proč? Vysoká nezaměstnanost, nedostatek pracovních příležitostí, nízké platy a drahé bydlení. Ve srovnání s Prahou, kde je nezaměstnanost poloviční, se opravdu pro spousty místních lidí zdá hlavní město jako ideální místo k životu. „Lidé žijí tam, kde mají práci a bydlení. Věřím, že se i u nás situace zlepší. Teď přichází nové firmy, které nabídnou dalších dvě stě pracovních míst,“ upozornil Václav Mikušek, starosta Rožnova.

Nezaměstnanost překročila republikový průměr

V průběhu měsíce ledna stoupla ve Zlínském kraji míra nezaměstnanosti na 9,74 procenta, tedy nad republikový průměr. A výhled do budoucna dobře nevypadá. Podle odborníků se v letošním roce statistiky nezaměstnanosti zlepšovat příliš nebudou. Propouštění bude kvůli intenzivnějšímu pronikání dluhové krize do ekonomiky pokračovat. Dá se proto očekávat, že Zlínský kraj bude přicházet o další a další obyvatele. „Pořád se máme lépe než dalších devadesát procent lidí na zemi. Byl bych rád, kdyby lidé mysleli i pozitivně,“ uvedl před časem Petr Gazdík, poslanec za TOP 09 pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…