V pražské TOP 09 se upevňují lidé exprimátora. Prý jde o miliardový byznys

30.05.2013 15:41

V České televizi se debatovalo o tom, že na pražském magistrátu o miliardových finančních tocích rozhodovali nevolené osoby a úředníci. Zastupitelka ODS a bývalá radní Aleksandra Udženija uvedla, že delegování pravomocí z politiků na úředníky se zřejmě odehrálo mezi lety 2001 až 2002, kdy byl primátorem Jan Kasl (tehdy za ODS), který později založil Evropské demokraty.

V pražské TOP 09 se upevňují lidé exprimátora. Prý jde o miliardový byznys
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Udženija v této souvislosti podotkla, že Kasl je v současné době poradcem prvního náměstka primátora pověřeného řízením města Tomáše Hudečka. Hudeček má v gesci také územní rozvoj.

ParlamentníListy.cz se vydaly po uvedené stopě a ze zdrojů z magistrátu získaly informaci, že se prý Jan Kasl pohybuje v developerském byznysu a říká se, že údajně lobbuje u Hudečka, který má na starosti územní rozvoj a územní plán Prahy, za zájmy developerů. Hovoří se například o rozvoji a revitalizaci brownfieldů. Prý jde o miliardový byznys. Kasl je mimochodem jednatelem společnosti Best Development Prague.

Kasl chodí řešit věci magistrátu k Jankovskému

ParlamentníListy.cz požádaly radní Udženiju, zda by mohla to, co uvedla v ČT, rozvést a zda to, co řekla, znamená, že Hudeček je pod vlivem Kasla. „Nevíme, pod vlivem koho je pan Hudeček, nebo kdo u něho lobbuje. Ale co víme, je, že za pana Hudečka magistrátní záležitosti na Ministerstvo pro místní rozvoj chodí vyjednávat pan Kasl,“ sdělila redakci Udženija.

ParlamentníListy.cz požádaly Hudečka o vyjádření, zda nespatřuje střet zájmů v tom, že mu dělá poradce člověk z developerského byznysu, když Hudeček sám má v gesci územní rozvoj, a zda je pravda, že za něj Kasl řeší záležitosti magistrátu na MMR. Hudeček doposud na dotaz nereagoval.

Evropští demokraté se uchytili v TOP 09 i VV

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (který byl ve vládě za VV) byl dříve členem SNK-ED stejně jako Jan Kasl. Podle informací ParlamentníchListů.cz si bývalí evropští demokraté, ať již přímo vstupem do strany, či nepřímo budují v pražské TOP 09 vliv.

V předsednictvu pražské TOP 09 je totiž několik bývalých členů SNK-ED jako Marek Doležal, Milan Urban či Hana Chudomelová. Vlivný je též bývalý evropský demokrat a poslanec Starostů a nezávislých za Prahu Stanislav Polčák. Lidé z SNK-ED se tedy uchytili jak ve Věcech veřejných, tak i v TOP 09.

„Evropští demokraté si vytvářejí v TOP 09 personální zázemí, a to pod záštitou provizorního primátora Hudečka. Pokud se jim podaří ovládnout pražskou TOP 09, můžeme říci o topce, že je to v Praze strana geneticky spřízněná s 'veverkami', protože evropští demokraté, kteří nevstoupili do TOP 09, byli či jsou propojeni s Věcmi veřejnými. Jsou to schopní političtí podnikatelé, kteří umí prosadit pod krytím politické strany své byznys plány. Jediný, kdo si to neuvědomuje, je Hudeček, který si hledá svou politickou oporu za každou cenu,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z pražského magistrátu.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…