VIDEO Ty tady dlouho smrdět nebudeš! No, Kalousek... Zeman rázně rozjel další cestu mezi lid

08.11.2017 12:31

Prezident Miloš Zeman ve středu 8. listopadu zahájil třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Tradičně začal tím, že zavítal do sídla kraje a promluvil k zastupitelům. Sdělil jim toho opravdu hodně.

VIDEO Ty tady dlouho smrdět nebudeš! No, Kalousek... Zeman rázně rozjel další cestu mezi lid
Foto: Repro Facebook
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO)

Prezident Zeman pozdravil všechny zastupitele, ať už jsou koaliční, či opoziční. „To, že jste se do zastupitelstva dostali, je váš úspěch. Vše ostatní je koaliční vyjednávání,“ konstatoval Zeman hned na úvod.

Následně se znovu vymezil proti novinářům. „Před rokem, když jsem tady byl, se mi vyzula bota u Krajského úřadu. To byla pastva pro novináře, protože vyzutou botu oni dokážou pochopit. Hluboké myšlenky, které my si tady sdělíme, ty oni pochopit nedokážou, a proto o nich v zítřejších novinách nepadne ani slovo,“ řekl Zeman.

Anketa

Má Zeman šanci vyhrát už v 1. kole?

90%
10%
hlasovalo: 19280 lidí

Posléze otevřel nové téma, a to téma vyhlášení předčasných voleb. Prezident by chtěl slyšet, jak se občané dívají na vyvolání předčasných voleb. A aby nenechal nikoho na pochybách, co si myslí, předčasné volby odmítl.   

„Je urážka občanů, když někteří politici několik málo měsíců po řádných volbách chtějí předčasné volby. Protože voliči v řádných volbách rozdali karty a politici s nimi mají umět hrát. Pokud to neumí, ať jsou od válu,“ pravil Zeman. Nemluvě prý už o tom, že by předčasné volby stály asi miliardu korun, kterou lze investovat lépe.

„Znám několik stran, a nebudu je jmenovat, u nichž předpokládám, že by se po předčasných volbách nemusely dostat do Poslanecké sněmovny, protože voliči by jim spočítali, že je nahnaly k předčasným volbám,“ uvedl Zeman

Stranou pozornosti prezidenta republiky nezůstal ani souběh funkcí, přesněji řečeno souběh funkce hejtmana a funkce poslance. V tuto chvíli se souběh funkcí týká i nově zvoleného poslance a hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka. Zeman má za to, že lze stíhat více funkcí najednou. Připomněl např. hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka, který je hejtmanem, ale zároveň také lékařem. Vedle toho přidal i svůj vlastní příběh. Byly doby, kdy byl předsedou vítězné ČSSD. „Kde jsou ty doby, že?“ poznamenal trochu ironicky. A zároveň stíhal být premiérem.  

„Bohuslav Sobotka se dopustil jednoho tragického omylu. Ten omyl spočíval v tom, že přesně takto žádal od svých hejtmanů, aby se vzdali svých funkcí buď ve Sněmovně, nebo na hejtmanství. Tím sice likvidoval svou opozici, ale zároveň likvidoval také lidský potenciál strany,“ předestřel svůj názor Zeman. „A výsledek? Sedm procent,“ dodal. Pokud chce ANO jít stejnou cestou a mít sedm procent, nechť se pan Okleštěk vzdá buď pozice poslance, nebo pozice hejtmana.  

Padl také dotaz na Jiřího Paroubka, který se chce vrátit do ČSSD. Zeman na tom nevidí nic špatného, byť se současně domnívá, že Paroubek v jednu chvíli tzv. „zpapalášštěl“, když lidem vysvětloval, že má sako z Francie, boty z Itálie a ptal se lidí: „Kdo z vás to má?“ „A poslední poznámka, zachoval se jako chlap,“ řekl Zeman o Paroubkovi, který rezignoval z postu předsedy ČSSD, když v roce 2010 vyhrál volby se ziskem asi 22 procent. „Jsou jiní, kteří dostali 20 procent, byli vyzváni k rezignaci, ale ani je nenapadlo rezignovat,“ dovysvětlil prezident v narážce na již zmíněného Bohuslava Sobotku.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Nikoli poprvé také konstatoval, že v naší zemi může čtyři roky vládnout menšinová vláda bez důvěry. Podle prezidenta Zemana to v jednom z rozhovorů připustil také sám předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský. Podle prezidenta může po třetím pokusu o vyslovení důvěry vládě rozpustit Sněmovnu, ale také nemusí

„V každém případě bude prezident stát před touto Sofiinou volbou: Odebrat poslancům jejich zasloužené platy a zasloužené mandáty, a dát tedy občanům možnost, aby si to s některými politiky vyřídili. Nebo mám ušetřit tu miliardu korun? A jako bývalý ekonom vím, co je to miliarda. A nechat tady po nějakou dobu vládnout vládu bez důvěry? Nemusí to být celé čtyři roky,“ řekl Zeman.

Pak požádal zastupitele o radu, neboť je považuje za zkušené lidi. Měl by vyhlásit předčasné volby? Zastupitelům se příliš nechtělo vyjadřovat, tak nechal hlasovat. „Já chápu i argumenty těch lidí, kteří jsou pro předčasné volby, třeba proto, že by z parlamentu vypadla TOP 09, což je výrazné lákadlo,“ smál se prezident. Drtivá většina zastupitelů hlasovala proti konání předčasných voleb. „Tamhle vidím tři nebo čtyři televizní kamery, tak doufám, že to bude zaznamenáno,“ uvedl Zeman.

Aniž by prezident přímo jmenoval Piráty, poznamenal také, že mu jedna strana hrozí ústavní žalobou, pokud předčasné volby nevyhlásí, takže až uvidí tuto stranu příště, bude jí prý mimo jiné argumentovat také tímto hlasováním zastupitelů Olomouckého kraje.

„Dokonce jedna strana hrozí ústavní žalobou, pokud nevyhlásím předčasné volby. Ale tato strana si nepřečetla onu kouzelnou větu, že prezident může, a nikoli musí rozpustit Sněmovnu. A mimochodem, když už jsme u toho ústavního hledání a hlodání, tak v té Ústavě je také řečeno, že si poslanci mohou odhlasovat své vlastní rozpuštění, pokud na to seženou třípětinovou většinou, to je 120 hlasů. V takovém případě bych musel respektovat názor poslanců, že chtějí předčasné volby,“ doplnila hlava státu.  

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Zatím by ale předčasnými volbami „nestrašil“. Prezident věří, že se přece jen nějaká vláda najde.

„Budu se opakovat. Tohle už jsem říkal, myslím, v Radiožurnálu, kdy se mě pan Pokorný ptal na stejnou věc. Tak jsem mu říkal, že je to jako na dvorku, kdy každá slepička dbalá své cti napřed oběhne kolem dvorku tři kolečka, aby to nevypadalo, že se dává levně jako taková slepičí prostitutka. Až se přiblíží kolečko třetí, slepičky budou unavené, kohout bude nadržený a pak, podle mého názoru, vznikne vláda,“ rozesmál Zeman zastupitele.

„Nebudu říkat jestli menšinová, nebo většinová. Jenom bych chtěl ocenit vyjádření Vojtěcha Filipa, pokud budou splněny jejich základní podmínky. Pokud si to dobře pamatuji, tak ty podmínky jsou v zásadě dvě,“ řekl prezident. První je podle hlavy státu přijetí zákona o obecném referendu a druhou podmínkou je zvyšování minimální mzdy, o čemž lze jednat. „Možná se přidá ještě třetí strana, ale jsem přesvědčen, že to nebude strana Miroslava Kalouska,“ dodal k tématu Zeman.

Debata se nachýlila k závěru a prezidenta Zemana čekal už jen podpis do pamětní knihy. Převzal také dárek. Těžítko. „Těžítkem se dá v některých případech také vrhat po nepřátelích,“ okomentoval dárek Zeman.

Nakonec zavzpomínal ještě na slova Ferdinanda Peroutky, kterého prý pečlivě čte. Tento slavný novinář prý napsal, že za první republiky došlo k tomu, že jeden z poslanců vzal kalamář z poslanecké lavice a hodil jej po členovi KDU-ČSL a pozdějším předsedovi exilové vlády v Londýně za druhé světové války monsignoru Janu Šrámkovi se slovy: „Ty černý pope, ty tady dlouho smrdět nebudeš. Konec citátu,“ zaznělo z úst prezidenta.

„Přátelé, politika je někdy opravdu zajímavá. Děkuji vám, že jste přišli, a těším se na další setkání,“ uzavřel definitivně Zeman svou rozpravu s krajskými zastupiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…