VIDEO Z toho někoho trefí šlak: Muž, který našeptá Donaldu J. Trumpovi, aby se dohodl s Putinem a že islám je zlo. Máme jeho vystoupení v ruské TV a mnohem víc

21.11.2016 11:00

Oznámení o jmenování generála Micheala Flynna poradcem pro národní bezpečnost nového amerického prezidenta Donalda Trumpa vyvolalo u mnohých zastánců politiky dosluhujícího amerického prezidenta Baracka Obamy zděšení. Existují obavy, že Flynn z takto vlivné pozice, z jejíhož výkonu se kromě samotného prezidenta nikomu nezodpovídá, nasměruje americké zahraničně politické kormidlo do vod, které byly dosud pro USA nemyslitelné.

VIDEO Z toho někoho trefí šlak: Muž, který našeptá Donaldu J. Trumpovi, aby se dohodl s Putinem a že islám je zlo. Máme jeho vystoupení v ruské TV a mnohem víc
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Michael Flynn

Poradce pro národní bezpečnost je vedle ministrů obrany a zahraničí jednou z klíčových postav americké Národní bezpečnostní rady (NBR), která funguje jako poradní orgán amerického prezidenta pro vnitřní bezpečnost. Úkol NBR spočívá v posuzování rizik hrozících Spojeným státům a následnému předkládání doporučení, jak by na ně měly USA reagovat. Výrazně tak může ovlivnit rozhodování amerického prezidenta v oblasti zahraniční politiky.

„Rolí poradce prezidenta pro otázky národní bezpečnosti je podávat prezidentovi analýzy stavu bezpečnosti Spojených států, analýzy existujících a vznikajících nebezpečí pro USA a návrhy a koncepce pro tuto oblast,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz. exporadce prezidenta Václava Klause, premiérů Topolánka a Fischera Tomáš Haas.

V minulosti post poradce pro otázky národní bezpečnosti zastávaly takové persony jako Henry Kissinger či Zbigniew Brzezinsky. Celkem se na tomto postu vystřídalo dvacet čtyři osob, které britsko-americký novinář Richard Wolffe označil ve svém komentáři pro britský Guardian za zářné příklady inteligentních, ostřílených a strategicky uvažujících myslitelů.   

S příchodem Micheala Flynna do Bílého domu, odkud pracuje poradce pro národní bezpečnost, tento skvělý výčet končí. Wolffe, a nejenom on, považuje jmenování penzionovaného generála poradcem pro národní bezpečnost za obrovskou chybu, která bude do budoucna znamenat rozchod s rozumnou či chcete-li příčetnou americkou zahraniční politikou.

Obavy vzbuzují zejména Flynnovy výroky na adresu Ruska či islámu, z nichž mnozí vyvozují, že bývalý šéf vojenské rozvědky DIA z pozice poradce nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nasměruje americké zahraničně politické kormidlo do vod, které byly pro USA přinejmenším za osm let prezidentování Baracka Obamy nemyslitelné.

Právě politika Baracka Obamy měla být důvodem, proč Flynn v roce 2014 po třiatřiceti letech skončil u armády. V jednom z posledních rozhovorů, které poskytl ještě jako šéf vojenské rozvědky DIA, své penzionování přisuzoval odvetě za zpochybňování narativu, kterým Obamova administrativa krmila veřejnost – že Al-Káida bude brzo poražena. Flynn tehdy upozorňoval, že Spojeným státům hrozí ze strany islámského terorismu mnohem větší nebezpečí, než jaké jim hrozilo před útoky z 11. září 2001.

Podcenění hrozby islámského terorismu dle Flynna vedlo k vzestupu takzvaného Islámského státu a dalších islamistických teroristických organizací. Obamova administrativa na něm má prý velký podíl, protože záměrně nedbala varování, že zbraně mohou padnout do rukou radikálů, a pustila se do vyzbrojování „umírněných“ syrských rebelů.

Tváří v tvář islámskému terorismu Flynn burcuje k rozhodnému a tvrdému postupu. I proto uvítal ruské vojenské aktivity na Blízkém východě. Mezinárodní společenství by dle jeho názoru mělo v boji proti Islámskému státu postupovat společně.

V ospravedlnění svých názorů na nutnost vymýcení islámského radikalismu neváhá Flynn sáhnout k tvrdším slovům. „Muslimský svět je nezměrným selháním,“ uvedl v červnu 2016 v rozhovoru pro New York Post. V únoru téhož roku si neváhal na svůj twitter vyvěsit zkazku, že „strach z muslimů je racionální“.

Způsob, jakým nahlíží na islám, názorně dokládá také jeho proslov z jedné z protiislamistických akcí. „Islám je politická ideologie, která se vydává za náboženství,“ prohlásil Flynn v červnu 2016. Tamtéž Flynn připodobnil islám k rakovině, kterou je třeba odstranit.

Ocenit Rusko za boj proti islámskému terorismu, ba mu ještě kvůli tomu otevřít náruč mezinárodního společenství je mnohými hodnoceno jako nepřijatelný krok vůči agresorovi, který se na Ukrajině dopouští porušování mezinárodního práva a podporuje dalšího agresora Bašára Asada a jeho režim v Sýrii. To, že nový americký poradce pro národní bezpečnost zastává takové názory, je přisuzováno blízkým vazbám, které má mít Flynn k režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Za důkazy mnozí považují rozhovory, které Flynn poskytl údajně kremelskému propagandu šířícímu médiu – Russia Today, na jehož akci měl dokonce sedět u jednoho stolu s Vladimirem Putinem.    

Ve svých vyjádřeních vůči Rusku se Michael Flynn nijak zvlášť nerozchází s tím, s čím na veřejnosti vystupuje nastávající americký prezident Donald Trump, jemuž Flynn pomáhal v kampani. „Trump říká Rusům totéž, co jim říkal Reagan: ‚Budeme s vámi jednat tvrdě, ale budeme s vámi jednat s respektem‘. Nebudeme se pokoušet ‚srazit vás na kolena‘, nebudeme vás urážet, nebudeme s vámi jednat jako s nepřítelem, ale jako s oponentem, se kterým chceme řešit otázky vzájemných vztahů‘,“ shrnul Tomáš Haas pro ParlamentníListy.cz signály, které prozatím Trump vysílá vůči Rusku.

„Není na místě ani jásot, ani nářek a zklamání, ale uvážená naděje,“ konstatuje Tomáš Haas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Štěchová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …