VIDEO Zeman: Když přijdou muslimové, budou se ženy kamenovat za městem

04.10.2017 14:50

Prezident Miloš Zeman se setkal v rámci své návštěvy Ústeckého kraje také se studenty SOŠ energetické a stavební v Chomutově.

VIDEO Zeman: Když přijdou muslimové, budou se ženy kamenovat za městem
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

První otázka na prezidenta směřovala k tomu, jaké právo preferuje. „Protože jsem tradicionalista, preferuji právo evropské před anglosaským. Asi před dvěma měsíci jsem byl na návštěvě u britské královny. A při té příležitosti jsem se sešel s tamním šéfem diplomacie Borisem Johnsonem,“ zmínil Zeman, jak se bavil o vraždě českého občana britským gangem. Gang byl však osvobozen. „Proti tomuto rozsudku není možnost odvolání,“ vysvětloval Zemanovi podle jeho slov Johnson.

„Proklínal jsem českou justici vždy, když jsem jmenoval třicítku nových soudců, ale jednu věc tady máme a to je možnost odvolání. Vy jste si možná všimli teď kauzu Ratha, když nyní jeden soudce odmítl použít odposlechy, že odvolací soud to mohl zrušit. V anglosaském právu takovou možnost nemají,“ sdělil Zeman.

Když se jej pak další student zeptal, co změní, až bude znovu zvolen, Zeman odpověděl, že nechce dělat volební kampaň. „Aby to nevedlo k jakési sebeagitaci,“ sdělil Zeman. „Prezident malé nebo střední země by si neměl vyskakovat a hrát si na světového politika. A místo toho by se měl věnovat ekonomické diplomacii. Ta má dvě základní formy – jednak pomáhat našim exportérům a jednak získávat zahraniční investice. Když toto prezident dokáže, bude lobbovat, tak splní svoji roli,“ sdělil Zeman s tím, že jeho slova se týkají absolutně každého prezidentského kandidáta.

Své pak Zeman řekl také k přijetí eura. „Můj názor byl zavést euro. A zavést ho co nejrychleji. A záviděl jsem Slovákům, že to euro zavedli. Ale pak přišla řecká krize a ukázalo se, že takzvaný Evropský stabilizační mechanismus je děravý jako řešeto a nutí daňové poplatníky, aby platili řecké dluhy. A to tedy nejde. Máme být solidární. Ale to neznamená být blbý. Dluhy si má platit ten, kdo je způsobí. Až Řecko vystoupí z eurozóny, budu opět pro zavedení eura,“ řekl prezident.

Obhájit pak musel své dřívější tvrzení o „nevhodnosti“ ranního vstávání, když tvrdil, že lidé, kteří vstávají před sedmou hodinou ranní, nejsou normální. „Ano, můj názor je, že existují dvě bytosti – skřivánci a sovy. Skřivánci vstávají brzy ráno a nevadí jim pracovat od pěti. Pak jsou sovy a já jsem sova. A těm nevadí, když pracují do půlnoci. Naopak večer jsou nejčilejší,“ sdělil Zeman. 

Jasný názor pak zazněl od Zemana také v otázce povinné vojenské služby. „Nejsem pro znovuzavedení povinné vojenské služby. Jsem hrdý, že jsem jako premiér udělal tři reformy – zavedení krajské samosprávy, druhou byla privatizace bank a třetí reformou byla právě profesionalizace armády. Tvrzení, že vojna dělá z chlapců muže, je sice hezké, ale dovedu si představit racionálnější způsob. A jsem přitom třeba zastánce aktivních záloh,“ dodal. 

A co migrační krize? „Jestliže přichází uprchlík z podobné kultury, není důvod jej nepřijmout. Přesně tak přicházeli lidé z Evropy do Ameriky, někdy také obráceně, přesně tak se doplňovala populace v těch částech světa, kde byla příliš řídká,“ vyprávěl Zeman. „A pak jsou uprchlíci, jejichž kultura je neslučitelná s kulturou země, do které přicházejí. A to jsou dle mého názoru, který nikomu nevnucuji, islámští uprchlíci,“ dodal a přidal argumenty.

„Doporučuji vám přečíst si korán, abyste zjistili, že islámské náboženství je neslučitelné s evropskou kulturou. Neříkám, že je lepší nebo horší. Říkám, že je neslučitelné,“ sdělila hlava státu a citovala z koránu. „Odmlouvá ti tvoje žena, zbij ji a odlož na samostatné lože. Žena má poloviční právo svědčit před soudem než muž,“ řekl Zeman a vzpomínal na svou návštěvu Saúdské Arábie. Kde se ministru zahraničí Zaorálkovi, když byl na návštěvě, omluvili, že neviděl veřejné popravy. „A vy popravujete veřejně i ženy?“ zeptal se prý Zaorálek. „Ne, ty kamenujeme za městem,“ dočkal se prý odpovědi. 

„Nechtějte tady islámské uprchlíky, pokud nechcete, aby se ženy kamenovaly za městem,“ uzavřel tuto otázku Zeman.

„Myšlení bolí. A já vám přeji bolest,“ řekl pak mimo jiné v závěru prezident. Také se odmítl vyjádřit ke svým protikandidátům, neboť, jak prý dříve slíbil, nebude je kritizovat. Závěrem nechyběl ani podpis do pamětní knihy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …