VÍME PRVNÍ Úspěšný úder s pomocí Babiše a poslankyně VV: Vyhozená kontrolorka Pošvářová prosadila vyšetřování dálnic

25.07.2014 9:11

Podařilo se. Miloslava Pošvářová a Olga Havlová (VV) získaly v minulých dnech dostatek hlasů pro to, aby mohl být přednesen návrh na zřízení vyšetřovací komise ke stavbě dálnice D47. Podpoří je TOP 09 i komunisté.

VÍME PRVNÍ Úspěšný úder s pomocí Babiše a poslankyně VV: Vyhozená kontrolorka Pošvářová prosadila vyšetřování dálnic
Foto: Archiv MP
Popisek: Miloslava Pošvářová

Bojovnice proti šlendriánu při stavbách českých silnic a dálnic Miloslava Pošvářová, která se bude ucházet o přízeň voličů v podzimních volbách do Senátu v Brně za zelené, si může připsat jeden důležitý bod. Podařilo se jí spolu s Olgou Havlovou přesvědčit i další politiky, aby podpořili vznik vyšetřovací komise, která by měla zjistit vše, co se kolem budování dálnice D47 dělo - včetně podezření na řadu nekalostí. 

Pošvářová se zabývala už před tím, než byla v lednu letošního roku vyhozena z Ředitelství silnic a dálnic, kompletací důkazů a podkladů pro to, aby se soudy začaly zabývat tím, co při svých zkoumáních přímo na dálnici objevila a zjistila.

„Do mé kompetence spadaly jen všechny průšvihové věci. V terénu jsem přitom mohla získávat důkazy jen do listopadu loňského roku, pak už to počasí nedovolovalo, takže jsem plánovala pokračovat v získávání dalších podkladů na jaře 2014. Jenomže, když mě v lednu vyhodili, už se tak nestalo. A obávám se, že to ani nikdo nedokončí. Přitom jen sepsání a podání těch několika obsáhlých žalob stálo 60 milion korun. Stát, potažmo ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic), se měl do 30. června vyjádřit k tomu, co v těch žalobách bylo a doložit své důkazy. Nestalo se tak, jen bylo zažádáno u soudu o to, aby byl tento termín posunut do září. Jenomže, já vím moc dobře, že na těch místech, která jsou v žalobě uvedená, nikdo nic nezkoumá, nehledá žádné důkazy. Přitom tam bylo třeba udělat rozbory vrtů, laserové scany a další věci – vše stojí. Domnívám se tedy, že je záměrem nechat věci v tomto stavu a nechat to vyšumět – i když jde o miliardy, a další miliony, jak jsem uvedla, stály ty žaloby. Pokud se ty důkazy nezískají, vše dopadne ve prospěch zhotovitele,“ uvedla před několika dny Pošvářová pro ParlamentníListy.cz. Dodala, že se nechce smířit s takovou skutečností.

I tak tlačila na to, aby vznikla v Poslanecké sněmovně vyšetřovací komise a vyšetřila to, co se kolem našich staveb silnic a dálnic dělo a dost možná stále děje. A to se jí, zdá se, podařilo.

„Víte, mnozí říkají, že ti poslanci nemají svědomí. Já stále chci věřit tomu, že někteří z nich svědomí mají. A že jim není jedno, co se v této oblasti děje, kam a v jakém měřítku utíkají do neznáma peníze daňových poplatníků a v neposlední řadě, že mají zájem i o bezpečnost občanů. I ta totiž může být ohrožena! Nechápu, že zatím nikdo nic nekoná, přitom by před tuto komisi měli být pozváni jak současný, tak i minulí ministři dopravy,“ domnívá se Miloslava Pošvářová.

Komisi chtěl i Babiš

Zřízení parlamentní vyšetřovací komise k D47 plánoval přitom původně i Andrej Babiš, a to už v prosinci 2013. Uvedl tehdy,  že zřejmě navrhne zřízení vyšetřovací parlamentní komise k projektu dálnice D47. „Tam se chystá nějaká prasárna," tvrdil Babiš. Případný vznik vyšetřovací komise nedávno přivítal i současný ministr dopravy Antonín Prachař.

Návrh na zřízení vyšetřovací komise předkládá ale zatím nyní Olga Havlová (Úsvit), místopředsedové hospodářského výboru Karel Šidlo (KSČM), František Laudát (TOP 09) a jak už bylo uvedeno, bývalá ředitelka úseku kontroly kvality staveb ŘSD a senátní kandidátka SZ Miloslava Pošvářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …