VZP by měla IZIP ukončit. Ohřívač na peníze, tvrdí poslanec

18.11.2011 7:59

Audit projektu IZIP, který se zadala Všeobecná zdravotní pojišťovna, zjistil, že firma již ani nemá autorská práva na elektronickou zdravotní knížku. Ta vyvedl ze společnosti ředitel IZIP Jiří Pašek na firmu UNIQSOL, kde sedí v představenstvu. Přesto, že IZIP je evidentní dírou na peníze, u radních VZP panují obavy nad uzavřením projektu. Stál 1,8 miliardy a hrozí také mezinárodní arbitráž.

VZP by měla IZIP ukončit. Ohřívač na peníze, tvrdí poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

O definitivním osudu elektronických zdravotních knížek IZIP se rozhodne v pondělí. Je pravděpodobné, že projekt s desetiletou historií bude zastaven. Naznačil to člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a poslanec Jiří Rusnok z Věcí veřejných.

"Budu hlasovat pro zastavení projektu IZIP," říká Rusnok. Stejně mluví i další radní Michal Sojka. Pro správní radu to však nebude jednoduché rozhodnutí. Za deset let existence knížek VZP do firmy nalila celkem 1,8 miliardy korun.

Psali jsme:
Šéf IZIP: Zahraniční investor garantuje rozvoj Elektronických zdravotních knížek

Jen úschovna peněz?

Velký audit ve společnosti IZIP provozující elektronické zdravotní knížky odkryl, že firma sloužila pouze jako úschovna peněz, které později přecházely na jiné společnosti, které VZP jako vlastník knížek nekontroluje. V koncových společnostech přitom figurují stejní lidé jako ve v IZIP.

Tímto způsobem se podařilo vyvést i autorská práva na elektronické zdravotní knížky, které již IZIP nevlastní.  Od prvního srpna autorská práva ke zdravotním knížkám získala společnost UNIQSOL. V jejím představenstvu sedí i Jiří Pašek, ředitel firmy IZIP.

Auditoři prokázali, že licence a know-how jsou majetkem firmy UNIQSOL. A IZIP je tedy jen prázdná skořápka. "Průtokáč na peníze," reagoval člen správní rady Jiří Rusnok z VV.

Sledujeme téma IZIP

Přestože správní rada je spíše nakloněna zastavit další kupování akcií IZIP ze strany VZP zastavit a tím pádem ukončit účast pojišťovny na projektu, rozhodování nebude mít jednoduché. Hrozí totiž, že tím zavede Českou republiku do mezinárodní arbitráže za zmařenou investici.

Akcie IZIP totiž vlastní švýcarská firma eHI eHealth International a mohla by mohla Česko zažalovat. Nikoho asi neudiví, že tahle firma vznikla jen pár dní před tím, než na ni původní majitelé firmy IZIP akcie převedli. Jsou mezi nimi i europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký.

TÉMA IZIP:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …