Velké srovnání cen je tady. Co udělá nákup v Německu s vaší peněženkou

14.12.2012 7:15

CENÍK UVNITŘ Ceny potravin v České republice rostou doslova před očima. Podle poslance Víta Bárty ale za to nemůže jen DPH, i když na to má samozřejmě vliv, ale především naprosto nevhodné chování velkovýrobců potravin, kteří ovládají potravinový trh. Právě proti nim by měla nastoupit chystaná novela zákona o významné kupní síle, kterou Věci veřejné chystají.

Velké srovnání cen je tady. Co udělá nákup v Německu s vaší peněženkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

„Stávající situace českého potravinářského trhu je naprosto neuspokojivá. Obchodní vztahy jednotlivých subjektů podléhají sice zákonu o významné tržní síle z roku 2009, ten však ve skutečnosti regulaci cen potravin v České republice neřeší,“ kritizuje poslanec Vít Bárta.

Malí a střední čeští výrobci nejsou chráněni. Tím pádem ani spotřebitel

Podle jeho slov nechrání uvedený zákon malé a střední české dodavatele. Novela zákona by měla zajistit reálné snížení cen potravin, které by mělo vyplynout z vyrovnaného postavení velkých dodavatelů a obchodních řetězců. „Tady by nemělo hrát roli pravo-levé rozdělení, ale veřejný zájem,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Bárta.

Navzdory obecným představám je český obchodní trh značně diverzifikovaný. Ani jeden z řetězců neměl v roce 2011 více než 10 procent podílu na trhu z rychloobrátkového zboží. „Je to situace, kterou lze i v rámci Evropy považovat za unikátní,“ říká Bárta.

Nadvláda oligopolů vede k drahotě

Naproti tomu na poli velkovýrobců panuje podle Bárty značná nadvláda jednotlivých firem. Jsou to společnosti jako Plzeňský Prazdroj, Unilever, Karlovarské minerální vody nebo Nestlé, které drží prostou, a v některých případech dokonce nadpoloviční většinu trhu.

„Uveďme si příklad“, říká poslanec, „když se cena obilí zvedla o necelých 19 procent, cena rohlíku za stejné období vyrostla o 66 procent. Ten, kdo to způsobil, nebyly řetězce, jak tvrdí pan Babiš, protože ty si mezi sebou konkurují. Byli to velkovýrobci pečiva, protože právě u nich je konkurence malá,“ vysvětluje Bárta s tím, že úplný monopol podle jeho slov drží Babiš ve výrobě toastového chleba. V České republice pak prý peče toastový chleba pouze a jen Babišova pekárna Penam.

Malí a střední výrobci jsou bez šance prorazit na trh

Právě nově chystaná novela zákona o významné tržní síle by měla podle poslance tomuto řádění potravinářských oligopolů udělat přítrž. „Je nezbytné ochránit naše české menší a střední výrobce, aby mohli prorazit na trh,“ konstatuje poslanec. V současné době hledají Věci veřejné podporu pro tuto novelu napříč parlamentním spektrem.

Němci mají čtyřikrát vyšší plat, ale zcela srovnatelné ceny s naším spotřebitelem

Nutno říct, že za hranicemi, u našich německých sousedů je i struktura výrobců rozmanitější. Možná proto jsou jejich ceny, zejména v poměru k platu (92.600), nesrovnatelně nižší. Ale i prostým převodem z eura narazíme na potraviny či drogerii, které jsou v přepočtu levnější než u nás.

V řadě případů jsou ale ceny srovnatelné, což při čtyřnásobné výši hrubého průměrného německého platu, který v čisté podobě je zhruba jen o 10 procent více zdaněn, nepředstavuje takové finanční zatížení pro spotřebitele, jako je tomu v Česku. Za potraviny tak vydá německý spotřebitel zhruba 3,5krát méně peněz, než jeho český protějšek.

Cena je významný faktor, ale kvalita ještě vyšší

Celkově vzato, pokud jde o cenu, se určitě v Německu vyplatí pleny, dětské výživy, dětské sušené mléko, některé produkty drogerie a srovnatelné druhy mléčných výrobků, například másla, sýrů, výhodná jsou také vejce.

„Nejde však jen o suchou cenu. Pokud jde totiž o kvalitu, už je to řeč jiná. Například vejce, která stojí 1,09 eur, jsou velikosti L (tedy větší než u nás běžný standard), jsou na podestýlce – jiná jsme v německém Kauflandu ani neviděli, a jejich žloutky byly u dvou balení testovaných vzorků bez výjimky ohnivě oranžové. Tato vejce stojí v českém řetězci cca 63 korun za 10 ks," říká Bárta.

Zelenina dražší, ale pouze, když jste Češi. Pro Němce drahá není

Milovníci zeleniny se láce nedočkají, protože většina zeleniny je v přepočtu o něco dražší, o žádné dramatické částky se však nejedná. Uzeniny jsou mírně dražší, ale je v nich větší podíl masa. Mléko je pravda také o něco málo dražší, ale chuťově je to opravdové mléko, které najdeme u nás v podstatně vyšších cenových relacích. A to přesto, že nesou stejnou značku „K“.

Zato bioprodukty jsou v Německu v široké škále a některé jsou i výrazně levnější. BIO přesnídávky pro děti se pohybují v cenové relaci od 23 do 25 korun, zatímco u nás za ně maminky zaplatí 47,50, ačkoliv nabízené typy nepatří mezi BIO produkty.

Regál s čaji voní jako specializovaný obchod či čajovna

Milovníci čajů by si určitě přišli na své. Některé druhy čajů jsou levnější, jiné dražší, ale už samotný vstup do příslušného regálu doprovází omamná vůně sypaných čajů, které si můžete nabrat dle vlastního uvážení, aniž byste byli omezováni stanovenou váhou. I zde nezbývá, než se ptát, proč je to možné v Německu, a ne u nás.

A navíc jsou prý některé naše výrobky v Německu levnější

Srovnávací tabulka na konci článku není samozřejmě přesným odrazem, ale chtěli jsme vám nabídnout jen malé srovnání, protože jak řekl Vít Bárta: „Nevím, proč bychom doma měli mít dražší potraviny, než jinde a proč by u nás vyráběné produkty měly být v zahraničí levnější, nežli u nás.“ Jako přiklad uváděl Plzeňský Prazdroj, který je v Německu přibližně o 20 procent levnější, než je tomu u nás. „S tímto nesmyslným vydíráním českého spotřebitele už je na čase konečně něco udělat,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Vít Bárta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …