Velmi drsný dopis papeži od odpůrců vydání miliard církvi. Čtěte

14.03.2012 9:13 | Zprávy

Protesty Čechů, rozhořčených údajným darem vlády premiéra Nečase ve výši nejméně 173 miliard korun úzké minoritě hlavně katolických věřících, zaštítěných vzdáleným Vatikánem, neberou konce. Dokonce nabírají na síle. Aktivisté, mezi nimi i bojem proti komunistickému režimu zocelení chartisté, představili v úterý otevřený dopis, který zaslali hlavě katolické církve, papeži Benediktu XVI.

Velmi drsný dopis papeži od odpůrců vydání miliard církvi. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Češi protestují u papeže proti okradení vlastní země. Pachatelem jsou podle nich Nečasova vláda a katolická církev, které mají spadnout do klína nemovitosti v ceně nejméně 75 miliard korun. Plus další peníze, které s inflací dosáhnou za 30 let hodnoty bezmála 100 miliard.

Taková je prý hodnota majetku, který byl komunisty údajně církvím odňat. Iniciátoři otevřeného dopisu papeži Benediktu XVI, který včera odeslali všem světovým médiím a tiskovým agenturám, však tvrdí, že církvi v roce 1948 patřil jen zlomek tohoto majetku a není tedy důvod cokoliv v takovém rozsahu vracet.

„Podali jsme proto trestní oznámení na každého ministra české vlády, včetně premiéra Nečase, a také na hlavu českých katolíků kardinála Dominika Duku, pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a krádeže. Žádná církev totiž svůj majetek už 230 let, od manifestu císaře Josefa II., nevlastní. Navíc je tu zpochybňována pozemková reforma z let 1919 a 1947, což je skutečné otevírání Pandořiny skříňky. Nabourává se tím dosud platná hranice pro restituce, což je únor 1948. Českému státu a lidem proto hrozí nová nejistota, že nakonec budou odškodněni třeba sudetští Němci nebo proněmečtí kolaboranti,“ řekla ParlamentnimListum.cz spisovatelka, bývalá disidentka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková.

Jak vzápětí uvedla, těchto trestních oznámení je nejméně půl stovky a to se ještě o všech dosud neví. „Důležité je i to, že na seznamu církví, kterým se má vracet majetek a dávat finanční odškodnění, je i řada církví, které vznikly teprve nedávno, dokonce i po listopadu 1989, takže ty nemohl nikdo po roce 1948 žádným způsobem poškodit, okrást. Jedná se o neexistující majetkové nároky,“ zdůraznila Procházková, podle které by se po katolících mohli klidně ozvat i protestanti, kterým také nikdo nevrátil majetek, uloupený a ukradený českými a rakouskými katolíky po roce 1620.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…