Vesecká zmínila strašnou věc o Ištvanovi k obvinění Nečase

15.02.2014 9:30

„Když je obviněn expremiér Petr Nečas, proč nejsou stejně obviněni i další politici, kteří se chovají naprosto stejně, jako třeba bývalý ministr vnitra Martin Pecina nebo prezident Miloš Zeman?" ptá se bývalá nejvyšší státní zástupkyně, dnes advokátka, Renata Vesecká. Nad postupem olomouckých státních zástupců v případu údajné korupce exposlanců ODS kroutí nechápavě hlavou od samého počátku, kdy se v červnu minulého roku uskutečnily policejní manévry, které vyvolaly pád vlády.

Vesecká zmínila strašnou věc o Ištvanovi k obvinění Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Renáta Vesecká

Vazba exposlanců, kterou po měsíci ukončil až Nejvyšší soud jako nezákonnou, se jeví mnoha odborníkům ještě nepochopitelnější v souvislosti s tím, že lobbista Ivo Rittig a další, v minulých dnech obvinění z praní špinavých peněz, nebyli vzati do vazby, protože o to pražští žalobci ani nežádali. Přitom v případě Rittiga, který má trvalé bydliště v Monaku a nepoměrně větší majetek než kdokoli z obviněných v kauze Nagyová, hrozí útěk určitě víc než v případě bývalých zákonodárců.

„Myslím, že kauza Nagyová, jak se jí v médiích říká, je od počátku nestandardní,“ potvrdila ParlamentnímListům.cz Renata Vesecká. Je překvapena i nedávným obviněním expremiéra Petra Nečase. „Působí to na mne dojmem načasování, není to jen vývod nějakých postupů, už dlouho se spekulovalo o tom, co je dnes sdělováno,“ upozornila pro ParlamentníListy.cz advokátka na podivné okolnosti.

Trestní řád je jednoznačný: buď jde o trestný čin, nebo ne

Renata Vesecká už vůbec nerozumí tomu, jak olomoučtí státní zástupci obvinění expremiéra zdůvodnili. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan totiž uvedl, že je „celospolečensky významné“ vyřešit, jestli funkce mohou být úplatkem, nebo ne. „To zdůvodnění, že se státní zástupci staví do role, jestli něco je nebo není trestně právně odpovědné, se mi zdá jako strašná věc. Trestní řád je jednoznačný, buď je zde důvodné podezření z trestného činu, nebo ne,“ vysvětlila bývalá nejvyšší státní zástupkyně. Uznává, že je potřeba, aby otázka, kdy jde o politický obchod a kdy už o trestný čin, byla zodpovězena. „To určitě, ale k tomu už musí přistoupit státní zastupitelství, samo musí vyhodnotit, že jde o důvodné podezření z trestného činu. Nemůže argumentovat tím, že to jde jenom zkusit. To prostě nejde, musí tam být přesvědčení, že jde o trestný čin,“ nesouhlasí se zdůvodněním obvinění Petra Nečase.

Z bývalého předsedy vlády se stává pokusný králík

Podle právničky se z Petra Nečase stává pokusný králík. „Buď důvodné podezření z trestného činu existuje, nebo ne. Není možné říci: počkám si, až rozhodne někdo jiný. To je na policii a státních zástupcích, aby unesli tu odpovědnost, že dospěli sami k závěru, že je důvodné podezření ze spáchání trestného činu,“ je přesvědčena Renata Vesecká, která pracovala jako žalobkyně přes pětadvacet let. Její nástupce – nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman - tvrdí, že expremiér není pokusným králíkem, na kterém by se testovalo, co ještě není trestné a co už ano. Pokud existuje podezření z trestného činu, je podle něj potřeba jednat. „To není testování pokus omyl. Už jsem říkal: když je podezření z trestného činu, státní zástupce a policie musí jednat. Musí. A soud rozhodne, jestli je ten člověk vinen,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Pavel Zeman. Ale přímo se nechtěl k obvinění Petra Nečase vyjadřovat, protože podle něj Nejvyšší státní zastupitelství bude v téhle věci vystupovat jako stížnostní orgán. Ale nyní stejně jako v minulosti připustil, že rozhodnutí Nejvyššího soudu, které vysvětlilo, co je poslanecká imunita, a které vedlo k ukončení trestního stíhání exposlanců ODS, považoval za překvapivé.

Obchod Peciny s Lessym je tatáž rovina

I když olomoučtí žalobci museli stíhání bývalých zákonodárců za ODS ukončit, obvinili z korupce alespoň bývalého premiéra Petra Nečase, který jim měl úplatek v podobě trafik ve státních podnicích nabídnout za vzdání se poslaneckého mandátu. Proč může být Nečas stíhán, i když byl v té době také poslanec, tedy podobně chráněný imunitou? Podle výkladu soudců Nejvyššího soudu, premiér nevystupoval v tomto případě v rámci poslaneckého rozhodování, ale jednal jako premiér, vystupoval z titulu exekutivní funkce.

Ale pokud státní zástupci nabyli přesvědčení, že podobné obchody, jaké uzavřel podle orgánů činných v trestním řízení expremiér Petr Nečas s bývalými poslanci ODS Ivanem Fuksou, Markem Šnajdrem a Petrem Tluchořem, jsou trestným činem, pak by si podle Vesecké měli stejně posvítit na řadu jiných rozhodování, které proběhly. „Mám na mysli třeba otázku posledního rozhodování ministra vnitra o policejním prezidentovi a obchodování s funkcí přidělence na Slovensku. To je vlastně tatáž rovina,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz bývalá nejvyšší státní zástupkyně dohodu exministra vnitra Martina Peciny se znovu instalovaným policejním prezidentem Petrem Lessym. Lessy se vzdal krátce po svém vrácení do funkce křesla šéfa policie a přijal nabídku stát se policejním zástupcem v Bratislavě. A za podobný politický obchod je možné považovat křeslo velvyslankyně na Slovensku pro Livii Klausovou nebo členství v dozorčí radě ČNB pro expremiéra Jiřího Rusnoka.

Když jednomu, tak všem

Bývalá šéfka státních zástupců říká, že neví, proč je někdo obviněn a někdo ne. „Trestní politika je taková, že když jednomu, tak všem,“ je přesvědčena, že pokud olomoučtí žalobci obvinili Nečase, měli by obvinit i další. „Problém tkví v tom, že vytrhneme jednu věc a ukážeme na jednoho člověka, i když mnoho jiných dělá totéž,“ kritizuje Vesecká, že bývalý premiér a expředseda ODS Petr Nečas má být stíhán za něco, co běžně dělají politici nejen u nás, ale všude ve světě. A mnohdy jde o mnohem křiklavější případy, než byla dohoda s exposlanci ODS, aby opustili Poslaneckou sněmovnu, když odmítali zvednout ruku pro zákon, s kterým tehdy vláda spojila důvěru.

Prezident uzavřel obchod s vládní koalicí ČSSD, ANO a KDU-ČSL

Zkušená právnička poukázala na to, že ani loňské obvinění poslanců a dalších osob pro podezření z korupce politickým obchodům nezabránilo. „Evidentně podobným politickým obchodem byl požadavek prezidenta Miloše Zemana, že pokud Poslanecká sněmovna schválí v prvním čtení novelu služebního zákona, jmenuje pana Andreje Babiše ministrem financí, a když novela nebude, tak Babiše, a dokonce celou vládu, nejmenuje. To je přece také politický obchod,“ konstatuje bývalá šéfka státních zástupců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …