Vítu Bártovi titul JUDr. patří. Ukázal nám důkaz

11.05.2012 4:37

Týdeník Reflex a bulvární deník Blesk, patřící pod stejné vydavatelství Ringier, přinesly „senzační“ odhalení. Exministr dopravy Vít Bárta a jeho bratr Matěj získali své tituly na základě opsaných rigorózních prací. Zdá se ale, že periodika střelila vedle. Vít Bárta ParlamentnímListům.cz nade vší pochybnost prokázal, že je spoluautorem několika prací profesora Jana Strause, z jehož prací měl opisovat.

Vítu Bártovi titul JUDr. patří. Ukázal nám důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Vítem Bártou

Časopis Reflex v té souvislosti dokonce státnímu zastupitelství pro Prahu 5 oznámil podezření z korupce. Jak periodika informovala,  Vít a Matěj Bártovi získali titul JUDr. na bratislavské Akademii policejního sboru v letech 2003 a 2006.

Opisovali prý od něj, on to ale odmítá

Oponentem jejich prací byl profesor Jan Straus, z jehož tvorby měli oba Bártové opisovat. Podle časopisu se několik pasáží v jejich doktorských pracích značně shoduje s částmi Strausových skript. Navíc deset stran v obou pracích je prý zcela shodných. Samotný Straus však pro Reflex popřel, že by bratři od něj opisovali. „Podíleli se na výzkumu. A ti, co se na něm podílejí, mohou jeho výsledky používat. To, co tvoříme, je nás všech. To považuji za seriózní,“ řekl časopisu Straus.

ParlamentníListy.cz ve čtvrtek Vít Bártu navštívily. Ten neprodleně přinesl dvě knihy – svojí rigorózní práci  a publikaci, jejímž autorem je profesor Jan Straus. „Práce je z roku 2003 a svým tématem - Trasologické stopy a biometrie - souvisí s velkým výzkumným projektem, který se rozjel na policejní akademii, Teorie a praxe forenzní biomechaniky s důrazem na trasologii stop. A ten projekt probíhal v roce 1997 až 2003,“  vysvětlil Bárta.

Nic jsem neopsal, navíc jsem spoluautor

Pak otevřel knihu Jana Strause a v záhlaví titulu můžeme jako jednoho ze spoluautorů číst právě Bártovo jméno. „Já jsem byl jedním z deseti spolupracujících lidí a na celém projektu jsem se prakticky od začátku podílel. A ta logika, kdy se Reflex diví, že jsem se jako student mohl podílet na vědecké práci, je prostá. Od roku 1992 jsem čtyři roky studoval medicínu,“ vysvětluje bývalý ministr dopravy.

„Mám samozřejmě zkoušku z anatomie, z fyziky, z biofyziky.... No a řada zkoušek, které jsem na medicíně absolvoval, jsou základem biomechaniky, tedy toho, čím se pan profesor Straus zabýval,“ řekl Bárta na vysvětlenou.

Bártovi se hodila předešlá studia

Podstata inkriminovaného projektu, jehož se Bárta účastnil, je v tom, že podle stop například chodidel – jejich velikosti, vzdálenosti při chůzi, směřování a podobně - můžeme výpočty podle určitých vzorců říct, jak vysoký, jak těžký byl ten, koho hledáme. A právě při takovém zkoumání byly Bártovi znalosti z předešlých studií přínosem.

Vzhledem k téměř šestileté spolupráci na projektu pod vedením Jana Strause, které Bárta ParlamentnímListům.cz jednoznačně prokázal, je jasné, že jakákoliv podobnost na Reflexem zmiňovaných stránkách Bártovy práce s prací autorizovanou profesorem Strausem není dílem náhody, ani opisování, ale je způsobena prostým faktem dlouholeté spolupráce na společném projektu.

Navíc je třeba zdůraznit, že Bártova rigorózní práce má téměř sto padesát stran a podobnost je vyčítána pouhým několika. „Jinými slovy řečeno, já se za nic nestydím! Moje vědecká práce opřená o spolupráci s panem profesorem Strausem je jasně a hmatatelně dokladovatelná,“ zdůraznil Vít Bárta.

Někdo si objednal mojí dehonestaci

Mimochodem také poznamenal, že navíc spolu s profesorem Strausem vystupoval na řadě odborných konferencí a jako spoluautor působil i u dalších jeho publikací. „Já jsem na policejní akademii i přednášel, jinými slovy ta činnost zde byla mnohem rozsáhlejší," doplnil.

„Já celou tu kauzu beru tak, jako že je tady nějaká konkrétní poptávka po dehonestaci mého jména. Jsou u toho stále ta samá média a ti samí novináři. A samozřejmě mě mrzí ta míra neobjektivity a zla, se kterou je to komunikováno,“ konstatoval Bárta s tím, že jeho opravdu nikdo nemůže podezírat, že by na školu nedocházel a svůj diplom si nezasloužil.

Je to zlé a nefér

„Já vnímám, že je tady řada politiků, kteří měli potřebu po vstupu do politiky se ověnčit akademickými tituly. Já si ty své ale vystudoval dávno před vstupem do politiky,“ konstatoval Bárta. Ten útok na svojí osobu bere o to citlivěji, že jeho rodiče jsou vysokoškolskými profesory. „Už proto je pro mě ten útok velmi zlý a velmi nefér,“ dodává Bárta rozhořčeně.

Politik zvažuje proti nařčení právní kroky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …