Vladimír Železný a jeho inventura: Havel, Klaus, Zeman, Kalousek, Rusové. Na každého se dostalo

26.01.2016 7:27

Bývalý generální ředitel televize Nova, později europoslanec a nyní podnikatel Vladimír Železný pro ParlamentníListy.cz krátce, zato výstižně rozebral jména, která momentálně na domácí politické scéně rezonují nejvíce. „Mně se na Miloši Zemanovi líbí, jak má důslednou vnitřní kontinuitu,“ podotkl třeba k hlavě státu. Ale co jeho předchůdce Václav Klaus? Vrátí se do politiky? A pokud ano, která politická strana by ho nejspíše lákala? I na to Železný hledal odpovědi.

Vladimír Železný a jeho inventura: Havel, Klaus, Zeman, Kalousek, Rusové. Na každého se dostalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Železný

V závěru minulého a začátkem nového roku se dostalo ve sdělovacích prostředcích hodně prostoru bývalému prezidentovi Václavu Klausovi. Značí to jeho návrat?

Václav Klaus je osoba, která vyzařuje velmi jasně. Podle mne se momentálně on sám cítí mnohem jistěji, protože je vidět, že si mnozí uvědomují, že měl v mnohém pravdu. To je ale pro každého politika zadostiučinění a já jenom doufám, že to neskončí u něj jen u toho profesorského a moudrého nadhledu a že ještě v sobě nalezne energii vrátit se do aktivního prosazování věcí.

Dost často je ale na svůj návrat tázán...

... a vždycky v této otázce unikne. Ale naděje zůstává.

Myslíte si, že by měl české politické scéně co nabídnout?

Myslím si, že už není návratu k jeho původní kolébce, tedy ODS, byla by to ale jistě důstojná satisfakce. Nicméně tady chybí platforma, která by sjednotila vysoce roztříštěné drobné síly, drobné strany, drobné pravicové, nebo chcete-li antimigrační politické struktury vyznávající zároveň proevropské hodnoty, kterých je tady asi osm, či deset, ale chybí jim svorník. Je to sice vysoce problematická směsice, se kterou bude obtížné pracovat, ovšem Václav Klaus by mohl právě tady sehrát roli sjednocující osobnosti, pokud by měl energii a také chuť si zadat opět se všemi těmi lidmi a lidičkami. Já ale věřím, že se tímto rozhodnutím zabývá. Víte, trošku se nám začínají otáčet některé pojmy. My, kteří jsme byli neustále krmeni tím, že Marine Le Penová je fašistka, najednou totiž zjišťujeme, že francouzská veřejnost Le Penové dává obrovskou šanci... V Holandsku také mají mimořádně chytrého a přitom demokratického politika Geerta Wilderse, jenže my jsme i o něm tvrdívali, že je to extrémní pravičák. Už se ale začínáme pomaličku učit, že extrémní politické strany nemusí být až zase tak extrémní, pokud žijeme v tak extrémní době a v tak extrémních situacích, jaké zažíváme dnes v Evropě.

ODS sice není extrémní stranou, ale měla nedávno kongres a na něm byl předsedou zvolen opětovně Petr Fiala. O jeho kandidátském projevu v médiích ovšem zaznělo, že to byl projev budoucího premiéra. Půjde podle vašeho soudu ODS znovu nahoru?

Profesor Fiala je mimořádně myslící a mimořádně dobře politicky uvažující politik. Podle mne ovšem ODS chybí energie a management. Sebemoudřejší projev je však pouze základem pro energickou práci a já jsem nabyl trochu dojmu, že toto u ODS zmizelo. ODS se totiž jistou situací jakoby vytratila, vysublimovala, vypařila se. Je ale otázkou, zda bude mít jako politická strana odvahu pojmenovat bez politické korektnosti problémy tak, jak jsou.

Teď ODS bojuje proti elektronické evidenci tržeb. Tvrdí, že EET živnostníky položí...

Ano, položí. Že živnostníci také někdy fungují v určitém šedém proužku, tak to je přesně ten polštář, který nutně potřebují. Protože jinak celé ekonomické prostředí, jak jsme jej vytvořili, vychází z toho, že je živnostník přiživník. Jenže on zaměstnává nejen sebe a svou rodinu a ostatní lidi, ale řeší pritom řadu ekonomických problémů, přičemž jsme mu nevytvořili žádný rámec, který by mu dovolil takto hrubé, drsné zdaňování každé koruny, která proteče nějakým systémem... Nejdříve to tedy proteče zmiňovanou elektronikou, která je ovšem nelítostá a na živnostníka dosedne přímo pekelně. Nakonec to vše může mít i významné sociální konsekvence.

Jak na vás působí osoba Andreje Babiše? Téměř všechny průzkumy mu přisuzují roli budoucího premiéra.

Andrej Babiš je rozhodujícím činitelem v této vládě; jakmile by on odešel, je schopen okamžitě položit vládu, takže je jeho pozice téměř rovnomocná premiérovi. Babišovi se navíc podařilo obsadit absolutní střed, tedy to, po čem touží skoro všichni politici na celém světě. U něj ale spatřuji jeden velký problém. Totiž, že nevíme, co je jeho hnutí ANO za stranu a jaký názor reprezentuje. Víme jen, že je jakoby antikorupční, to je ale postoj, který zaujímá i řada jiných stran. Další problém Andreje Babiše je v tom, že jako polltik je v potenciálním a v nekonečném konfliktu, neboť jako podnikatel působí v mimořádně ostře regulovaném segmentu s potravinami. Tento konflikt jej bude dohánět neustále, protože vždy se najde někdo, kdo nabude dojem, že mu politická pozice umožňuje přes šikovně napsaný zákon vytvářet příznivější podnikatelské prostředí, a to nejen pro jeho podniky. Tohoto podezření se nikdy nezbaví.

Právě na tyto věci pravidelně poukazuje předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Myslíte si, že má Kalousek ve svých tvrzeních proti Babišovi pravdu? Co si o Kalouskovi vlastně myslíte?

Poslední dva roky ukázaly, že Miroslav Kalousek roste do mimořádně přemýšlivého a zajímavého politika. Přitom dříve příliš nedbal na politickou korektnost a později byl odstíněn bývalým předsedou Karlem Schwarzenbergem, který byl politicky hyperkorektní, ale nyní, bez tohoto stínění, najednou pojmenovává některé věci podivuhodně přesně. Mně se líbí jeho přesnost myšlení a jeho přesnost vyjadřování. Neumím ale posoudit, nakolik konkrétní věci, na něž poukazuje v případě Andreje Babiše, platí, nebo neplatí. Jenom se mi líbí způsob, jakým to pojmenovává.

A co prezident Miloš Zeman? Média mu často vytýkají, že je hodně proruský a proputinovský...

Mně se na Miloši Zemanovi líbí, jakou má důslednou vnitřní kontinuitu. Vždyť on byl takto „proruský“ – jak vy říkáte – posledních dvacet třicet let! Zeman – na rozdíl od hodně nezkušeného a nepříliš bystrého prezidenta Havla, který první, co udělal, bylo, že odstřihl naši ekonomiku od exportu do Ruska – vždycky říkal, že Rusko je naše přirozená ekonomická základna, kam bychom měli kromě Západu také exportovat. Tím ovšem nemyslel, že bychom se stali nějakým ruským vazalem. Miloš Zeman jen kontinuálně opakuje svůj politický postoj, který vyznával vždycky. Přece nemůžeme být až „albrightovsky“ zamilovaní pouze do Spojených států, nemůžeme se přece chovat, že vidíme jen na jednu stranu a že přitom na straně druhé je hic sunt leones!

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …