Vládní zdroj: „Ministrem zahraničí nebude Poche, ale jeho učeň. Vše se děje za zády Hamáčka. A víte, jak se Honzovi říká v Praze?"

17.09.2018 13:24

ParlamentníListy.cz pravidelně informují o dění na Ministerstvu zahraničních věcí. Ačkoli je to už docela ohraná písnička, jména jsou pořád stejná. Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a zástupci ČSSD Poche, Kaucký, Petříček, Hamáček. Nyní nám ovšem do téhle mozaiky přibylo další jméno. Je jím Petr Dolínek.

Vládní zdroj: „Ministrem zahraničí nebude Poche, ale jeho učeň. Vše se děje za zády Hamáčka. A víte, jak se Honzovi říká v Praze?"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček a Bohuslav Sobotka

O tom, že Dolínek dlouhodobě „funguje" ve vleku Miroslava Pocheho, nepochybuje v Praze nikdo. Podle všech možných svědectví to byl právě Poche, který Dolínkovi pomohl na vysoká místa na magistrátu, stejně jako na teplý plac v Poslanecké sněmovně. Tentokrát měla naše redakce možnost hovořit se členem kabinetu premiéra Babiše, který se dozvěděl, jak by všechny tyto souvislosti měly vypadat už za několik týdnů.

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

„Je to jednoduché. Kaucký měl jít do Číny, což je vzdor proti Zemanovi. Tím by se uvolnilo místo a na jeho post by nastoupil Petr Dolínek. Ten by následně teoreticky získal podporu, jelikož je to de facto nepopsaný list, aby se stal ministrem. Respektive, aby jej Honza Hamáček nominoval. Tuto informaci jsem slyšel někdy ve čtvrtek minulý týden ve Sněmovně," sdělil redakci dobře informovaný muž.

Jeho slova jsou vcelku logická, pakliže si připomeneme několik dnů starou událost.

„V poslední době se rozhořela pře kvůli obsazení postu českého velvyslance v Číně. MF DNES zjistila, že prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš do této funkce prosazují viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka. S tím ale nesouhlasí politický tajemník Ministerstva zahraničí Miroslav Poche, který preferuje náměstka ministra Lukáše Kauckého," uvedla MfD. Ta také připomněla, že stávající velvyslanec v Číně Bedřich Kopecký by měl končit v říjnu. Předpokládalo se, že by ho nahradil právě Tomšík.

„Jenže navrhování velvyslanců má svá pravidla. Na počátku stojí personální rada, která adepty vybírá pro ministra. Ten je následně předloží vládě. A když se dočká souhlasu, putuje seznam velvyslanců k prezidentovi. Po jeho schválení vše kontrasignuje premiér a následně se žádá o agrément dotyčná země," uvedl taktéž list.

Proti tomuto postupu, za nímž zcela jistě stojí europoslanec Poche, však bojuje jak Hrad, tak premiér. „Nikdy jsem s prezidentem nebo někým jiným nemluvil o tom, kdo bude velvyslancem v Číně," uvedl na to konto Babiš.

I k tomu řekl náš zdroj své. „Premiér o těch informacích samozřejmě ví. Je celkově z působení pana Pocheho nešťastný, ale nemůže s tím prakticky nic dělat. Honza Hamáček skutečně funguje velmi divně a z mého pohledu slabě. Byl za mnou jeden kolega ze soc. dem., že slyšel, že mu v Praze posměšně říkají „ha-ha-Hamáček", protože je všem pro smích. Těžko říct".

Při pohledu na Twitter šéfa české diplomacie někdy opravdu zůstává rozum stát. Drtivá většina výstupů jsou totiž fotografie policistů nebo hasičů. O zahraničních vztazích Hamáček nepíše prakticky nic.

Je tu ale další problém, o kterém se příliš nehovoří. Ačkoli je Petr Dolínek zkušený politik, jeho odchod na „zamini“ znamená, že ČSSD rezignovala na volební šance v Praze. Dolínek totiž nejenže počítá s odchodem z magistrátu, ale při působení na resortu zahraničí by musel zjevně opustit i post ve Sněmovně. Už nyní je totiž zarážející, kolik toho zástupce pražské soc. dem. zvládá.

  • zastupitel hlavního města Prahy
  • náměstek primátorky Adriany Krnáčové
  • člen Výboru pro správu majetku a majetkové podíly ZHMP (člen)
  • Komise Rady hl. m. Prahy - Řídící rada nového společného IDS Prahy a Středočeského kraje (předseda)
  • Majetková komise Rady hl. m. Prahy (člen)
  • Komise Rady hl. m. Prahy pro rozvoj konceptu Smart Cities v hl.m. Praze (místopředseda)
  • poslanec
  • Hospodářský výbor, člen od 28. 11. 2017
  • Volební výbor, člen od 28. 11. 2017
  • Volební výbor, ověřovatel výboru od 28. 11. 2017
  • Hospodářský výbor, ověřovatel výboru od 29. 11. 2017
  • Volební výbor, místopředseda od 12. 12. 2017
  • Podvýbor pro energetiku, člen od 13. 12. 2017
  • Podvýbor pro letectví a vesmírný program, člen od 11. 1. 2018
  • Podvýbor pro letectví a vesmírný program, předseda od 11. 1. 2018
  • Podvýbor pro kontrolu hospodaření veřejného sektoru, člen od 1. 2. 2018

Fakta jsou jasná.

Miroslav Poche nebude ministrem zahraničních věcí. Jeho dva „učni", tedy jeho někdejší asistent Tomáš Petříček a sociální demokrat Lukáš Kaucký, zůstanou maximálně na postech náměstků. Snahou premiéra Babiše bude dlouhodobě eliminovat vliv Pocheho nejen v Praze, ale také na Ministerstvu zahraničí. Jedinou neznámou je v tomto směru předseda ČSSD Jan Hamáček. Ten je ve své funkci šéfa sociální demokracie právě díky zákulisním dohodám Miroslava Pocheho a nebude tudíž schopen jakkoli zasáhnout – bude se bát. To se ostatně ukázalo před několik dny, kdy Hamáček na zjevný pokyn pražské ČSSD podržel ředitelku magistrátu Děvěrovou. Ta je mimochodem bývalou asistentkou Petra Hulinského, nechvalně proslulého člena ČSSD, který si z pražských firem díky svému angažmá odnesl až desítky milionů korun. A kruh se uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …