Vondrovi se stíhání za ProMoPro vyhne. Podle svědka naléhal na podpis

04.03.2012 11:52

Ministr obrany Alexandr Vondra nebude stíhán za předraženou zakázku ProMoPro v době českého předsednictví EU. Policii prý chybí důkazy, že by zakázku přímo ovlivňoval. Přitom podle deníku Právo několik svědků vypovědělo, že Vondra o všem věděl, a jeden ze svědků tvrdí, že naléhal na tehdejšího šéfa Úřadu vlády Jana Nováka, aby smlouvu podepsal.

Vondrovi se stíhání za ProMoPro vyhne. Podle svědka naléhal na podpis
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Alexandr Vondra

Po více než rok trvajícím vyšetřování předražené zakázky ProMoPro z doby českého předsednictví EU se detektivové rozhodli obvinit některé aktéry této kauzy. Není však mezi nimi tehdejší ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který za předsednictví zodpovídal. Policistům chybí důkazy o tom, že by nynější ministr obrany zakázku přímo ovlivňoval.

Čelit obvinění tak budou někteří z tehdejších Vondrových podřízených a podnikatelé, kteří peníze vyvedli do ciziny. Policisté už mají k dispozici doklady, že zakázka na pořádání konferencí byla předražená. A že nejméně 135 milionů odteklo na zahraniční účty neprůhledných firem. Proto se v nejbližší době chystá stíhat konkrétní lidi.

Šlo dokonce o osobní intervenci

Podle deníku Právo ale hned několik svědků vypovědělo, že Vondra o všem věděl a na vedoucího Úřadu vlády Jana Nováka dokonce naléhal, aby smlouvu s firmou ProMoPro podepsal. Jeden z těch, kdo na policii vypovídal, uvedl, že Vondra osobně intervenoval za urychlení podpisu smlouvy a sám šéfa Úřadu vlády ubezpečoval, že je vše v pořádku.

„Pan Vondra několikrát žádal bývalého vedoucího Úřadu vlády Nováka, aby jako statutární orgán podepsal smlouvu s firmou ProMoPro. Novák byl totiž jediný, kdo takovou smlouvu mohl podepsat,“ řekl deníku Právo svědek s tím, že v srpnu 2008 slyšel, jak Vondra na Nováka naléhal přímo v kabinetu Úřadu vlády. „Naléhal na něj, aby podepsal,“ dodal svědek.

Ozvučení vyšlo stát na více než půl miliardy

Také Vondrova tehdejší náměstkyně Jana Hendrichová potvrdila, že exministr pro evropské záležitosti byl o zakázce pro ProMoPro pravidelně informován. Přitom Vondra se hájil právě tím, že o ničem nevěděl, sám nic neschvaloval a jen věřil svým podřízeným. Z této zakázky, za níž stát bez veřejné soutěže vyplatil za audiovizuální služby přes půl miliardy korun, později 300 milionů odteklo neznámo kam.

„Neznám výsledky vyšetřování, ale nedovedu si představit, že pokud bude v této věci sděleno konkrétním lidem obvinění, že nebude vyvozena přinejmenším politická odpovědnost ministra Vondry,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc na informace, že policisté shromáždili dostatek dokladů k tomu, aby obvinili konkrétní osoby.  

Před hlasováním o nedůvěře vládě se připomene i Vondra

„ČSSD naléhá na odstoupení, nebo odvolání ministra Vondry od chvíle, kdy kauza ProMoPro vyšla najevo. Pokud se ministr v kauze ProMoPro hájí v podstatě svou neschopností, nemůže zůstat v důležité a vlivné pozici ministra obrany. Nepochybně i toto téma bude součástí diskuse před hlasováním o nedůvěře vládě,“ dodává Tejc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …