Vymlátím byt, zapálím parkety, zaneřádím chodbu. Zeman se veřejně vyjádřil k Romům i neštěstí Česka po roce '89

10.06.2014 8:07

REPORTÁŽ Prezident Zeman zahájil v pondělí 9. června třídenní návštěvu Libereckého kraje. Kvůli obrovskému vedru už tak nabitý program působí přímo vražedně. Do sídla Libereckého kraje přijel v půl jedenácté. Zde absolvoval první debatu, kde čelil otázkám krajských zastupitelů. Následovala diskuze se studenty v tělocvičně strojní průmyslovky, prohlídka galerie v lázních, návštěva liberecké radnice a pak i setkání s občany Liberce. Poté se prezident podíval do židovské synagogy u krajské knihovny a večer trávil s osobnostmi Libereckého kraje.

Vymlátím byt, zapálím parkety, zaneřádím chodbu. Zeman se veřejně vyjádřil k Romům i neštěstí Česka po roce '89
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Prezident Miloš Zeman s manželkou právě vystoupili z auta a kráčejí ke krajskému úřadu

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Jako první se v diskuzi na krajském úřadě přihlásil krajský zastupitel z České Lípy Miloslav Hudec (Změna pro Liberecký kraj), jenž vzpomenul rozdělení Československa, proti kterému byl stejně jako Zeman. „Vzpomínám si, jaké naděje jsme chovali v listopadu 1989, kdy se do Československa navrátila svoboda, a doufali jsme, že navážeme na to nejlepší z první republiky. Pak ovšem přišel v roce 1992 rozpad Československa. Dodnes toho lituju a myslím, že tady je prazáklad řady našich potíží. Byl to jeden z největších šoků naší moderní historie," domníval se Hudec.

Zeman konstatoval, že s rozdělením Československa bez referenda v obou republikách nesouhlasil. „O rozdělení usilovali nikoli občané, ale relativně malá část politické scény. Na Slovensku Slovenská národní strana, v Česku Občanská demokratická aliance. Samozřejmě byli politici, kteří toho využili, protože mít dva kohouty na jednom smetišti není populární. A tak došlo k rozdělení, které dle mého názoru bylo zahlazeno vstupem obou našich republik do Evropské unie. Jsme země s naprosto nadstandardními vztahy. Nedávno jsem v Praze uvítal slovenského prezidenta Gašparoviče na jeho rozlučce. Byla to zatím nejpřátelštější návštěva, která proběhla," konstatoval český prezident.

Kvůli majetkovému převratu začátkem devadesátých let zkrachovala zbytečně řada podniků

Miloš Zeman však odlišuje dvě věci. Revoluci v roce 1989 a to, čemu říká majetkový převrat, který se odehrával na začátku devadesátých let, založený na myšlence kuponové privatizace. „Všichni víme, jak to s ní dopadlo, počínaje Viktorem Koženým a mnoha dalšími. Jsou lidé, kteří toto ztotožňují. Ale my jsme nebyli na náměstích - v mém případě na Národní třídě - proto, aby se tady objevil člověk se třemi tisíci dolary, který nás všechny okrade, prodá Československé námořní loďstvo a nechá zkrachovat desítky podniků. A nebyl jediný. Ale neztotožňujme listopadovou revoluci s majetkovým převratem, který se odehrál o pár let později - ať už ve formě již zmíněné kuponové privatizace či lehkých topných olejů," upozornil.

Důsledky tohoto majetkového převratu neseme podle něj dodnes. „Zcela zbytečně zkrachovala celá řada podniků, které byly vysáty takzvanými tuneláři, a obnova domácího průmyslu je úkolem jakékoliv vlády, jež přišla po vládě těch, kdo říkali: Potřebujeme ještě více Viktorů Kožených," doplnil s tím, že nebude jmenovat autora tohoto výroku...



K uvedeným slovům se připojil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Měli bychom se z toho poučit. Vždy je jednodušší bořit než stavět. Před malou chvíli jsem se s panem prezidentem bavil o Ještědu. Vyprávěl jsem mu, jak proběhla privatizace na Ještědu. Jak se  skoro všechno vybavení dostalo před hotel a pak celé zmizelo. A jaké úsilí nás bude stát, aby se horský hotel dostal do stavu v roce 1973. Pan prezident mě vzal za slovo. Podle jeho názoru je kromě Tančícího domu Ještěd druhou stavbou, která snese nejpřísnější kritéria moderní architektury. Nepřestaneme usilovat o to, aby se horský hotel Ještěd dostal do soupisu památek UNESCO. Věřím, že se ná to podaří," zadoufal hejtman.

O dominantě Liberce a širokého okolí se shodou okolností mluvilo i odpoledne, při setkání s prezidentem Zemanem na náměstí dr. Edvarda Beneše. Dostavil se sem i poslední žijící stavbyvedoucí Ještědu Miroslav Jirásek. „Je pro mě srdeční záležitostí. Než umřu, byl bych rád, kdyby se jeho stav zlepšil," pronesl. A Zeman jemu i ostatním na náměstí přislíbil, že tak učiní. „Byl bych rád, kdybych mohl Libereckému kraji prospět. Pokud jde o Ještěd, veřejně slibuji, že tak udělám," konstatoval s tím, že při jeho další návštěvě Liberce v příštím roce povede jeho cesta mimo jiné právě na Ještěd.

Kdo vyvěšuje tibetskou vlajku, asi má vyřešeny všechny své problémy

Kontroverzní téma nakousl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj) ohledně vyvěšování tibetských vlajek. Zeman v odpovědi prohlásil, že ti, kteří vyvěšují tibetské vlajky, mají patrně problémy ve své obci vyřešeny tak dokonale, že se mohou zabývat záležitostí vzdálenou několik tisíc kilometrů. A pak se jal pohovořit i o tibetské historii. Podle něj v době tibetské samostatnosti v letech 1913 až 1951 zde vládla teokracie, tedy vláda kněží. „Tato vláda měla kombinaci feudalismu s otroctvím. To znamená, že někteří lidé byli zakováváni do řetězů, občas jim byly vylupovány oči. Kdokoli vyvěšuje tibetskou vlajku, měl by si položit otázku, zda si přeje nezávislost Tibetu a tedy návrat do této historické fáze, nebo zda si přeje autonomii Tibetu v rámci decentralizace Číny," řekl prezident.

Z krajského úřadu zamířil prezident na strojní průmyslovku, kde v tělocvičně odpovídal na dotazy studentů. Studentka se zde prezidenta zeptala na to, jestli ví o veliké zadluženosti města Liberec. „Ano, Liberec je nejzadluženějším městem v republice. Přitom měl ještě štěstí, že mu byla odpuštěna pokuta 400 milionů za mistrovství v lyžování," uvedl Zeman a vzpomněl na své nedávné setkání s předsedkyní organizačního výboru šampionátu Kateřinou Neumannovou.

„Říkal jsem jí, proboha, Katko, proč jste si zkazila svoji pověst skvělé lyžařky tím, že jste se pustila do profese manažerky, kterou každý podvedl." Liberecký dluh je podle Zemana vina bývalých vládců nad Libercem. „Za každé zadlužení zodpovídají konkrétní lidé. Ale většinou skoro každá olympiáda nebo mistrovství světa jsou prodělečné. Proto jsem rád, že v Praze se olympiáda nekoná. Stačí tunel Blanka," zdůraznil prezident.

Odpovídal i na dotaz, zda je pro zrušení komunistické strany. „Nejsem. Už se to jednou stalo. Byla zakázaná Dělnická strana. Přejmenovala se na Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a vesele funguje dál. Se stejnými lidmi i programem. Co by se tedy stalo, kdyby Ministerstvo vnitra zakázalo komunistickou stranu? Přejmenovala by se třeba na Stranu radikální levice. Fungovala by dál a dokonce v očích některých voličů by získala statut mučedníka. Jediným způsobem, jak porazit komunistickou stranu, je ve svobodných volbách," domníval se Zeman.  

Kdy dostanou Romové konečně slušné bydlení?

Ze strojní průmyslovky se prezident odebral na prohlídku nové Oblastní galerie, která je od konce února v předělaných lázních. Poté zavítal na libereckou radnici, kde zaujal nápadem, aby se i v parlamentních a krajských volbách mohlo volit jako v těch komunálních. Tedy kroužkovat napříč stranami. Po šestnácté hodině se Zeman v doprovodu hejtmana Půty a liberecké primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD) dostavil na Benešovo náměstí, kde na něj v obrovském horku čekaly tři stovky lidí. 

Hned na úvod čelil dotazu rozhořčené ženy. „Kdy dostaneme my Romové konečně slušné bydlení," ptala se. „Je třeba si ujasnit, co je myšleno pod pojmem slušné bydlení. Znamená to, že byt, který si zaplatím, tak ten byt nevybydlím. Neudělám si z parket ohníček na podlaze, nevytluču okna, neudělám z chodby odpadkový koš. Nárok na slušné bydlení znamená i povinnost slušně bydlet. Mně je srdečně jedno, jestli je někdo Rom nebo Nerom. Každému musíme měřit stejným metrem. A buď někdo umí bydlet a vyjít se spolubydlícími, nebo to neumí. V takovém případě takový nárok sám ztratil," sdělil Zeman za potlesku většiny přítomných.

Z náměstí se Zeman přesunul do krajské knihovny, jejíž součástí je i židovská synagoga. Večer měl vyhrazen pro setkání s osobnostmi Libereckého kraje. V úterý 10. června mu hejtman Půta ukáže svůj domovský Hrádek nad Nisou, podívá se do Nového Boru a České Lípy. Ve středu přijde na řadu Jablonec nad Nisou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …