Vzali je až do sídla CIA. Tam prý začal jeden velký byznys s Američany, při kterém se nehledí na ztráty. Známe pokračování

14.02.2021 4:43

Dne 12. prosince 2019 český ministr obrany Lubomír Metnar ve Washingtonu se svým americkým protějškem Markem Esperem podpisem stvrdil nákup vrtulníků Venom a Viper pro českou armádu. Metnar na pořízení vrtulníků tak spěchal, že jeho úřad jaksi zapomněl, že zejména při tak důležitých akvizicích musí dbát na zákonný rámec. Výsledek? Ministerstvu obrany hrozí kvůli nedodržení zákonných postupů půlmiliardová pokuta od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. A arbitráž k tomu...

Vzali je až do sídla CIA. Tam prý začal jeden velký byznys s Američany, při kterém se nehledí na ztráty. Známe pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí
Rok se s rokem sešel, aby na sklonku listopadu 2020 Metnar svůj úspěch na twitteru zhodnotil poznámkou, že česko-americké vztahy v oblasti obrany jsou na velice dobré úrovni.

 „A významně k tomu přispěl i odcházející ministr obrany Mark T. Esper. Podpis smlouvy na víceúčelové vrtulníky v loňském roce je toho příkladem."

Moc lidí však neviditelnému Metnarovi netleskalo. Za svou americkou misi si připsal jen pětatřicet srdíček. Metnar však v celém příběhu významnou roli nehraje. Snad jen tu, že ho premiér Babiš posadil do křesla, kde se od něj podpis s Američany takříkajíc očekával. Poté, co ParlamentníListy.cz v týdnu přinesly informaci o výše zmíněné pokutě v souvislosti s Metnarovým náměstkem Říhou, se na redakci obrátilo několik vysoce postavených zdrojů z armády, které se Říhy překvapivě zastaly. Za půlmiliardovou pokutu prý nenese tak výraznou odpovědnost. „Říha plní úkoly, tohle je úplně mimo jeho sféry vlivu, neblbněte,“ vysvětlil jeden ze zdrojů polopaticky.

Při samotném nastavení parametrů nákupu nových vrtulníků tak dospěl Metnarův úřad v minulosti k názoru, že chce právě americké typy Venom a Viper, které budou chránit náš poklidný spánek.

Jediným škrtem pera bylo konstatováno, že „pro danou komoditu neexistuje v rámci Evropské unie hospodářská soutěž“. Ministerstvo obrany se zřejmě domnívalo, že se tímto prohlášením vyhne povinnosti vypsat výběrové řízení. Resort zjevně nabyl přesvědčení, že stačí konstatovat, že v EU nikdo nevyrábí vrtulníky pro potřeby české armády, takže stačí postupovat v rámci takzvaných G2G kontraktů, tedy podle mezivládních smluv. A ty jsou, jak vidno, s americkým protějškem na vynikající úrovni.

S citovaným výkladem nicméně nesouhlasila společnost Leonardo, která je v prostoru Evropské unie poměrně respektovaným výrobcem vrtulníků, jež jsou alternativou těch zaoceánských. Loni si jejich stroje pořídili například Rakušani. Jednalo se o osmnáct víceúčelových vrtulníků AW169M.

Právě Leonardo bylo tím subjektem, který se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s tím, že Ministerstvo obrany nedodrželo povinnosti, jež mu ukládá zákon.

Jak potvrzují dokumenty redakce, resort obrany podepsal smlouvu na pořízení amerických vrtulníků v okamžiku, kdy běžela zákonná lhůta v délce deseti dnů na rozhodnutí o námitkách. Na těchto deset dnů navazuje ještě třicetidenní lhůta, která se váže k podání podnětu k ÚOHS. Námitku přitom Leonardo vzneslo – a to nejen k ÚOHS.

Společnost sídlící v Římě se logicky obrátila i na Evropskou komisi s tím, že české ministerstvo při nákupu vrtulníků pro armádu hodlá obcházet zákon a vyhýbá se vypsání soutěže, čímž dochází k diskriminaci evropského soutěžitele a k poškození evropského trhu. Italský velvyslanec se snažil celou situaci hrozící dokonce evropskou arbitráží proti Česku zastavit a snažil se kontaktovat Ministerstvo obrany. Neúspěšně.

„Nelze přistoupit na fakt, že jsme měli vyřídit námitku někoho, kdo nám není schopen dodat, co požadujeme, a nebyl námi nikdy napřímo osloven. To je z pohledu zajištění obranyschopnosti České republiky nepřijatelné, protože to může modernizaci armády zpozdit o měsíce až roky. Stojíme si za naším postupem a považujeme ho za správný. Za zcela neadekvátní považuji i výši vyměřené sankce,“ sdělil ministr obrany Lubomír Metnar.

... a bude se střílet…

Je určitě dobré, že mu tolik záleží na obranyschopnosti země v době, kdy panuje všeobecný chaos způsobený neprodloužením nouzového stavu. Na stranu druhou je nutné poznamenat, že celý proces nákupu vrtulníků provází až pozoruhodné události.

ParlamentníListy.cz získaly hned několik odborných dokumentů, které ukazují na diletantismus Metnarova úřadu.

Tak například už v září 2019 během Dnů NATO vyšlo oficiální armádní prohlášení obrany, kde stojí: „V obležení byla dvojice amerických vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které v českém letectvu nahradí dosluhující Mi-24/35. Na podpis smlouvy se stále čeká, nicméně ministr obrany Lubomír Metnar na tiskové konferenci uvedl, že by byl rád, kdyby se podařilo smlouvu podepsat ještě do konce letošního roku, přičemž dodávka vrtulníků by se uskutečnila v roce 2023.“

Obrana následně spustila propagační kampaň o tom, jak jsou americké stroje výborné. Že by kvůli tomu vojáci sami skákali do maskáčů a slavili, to ne.

Dále jsme narazili na moment, kdy obrana jednomu ze zájemců o tendr uvedla, že ještě o ničem není rozhodnuto, ačkoli už samo ministerstvo prezentovalo konkrétně vybrané – americké stroje. Zarážející? Ano. Paradoxy ovšem nekončí. Shora zmíněný mezivládní byznys (G2G; vláda – vládě) hovoří o tom, že aby se v rámci podobných dohod nalezlo řešení, měly by být prodávané stroje nabízeny například pro nadbytečnost. To však, jak se zdá, byla Houdiniho iluze. Americké vrtulníky, které budou srdnatě bránit naše hranice a jistě i další objekty, totiž dosud nebyly ani vyrobeny. Těžko tedy hovořit o tom, že jsou pro spojeneckou vládu nadbytečné.

Z jiných dokumentů zase vyplývá, že požadavky Metnarova úřadu byli schopni splnit i jiní dodavatelé. Ti však byli vyšoupnuti ze hry.

Důvod? To už je, ukázalo se, velmi tenký led.

Jednu z verzí na PL představil armádní odborník Jaroslav Štefec, když napsal, že vláda opět stojí před zapeklitým problémem spojeným s nákupy vojenské techniky. „A nejen jedním. Musí se vypořádat s politickým úkolem nakoupit zastaralé americké vrtulníky, uloženým bývalým prezidentem USA Trumpem přímo premiéru Babišovi a ministru obrany Metnarovi,“ napsal.

Jelikož premiér Babiš na dotazy týkající se obrany pro PL příliš reagovat nechce, nechme promluvit náš zdroj. Ten je s celým děním velmi dobře, až barvitě obeznámen.

Andrej Babiš (ANO) je prvním českým premiérem, který měl možnost navštívit sídlo americké rozvědky CIA. Před odletem do USA v březnu 2019 byl podle fotografií šťastný...

„Říha za tohle tedy fakt nemůže. Pokud vím, na Metnara byl ze strany Andreje Babiše enormní tlak, aby to ve Washingtonu podepsal. Metnar uvažoval prý i tom, že se hodí marod, ale nakonec letěl a podepsal to – a tohle je výsledek.“

Proč však Babiš i Metnar tolik dbají na zájmy Američanů, nevěděl nikdo z oslovených. „Stačí vyvozovat. V roce 2019 českého premiéra usadili na pár hodin do sídla CIA, což není běžné a už vůbec to není normální. Dohodl se byznys bez ohledu na nějaký lítající třísky,“ doplnit tento náš armádní zdroj.

Metnar ovšem nezahálí ani v novém roce. Aby bylo čím střílet po nepříteli, členské státy Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) dne 28. ledna 2021 podepsaly dohodu o společném nákupu munice.

Proč Amerika? (zdroj: mocr.army.cz)

Jsou to stroje prověřené reálným bojovým nasazením. Každá armáda pro palebnou podporu potřebuje stroje konstruované nekompromisně pro přežití na bojišti. Jejich cílem je nahradit legendární „dvacetčřyřku“ (Mi-24).

Smlouva s vládou nám zajistí rychlé, plynulé a spolehlivé dodávky náhradních dílů. Podpoříme zároveň české firmy.

A proč jsme vybrali variantu čtyř bitevních (Viper) a osmi víceúčelových (Venom) vrtulníků?

Protože nejlépe splňuje naši představu na budoucí podobu vrtulníkového letectva. Svou výbavou a výstrojí jsou nejvhodnější pro přímou bojovou podporu, transport a případný odsun raněných.

Podpora našich vojáků je pro nás nejdůležitější! Bez debaty.

Bojovým vozidlům pěchoty se s takovými vrtulníky nad hlavou bude bojovat o mnoho lépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…