Vždyť nemáme ani na palivo do tanků. Kyjevský generál promluvil a český znalec Ukrajiny dodává novinky z rozbouřené Ukrajiny

28.07.2014 10:12

ROZHOVOR V ukrajinské televizi nedávno vystoupil vysoce postavený generál a otevřeně promluvil o skutečné situaci země, která je v bankrotu a rozpadu. Někdejší policejní prezident Stanislav Novotný, který má dnes na Ukrajině četné podnikatelské vazby, pro ParlamentníListy.cz komentuje poslední vývoj v zemi i šíření „informací a důkazů" o sestřelení malajsijského letadla.

Vždyť nemáme ani na palivo do tanků. Kyjevský generál promluvil a český znalec Ukrajiny dodává novinky z rozbouřené Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

Generál Ruban v přímém přenosu v ukrajinské televizi řekl, že se lidé bojí podívat pravdě do očí a živí se pouze strachem z Putina, a že končící premiér přiznal bankrot země, když řekl, že není za co natankovat palivo do tanků. Jak ta slova chápat? A jaký to může mít vliv a dopad na budoucí vývoj Ukrajiny?

Generál Vladimir Ruban se se svým týmem specializuje na rozhovory se separatisty a vyznamenal se záchranou několika válečných zajatců. Je přímým svědkem toho, co se každodenně odehrává na jihovýchodě Ukrajiny.

Ruban v podstatě sdělil politické reprezentaci, že se nezabývá reálnou situací na jihovýchodě Ukrajiny a že kromě zanedbatelného množství kriminálních živlů tam žije 6 milionů normálních lidí, kterým politici nebyli schopni naslouchat. Stejně kritizoval jejich neschopnost komunikovat adekvátně s armádními profesionály.

Za neustálým omíláním mantry, že za všechno může Putin, se samozřejmě skrývá i to, že Ukrajina je prostě v zoufalém stavu a situace se zhoršuje. A důsledky bankrotu? Sociální nepokoje, jež de facto urychlí rozpad země.

Jaká je tedy nyní skutečná situace Ukrajiny? Jednoduše řečeno, kdy nebudou mít Ukrajinci co do pusy?

Řada lidí nemá co jíst už teď. Nejsou peníze ani na důchody. Mimochodem generál apeloval na odpovědné činitele, aby alespoň jedné vesnici, kterou poznal, dovezli důchody, aby si penzisté mohli koupit chléb a mléko.

Vše k tématům sestřelené letadlo nad Ukrajinou a Ukrajina

 

Důležitá byla také generálova slova o tom, co vlastně probíhá na jihovýchodě země a co je ve skutečnosti tzv. protiteroristická operace. Je to podle vás jen názor jednotlivce, nebo si to uvědomuje více vysoce postavených Ukrajinců? A změní to něco?

Uvědomuje si to mnoho bohatých a vysoce postavených lidí, protože na jihovýchodě přicházejí o majetky. Nejsou však zatím schopni domluvit se mezi sebou, protože v tomto chaosu chtějí jedni znárodňovat a druzí zase přerozdělovat.

Jak bychom měli chápat nedávný pád Jaceňukovy vlády? Bude teď vůbec někdo chtít Ukrajině vládnout při vědomí toho, v jakém stavu se země nachází?

Některé politické síly nechtějí nést odpovědnost za reformy, které by prudce zhoršily situaci v zemi. Stále více se ukazuje, že prezidentským volbám měly předcházet volby parlamentní. Já se obávám, že ti chytřejší a schopnější se soustředí spíše na regiony a budou chtít posílit místní pravomoci.

A co pomoc Ukrajině od Evropské unie? Je přece podepsána asociační dohoda, bude v tuto chvíli Ukrajině prakticky k užitku?

Asociační dohoda je výhodná především pro EU, její export, expanzi firem. Dohoda zavazuje Ukrajinu k reformám, do kterých se však mnoha politikům nechce.

Jak to vypadá s břidlicovým plynem na Ukrajině? Nedávná debata o jeho možném využití a zájmech velmocí s tím spojených teď poněkud utichla..

To je poměrně logické v současné situaci.

Při hodnocení současné ukrajinské situace nelze vynechat leteckou tragédii malajsijského boeingu. Jak se vy orientujete v dostupných informacích o tom, co se tehdy odehrálo a kdo za tím mohl stát?  Která ze stran podle vás předkládá relevantnější důkazy a informace? USA a některé další západní země to okamžitě hodily na Putina a Rusko. Vyšetřování přece ale teprve začíná. Co je cílem přímého obviňování Ruska?

Žádné relevantní důkazy nám nikdo nepředkládá, a tak bych si rád počkal na výsledky onoho vyšetřování. Obviňujících tvrzení bez důkazů už tady bylo příliš mnoho. Viz Blízký východ.

Hysterické obviňování Ruska z čehokoli, ať pravdivě či nepravdivě, jej má mediálně v euroamerickém prostoru vykreslit jako nepřítele číslo 1. Kolik už takových propagandistických obrazů bylo vytvořeno. A kolik podobné hry vyprovokovaly válečných konfliktů. Při vzpomínce na sté výročí zahájení první světové války to nevypadá moc povzbudivě.

Co další sankce proti Rusku? Jaký mohou mít skutečný dopad na ruskou ekonomiku, obyvatelstvo a postavení prezidenta Putina?

Další sankce budou pouze poškozovat ekonomiku Evropy i Ruska. Ale více než pozici Putina mohou ohrozit postavení evropských politiků. A ti si to zřejmě začínají uvědomovat.

Kdo je Stanislav Novotný (* 1960)

Vzděláním právník, před listopadem kotelník, knihovník, sanitář a spoluzakladatel Křesťanskodemokratické strany, po listopadu zakladatel Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů StB (1991), ředitel Úřadu vyšetřování ČR (1992–1993), prezident Policie ČR (1993–1994), ředitel České křesťanské akademie (1994–2013), jejímž prezidentem je kněz a profesor Tomáš Halík. Nyní se věnuje zejména poradenské činnosti se zaměřením na podporu exportu na východ od EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…