Za nájem nedluží ani korunu, přesto žijí jako zvířata. Bez vody a elektřiny

16.06.2012 20:15

Neteče jim už několik měsíců teplá voda, po chodbě musí večer chodit se svíčkou, zvonky nefungují a už se na dveřích objevil rovněž papír vodárny, že uzavře i kohoutky se studenou vodou. Nájemníci z bytového domu číslo 5 žijí sice ve více než padesátitisícovém statutárním městě na severu Čech, ale za své nájemné nedostávají, co by měli.

Za nájem nedluží ani korunu, přesto žijí jako zvířata. Bez vody a elektřiny
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bytový dům v Mostě

Lidé přitom řádně platí nájem i zálohy na služby. Ty však vlastník neodvádí teplárenské společnosti ani vodárně. Od dubna jsou tak rodiny odstřiženy od tepla a teplé vody. A tím to zdaleka nekončí. „Je to hrozné, to se v té domácnosti nic nedá dělat. Chodíme se koupat ke známým, ale to je jasné, že to člověku není příjemné. Už to trvá dlouho. Navíc se bojíme po létě, že tu umrzneme – je to starý dům, řada nájemníků už utekla, takže i když si pořídíme přímotopy, nevytopíme si,“ uvádí pro redakci nájemnice Bohumila Bambasová.

Bytový dům, evidovaný jako blok číslo 5 v ulici SNP, je podle výpisu z katastru nemovitostí v majetku dvou fyzických osob z Mostu – Dušana Rendla a Milana Waltera (smluvní partner pro dodávku tepelné energie je z minulosti komanditní společnost TU5). „Náš smluvní partner měl již od privatizace bytového fondu problémy s hrazením záloh za dodávku tepelné energie pro vytápění a ohřev teplé vody,“ uvedl Jiří Macan, tiskový mluvčí První mostecké, dodavatele tepla.

V dubnu objevili nájemníci v domě oznámenka o chystaném přerušení dodávky studené vody. Po silném apelu na primátora, který se obrátil na generálního ředitele vodárny, nakonec Severočeská vodárenská společnost ustoupila od záměru s tím, že nebude brát lidi za rukojmí a bude řešit pohledávky přímo s vlastníky. Zabránila tak i uzavření provozoven v přízemí budovy, kde sídlí například pošta a restaurant. Nebytové prostory bez teplé vody by hygienická stanice totiž okamžitě zavřela.

Případ pokračuje novinkami i tento týden. „Řekli nám, že vodu vyřeší tím, že nám dají bojlery. Co je to ale za hloupost? To my nechceme. Máme ve smlouvě, že nám budou dodávat teplou vodu a ne nám do bytu instalovat bojlery,“ shodují se lidé, z nichž další starousedlíci oznamují, že to vzdávají a příští týden se vystěhují. Z objektu by tak podle některých obav mohla vzniknout ubytovna pro nepřizpůsobivé. To ale nájemnice Bambasová vyvrací, protože to prý úřady nepovolí, pokud tu není teplá voda. Prý naopak zaslechla, že se noví přistěhovalci mají brzy směrovat do Chanova.

Privatizace: Nelze krok zpět?

Někteří se obrátili s prosbou o pomoc přímo na vedení města. To ale nemá žádná esa v rukávu a vykoupit dům zpátky se zdráhá. „Jde o smutný případ nešťastného prodeje bytového domu, kdy vlastník neplatí, co má, a dostáváme se tak do roviny trestní odpovědnosti. Radil jsem jim, aby řešili věc právní cestou,“ vyjádřil se první muže města Mostu Vlastimil Vozka (SMM). Advokáty již lidé navštívili, ale než se něco dořeší přes právníky nebo soudy, život v omezených podmínkách to nevylepší. „My jsme chtěli, aby město ten dům vykoupilo zpátky. Nebo aby si nás pod sebe vzalo zdejší Stavební bytové družstvo Krušnohor,“ zmiňuje nájemnice. Na to se ale primátor příliš netváří, šlo by o precedens, jehož realizace není tak snadná. Navíc je zjevné, že kauza je zatížena i hašteřením samotných majitelů.

Žalovat vlastníky radí i ředitel jednoho z největšího bytových družstev Krušnohor František Ryba. „Je to celé zejména o tom, že lidé nevěří v tradiční dlouholeté hodnoty. Jak jsem byl obeznámen s historií, tak při privatizaci tam vznikla komanditní společnost. Přiznám se, že jsem tehdy o tomto typu společnosti nic nevěděl a po seznámení se jsem tehdy konstatoval, že vznik jakékoliv jiné společnosti než družstva, a případně následně společenství vlastníků, je pro bydlící nebezpečné,“ vyjádřil se k případu.

Cihlový dům o třech vchodech sídlí téměř v centu města Mostu. Privatizací městského fondu v roce 1998 se dostal do rukou soukromých vlastníků, z nichž jeden je zadlužen v řádu milionů korun, a na budově samotné váznou břemena.

Nájemníci se v minulých týdnech už angažovali natolik, že posbírali v archivech, co se dalo. Podle jejich slov hned od počátku bylo zřejmé, že něco není v pořádku. Našli dokonce kritické připomínky a protinávrhy řady tehdejších zastupitelů. „Tahle privatizace nám připadá jako podvod. Jeden z majitelů měl přitom v tehdejší době problémy s placením nájmu za jinou městskou nemovitost, ale nakonec to stejně vše prošlo,“ vyprávějí nájemníci, co se povídá a co si někteří pamatují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …