Zásadní projev Miloše Zemana, který pronesl rusky: Zrušte sankce proti Rusku

26.09.2014 19:31

Prezident České republiky Miloš Zeman již po několikáté navštívil ostrov Rhodos. Poprvé se tam ale objevil v roli prezidenta, aby na konferenci s názvem „Dialog civilizací“ pronesl v ruském jazyce varovná slova. Zdůraznil, že i dnes existují překážky v tomto dialogu, pojmenoval je a vyzval k jejich odstranění. Současně ale jasně řekl, že čelíme „anticivilizaci“, se kterou dialog vést nelze. Jde o Islámský stát, který vraždí mezi jinými i novináře.

Zásadní projev Miloše Zemana, který pronesl rusky: Zrušte sankce proti Rusku
Foto: KPR - Jiří Ovčáček
Popisek: Prezident Zeman při projevu na konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos

V úvodu svého projevu česká hlava státu znovu zkritizovala zavádění sankcí vůči Ruské federaci. Na příkladu Kuby se Miloš Zeman pokusil ukázat, že sankce nevedou k pádu režimu, ale spíše posilují pocit ohrožení zvenčí a jakýkoli režim tím fakticky upevňují. Jestliže mluvíme skutečně o civilizované zemi, u které chceme dosáhnout nějaké změny, dosáhneme toho podle Zemana spíše dialogem než sankcemi. Pomůže i trvání na svobodě pohybu pro mladé lidi. Právě ti mívají největší touhy po společenských změnách a energii k jejich provedení.

Mlčení nevede nikam

„Sankce brzdí výměnu, výměnu studentů. A je nutno říci, že právě mladá generace, která má jiný způsob života, chce, aby byla výměna podnikatelů, cestování anebo výměna kapitálu, protože existence zahraničních investic v různých zemích je mnohem lepší než výměna zboží. Jelikož výměna zboží je jako jíst jablka a vyměňovat kapitál jako sázet jabloně, v čemž je veliký rozdíl,“ prohlásil prezident.

Z toho plyne, že lidé, kteří podporují sankce, nestojí o dialog, ale pouze o mlčení mezi národy. A toto mlčení nevede nikam.

Civilizace a „anticivilizace“

Podle prezidenta ale dnešní svět čelí mnohem větší hrozbě, než je znovu obnovovaná studená válka. Touto hrozbou jsou teroristé z Islámského státu, kteří se netají tím, že by rádi ovládli nemalou část Evropy, o Blízkém východě a Asii ani nemluvě.  A pokud si někdo myslí, že to jsou jen nesplnitelná přání „chorých mozků“, měl by si podle slov prezidenta Zemana vzpomenout na Adolfa Hitlera. Ve dvacátých a třicátých letech minulého století také málo kdo věřil v naplnění jeho hrůzných plánů, ale nakonec na ně došlo.

„Zapomínáme na to, že existuje skutečný nepřítel, že kolem nás nejsou samí přátelé a neexistuje pouze dialog civilizací a víc než to, že neexistuje pouhá civilizace. Jako ve fyzice, kde nejsou jenom elementární částice, ale i antičástice, stejně tak existuje civilizace a anticivilizace. Jsme připraveni smířit se s touto anticivilizací, stejně jak tomu bylo ve třicátých letech minulého století?“ položil otázku Zeman.


Lidská práva a nevhodný přístup

Ochráncům lidských práv, kteří tak často kritizují právě ruského prezidenta Vladimíra Putina, jeho český protějšek vzkázal, že v řadě zemí světa stojí ženy jako lidské bytosti rovnocenné mužům na samotném okraji společnosti. Potýkáme se s vírou, jejíž hlasatelé často vyzývají k zabíjení nevěřících. Tady už podle hlavy českého státu nejde jen o lidská práva, ale přímo o střet s „anticivilizací“. Řada lidí to nevidí a věří toliko v sílu svobodných voleb a tržních sil.

„A dnes, po ukončení studené války, je všude liberalizace, všude jsou svobodné volby a tržní ekonomika. To je vše. Na příkladu arabského jara jsme mohli jasně vidět následky této utopie. Namísto sekulárního diktátora máme ve vládě fanatická seskupení, jako Talibán nebo Al-Kajdu. Žádná svoboda tu není. Žádná tržní ekonomika neexistuje, protože trh není funkční. V televizi pozorujeme popravy novinářů, které já, jako každý jiný politik mimochodem, nenávidím, a to především politické komentátory. Ale takový přístup je naprosto nevhodný,“ řekl prezident.

Sundejte si růžové brýle

Narůstá počet zemí, které nemají jasně danou vládu a stávají se tak živnou půdou právě pro teroristy, kteří zde získávají volný prostor pro plánování svých akcí. Takovým státem je Irák, Sýrie, Afghánistán, Nigérie a další. Podle Zemana lze přirovnat dění v těchto částech světa k rakovině, kterou je třeba zastavit. Pokud to neuděláme, bude se rakovina dál šířit. A může se rozšířit až na Ukrajinu. Hrozí dokonce, že jednou teroristé sáhnou i k atomovým zbraním.

„Bohužel život a naše planeta není ráj, ve kterém se všichni procházíme a mluvíme s přáteli o tom, že potřebujeme dialog. Jestliže pro někoho představuje dialog kalašnikov a tank, tak se o dialog jedná, je však pouze jednostranný. Na závěr bych chtěl citovat významného německého spisovatele Johana Wolfganga Goetheho, který říkával: Člověk získá svobodný život jen tehdy, když bude každý den za svobodu bojovat,“ uzavřel své vystoupení v ruštině prezident České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…