Zašli jsme do gigantické vietnamské tržnice SAPA. Ani po 40 hodinách by se v nás krve nedořezal... Kam se hrabe LIDL a Pařížská ulice dohromady

14.12.2020 4:44

REPORTÁŽ Je to jen pár dnů, kdy při celorepublikové kontrolní akci Rouška našli celníci v pražské tržnici SAPA desítky tisíc padělaných roušek za téměř 18 milionů korun. Krom toho, což je zcela obvyklý prodejní artikl, taky padělky značek Gucci, Adidas, Nike, Louis Vuitton, Chanel, Dior, Apple a mnoho dalších. ParlamentníListy.cz se proto vyhlášené a legendami opředené místo v pražské Libuši rozhodly navštívit. Chtěli jsme okusit vůni exotiky a přinést autentický záznam z místa. Stalo se tak v sobotu 12. prosince.

Zašli jsme do gigantické vietnamské tržnice SAPA. Ani po 40 hodinách by se v nás krve nedořezal... Kam se hrabe LIDL a Pařížská ulice dohromady
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Cesta na tržnici SAPA

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí
Z Vinohrad jsme na Libuš vyjeli krátce po sobotním poledni, kdy se dal čekat sváteční provoz. Ano, ale platilo to pouze do chvíle, než jsme překonali hranici Prahy 4 a vydali se směrem k SAPĚ. Jediný směr, který lze po opuštění Jižní spojky nabrat, byl oboustranně hustě zaplněný. Auta stála ve zhruba kilometrové koloně, a to jsme byli teprve na kraji Libuše. Postupem času jsme přestali doufat, že by se snad mohlo jednat o lehkou nehodu a jízda se zrychlí. Ne, nezrychlila. Davy Pražáků, ale i mimopražských obyvatel, totiž proslulé tržiště plné klikatých uliček, podivně smradlavých zákoutí, tajných místností i sklepů a všudypřítomných pohledů trhovců vzali doslova útokem.

Cesta, která v běžném pracovním provozu trvá přibližně dvacet minut, se tentokrát o padesát minut protáhla. Ani tak jsme neměli vyhráno, jelikož nebylo kde parkovat. Zkusili jsme to na vyhrazených místech pro vietnamské bossy u vedle stojící budovy, ale ihned nás ochranka upozornila, že tady stát nemůžeme, že tady je to jejich. Poslechli jsme a zaparkovali poblíž paneláků, kde asi jako na jediném místě můžete potkat více Čechů pospolu. Celá Libuš je jinak doslova vietnamská. Jak nám v minulosti řekl jeden z vyšetřovatelů tamního organizovaného zločinu, bohatí vietnamští podnikatelé skupují, co se dá. Důvody jsou nasnadě. Je potřeba ukrývat věci a nepředstavitelné množství hotovosti, které se v SAPĚ otočí a následně zřejmě vyváží. Kam? Například do Německa.

O balících peněz jsme se skutečně mohli přesvědčit sami.

Když jsme se dostali dovnitř, splynuli jsme poměrně rychle s davem a klikatými cestami jsme hledali něco zajímavého. Netrvalo dlouho, kdy jsme si mohli za pár tisíc pořídit atrapu mobilního iPhonu a podivně vypadají sluchátka. „Éjpo, éjpo!" mával jeden z prodejců. Vzápětí nám došlo, že myslel bezdrátová sluchátka Apple AirPods Pro. Tento předražený kus plastu stojí na webu firmy CZC sedm tisíc korun. V SAPĚ je pořídíte za třetinovou cenu. Pokud jste tedy ochotni riskovat, že vám shoří chlupy v uchu. Šli jsme dál. Všude seděli trhovci, kouřili, pokukovali po sobě a něco blábolili. Česky uměli všichni do chvíle, než jsme se mezi sebou bavili o tom, že tam byli policisté. To jsme neměli dělat. Místní si zřejmě mysleli, že jdeme na tajnou kontrolu a jakýkoli rychlý pohyb byl ihned monitorován. I to byl jeden z důvodů, proč jsme na místě nedokázali nic vyfotit. Na výsost nepříjemný pocit se nás držel ještě pár hodin po opuštění areálu.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí
K našemu velkému překvapení jsme na proslulém tržišti nalezli úplně vše. Oblečení, techniku, ojetiny aut, cigarety, alkohol. Každý, kdo někdy podobné místo navštívil, to jistě zná. SAPA je však jiná. Je obrovská, nepřehledná. Zuby si na ni pravidelně vylámou nejen celníci, ale i protidrogoví policisté v čele s příslušníkem Frydrychem. Ti se musí smířit tak maximálně s jednou odhalenou varnou, zatímco šikovní Asiaté mezitím vystaví deset jiných. Pravdou ale je, že drogy jsme nesháněli. Ani by nás nenapadlo se při nehrané obezřetnosti místních bodyguardů do něčeho takového pouštět. Zajímavé bylo i množství dětí, jejichž rodiče v SAPĚ pracují. Moře hraček, autíček, kostek, ale žádní dospělí jako dozor.

Po hodině procházky jsme se chvíli pobavili s dalším nakupujícím. Prý shání golfové hole. „Bohatí Vietnamci jezdí hodně na Zbraslav, tam se kšeftuje, hraje o desítky tisíc, tak mě sem poslali… Tam to je vietnamské hřiště, všechno jenom cash, bez účtů, stará škola," sdělil překvapenému redaktorovi. Doplňme, že jen kousek od tohoto hřiště na Zbraslavi je další obrovská tržnice. Jde o Lipence, kde byste nalezli nejen desítky budov obehnaných plotem, ale i stovky totožných dodávek. Dennodenně míří z jednoho místa na druhé. Zajímavé je, že zbraslavské golfové hřiště vietnamským spoluobčanům nepatří. Jako majitel se uvádí firma NATLAND. Jednatelem je jistý Tomáš Raška.

Zpět do SAPY.

Babylon spletených uliček, zamřížované budky a vystavené zboží, to všechno bylo natolik ohromující, že si nevybavíme nic, s čím bychom SAPU mohli srovnat. Jestli ale jeden důvod pro návštěvu převyšuje ostatní, je to cena. Ano, nejenže zde seženete absolutně vše bez ohledu na kvalitu, ale budete výskat z nízkých nákladů. Akce v LIDLu jsou vedle cenovek v SAPĚ opravdu předražené.

Když jsme viděli, co jsme viděli, opustili jsme areál s neklidem na duši a vrátili se do útrob naší vinohradské redakce.

Vlastníkem areálu obchodního centra SAPA na Libušské ulici v Praze 4 je společnost SAPARIA a. s., zapsaná do obchodního rejstříku 5. října 1999. Společnost má 576 kusů akcií na jméno v listinné podobě ve jmenovité hodnotě 10 000,- Kč. Převod akcií na jinou osobu než stávajícího akcionáře společnosti, je podmíněn souhlasem valné hromady. Areál SAPA se rozkládá na ploše cca 30 hektarů. Uvnitř je zhruba 780 provozoven a pracuje zde 1000 až 1500 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …