Zasvěcený exposlanec odkryl byznys Bakaly. A přiznal chyby při privatizaci

27.09.2013 6:51

Exposlanec ČSSD z Moravskoslezského kraje Břetislav Petr, který absolvoval Hornickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě a poté pracoval 35 let v OKD v řídících funkcích, se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k problematice OKD. Přiznal, že na špatné privatizaci OKD se podepsala i ČSSD, i když nebyla zdaleka jediná a měla ztíženou pozici minoritním podílem státu.

Zasvěcený exposlanec odkryl byznys Bakaly. A přiznal chyby při privatizaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

„NWR prohlásilo, že začátkem příštího roku začíná likvidaci dolu, což z hlediska báňského je podle mě nesmysl, neboť každý dobrý hospodář v báňském průmyslu má na konci předcházejícího roku připraveny zásoby, které bude těžit v příštím roce. I kdyby pan Bakala nevyrazil ani metr, neboť ražba je velice drahá, tak má mít zhruba zásoby na rok, že by se mohlo těžit jenom uhlí, mohly by se zastavit přípravy a investiční díla. Stačila by mu polovina lidí, aby se vykopalo, co je připraveno. Nikdo z nás neví, zda má připraveny zásoby k vydobytí, nebo ne. Mě k mapám nepustili. Pokud to připraveno neměli, tak už dlouho věděli, že budou takto postupovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Petr.

90 miliard

Kdyby byly připraveny zásoby, tak k uzavření podle Petra mohlo dojít až za rok či dva. „Když se podíváme, co NWR za šest let získala z revíru, tak vstávají vlasy na hlavě,“ uvedl a vypočítal, jaké zisky NWR z OKD měla.

Zisk za šest let byl podle něho 29,9 miliard korun. Na dividendách bylo ale prý vyplaceno o 10 miliard více. V roce 2012 vytvořila firma zisk dvě miliardy, ale vybrala na dividendách šest miliard. Při vydání akcií se získalo 30 miliard. V té době byla cena akcie 478 korun, dnes je ta akcie za 28 korun. Byly vydány dluhopisy za 20 miliard splatné v roce 2018. „Když to spočteme, tak NWR získal za šest let peníze za 90 miliard. „Podle mě si tedy měli vytvořit dostatečnou finanční rezervu na nynější problémy,“ říká Petr.

Bude koks?

„Je tu další otázka, která není dořešena. Normální uhlí tu společnost nevytrhne. Na zbývajících třech dolech se těží nekoksovatelné uhlí i koksovatelné uhlí, ale milion tun dolu Paskov jim vylepšoval celkovou skladbu, aby celou řadu uhlí byli schopni dostat do toho koksovatelného. Takže je dnes otázka, zda když nebudou těžit milion tun koksovatelného uhlí, zda vůbec udělají koksovatelnou směs,“ upozorňuje exposlanec ČSSD.

Třetí problém podle Břetislava je, že firma chce prodat koksovnu: „Kde budou ale dělat a míchat ten koks? Když to je jejich, můžou si vyrobit, co chtějí. Když to někomu prodají, tak nový majitel může říct, že bude koksovat uhlí z Polska.“

Likvidaci dolů musí schválit Český báňský úřad a ministerstvo průmyslu

Břetislav Petr připomíná, že platí zásada, že likvidaci dolů musí schválit Český báňský úřad a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR: „S těmito institucemi ale není vůbec nic projednáno, nedostaly žádný materiál, na jehož základě by likvidaci dolu povolili. Někdo také musí odepsat ty zásoby. Hovoří se o tom, že je tam 21 milionů tun.“

„To, co řekl premiér Rusnok, že existuje právo sáhnout na byty OKD, nyní firmy RPG byty, neboť Bakala nesplnil povinnost, že mají být byty prodány těm, kteří v nich bydlí. Podle mě by si NWR na rok či dva provozu mohla vydělat,“ míní Petr.

Jak se vyvine cena uhlí?

Důležitým faktorem je podle něho světová cena uhlí a plynu: „Za koksovatelné uhlí dostávali až 180 dolarů za tunu, dnes dostávají 90. Za nekoksovatelné uhlí to bylo osmdesát až devadesát a dnes je to 40. Ta cena uhlí nevzroste a asi už se nedostane na úroveň před rokem a půl.“

Petr říká, že když se vozil zkapalněný plyn ze severní Afriky, tak jeden megawatt výkonu, tedy asi tisíc kubických metrů, stál tisíc dolarů, dnes břidlicový plyn, stejný výkon, stojí osmdesát dolarů. „Já mám obavu, aby pan Bakala za čtyři roky neřekl, že z těch tří dolů zavírá jeden nebo dva. To už by pak byla katastrofa. Není možné, aby ten, kdo získá za šest let 90 miliard, aby nakonec řekl, že tu jsou tři tisíce nezaměstnaných a státe, postarej se o ně. Podle mě by minimálně o rok a půl, až dva šlo těžbu prodloužit,“ říká Petr.

„Pokud jde o možnost průmyslových zón, tak je problém, že ty by měly vzniknout na pozemcích, které patří RPG, které je dostaly zadarmo. Aspoň dvě průmyslové zóny by podle mě Bakalova RPG měla dát státu či kraji zadarmo. Oni chtějí za pozemek, který měl hodnotu 20 korun za metr 350 za metr. Je to organizace, která se chová k regionu, ve kterém je, silácky a hrubě,“ říká exposlanec pro ParlamentníListy.cz.

„Jsou veliké nedostatky i ve vlastním privatizačním projektu, který proběhl za vlády ČSSD. Ale neplní se ani to málo, co bylo dojednáno,“ říká Břetislav Petr.

Privatizace za ČSSD až šestkrát pod cenou

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí
ParlamentníListy.cz se dotázaly Petra, zda fakt, že dokončení privatizace provedla vláda ČSSD, Unie svobody a KDU-ČSL s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou, nemůže ČSSD v Moravskoslezském kraji poškodit a zda by případně Sobotka neměl vyvodit osobní odpovědnost, aby ČSSD nepoškozoval.

Jde o to, že stát svůj 46procentní podíl v OKD prodal v září 2004 za 4,1 miliardy korun firmě Karbon Invest, za níž stáli tři majoritní vlastníci firmy v čele s Viktorem Koláčkem. Ti pak celé OKD, kam kromě dolů patřilo i 44 tisíc bytů či železniční nákladní dopravce, o pár měsíců později prodali za 10 miliard korun společnosti spoluvlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou.

Ministrem financí v tehdejší koaliční vládě byl nynější předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Šéfem rozpočtového výboru byl za koaliční KDU-ČSL Miroslav Kalousek, nynější první místopředseda TOP 09. O záměru privatizace společnosti OKD formou přímého prodeje majoritnímu akcionáři, koncernu Karbon Invest, vláda rozhodla v březnu 2004.

Ocenění firmy Ernst & Young z roku 2005 ohodnotilo OKD dokonce na 52 miliard korun (tedy zhruba šestinásobek ceny na akcii, než za kterou stát svůj podíl prodal). Ocenění znalecké firmy Novota celých OKD je vyčísleno na téměř 22,5 miliardy, tedy na trojnásobek ceny, jež v přepočtu na akcie dostal stát. 

Radek Pokorný pracoval pro Bakalu i Sobotku. Po bitvě každý generál

Po nástupu Bohuslava Sobotky do funkce ministra financí připravoval podklady pro Evropskou komisi ve věci nedovolené podpory za Ministerstvo financí samotný kupující, respektive advokátní kancelář Pokorný-Wagner, v níž je společníkem Radek Pokorný, blízký přítel právě Bohuslava Sobotky. Zajímavé prý je, že to totiž byla advokátní kancelář, která v té době zastupovala Zdeňka Bakalu, tedy kupujícího, na kterého byla stížnost směřována a který měl podle stížnosti nedovolenou podporu státu uhradit. A šlo o miliardy.

A co na privatizaci OKD za vlády ČSSD říká Petr? Ten připomíná, že privatizační proces OKD začal již v roce 1991. Hlavní chybou podle něho bylo, že se stát nechal připravit o majoritu ve společnosti a zbytek se potom privatizoval hůře.

„Vlády, počínaje Klausem se na těch chybách při privatizaci nějakým způsobem podílejí. Smlouvu v době koaliční vlády ČSSD podepisoval premiér. Ministr financí je dost malým pánem při podpisu tak velikých smluv. Smlouva mohla být zpracována lépe. Ten, který prováděl oceňování, je již vyšetřován. Těch 4,1 miliardy je výsměch. O vazbách pana Sobotky s panem Pokorným nic nevím. Od toho, aby to případně někdo šetřil, tak tu máme policii. Ale ta pozice na začátku privatizace byla ztížena tím, že státu zůstalo jako minoritnímu vlastníkovi 46 procent. Co pak můžete dělat? Jedna z největších chyb bylo, že si stát neponechal na začátku většinu. Každý si můžeme myslet o tom, co se dělo od roku 1991 myslet své. Určitě byly chyby, ale po bitvě je každý generál. Je to složitý problém. Neznáme detaily,“ uzavřel Břetislav Petr pro ParlamentníListy.cz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …