Zdechovský zve Petříčka do KDU-ČSL

14.04.2021 11:44

Když v minulém týdnu Tomáš Petříček bojoval s Janem Hamáčkem o post předsedy ČSSD, čelil kritice, že chce ze strany udělat „oranžovou TOP 09“. Sám Petříček tuto ambici odmítl, ale poté, co skončil na Ministerstvu zahraničí, dostal nabídku od vysokého představitele jiné strany z koalice SPOLU.

Zdechovský zve Petříčka do KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

ČSSD bych nikdy nevolil, ale pan Petříček je mi sympatický. I takové komentáře zaznívaly poté, co v pondělí neúspěšný vyzyvatel skončil na Ministerstvu zahraničí.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí

Sympatie mu projevila například i Kateřina Jacques Bursíková ze strany LES, založené jejím manželem Martinem Bursíkem. „Když ministr Petříček souhlasil s tím, že se setká s Liou Sia (vdovou po nositeli Nobelovy ceny míru – Liu Siaopovi, kterého umučili čínští komunisté a která sama byla sedm let v čínském domácím vězení a dnes žije většinou v ústraní v Berlíně) a nechal se s ní vyfotit, uvěřila jsem tomu, že má taky svědomí a smysl pro to, co je správné,“ napsala s vírou, že se Petříček jednou do čela diplomacie vrátí.

Rozlučka vyvrcholila nabídkou politického přestupu. Nikoliv od TOP 09, o které se mluvilo před sjezdem, ale od jejich partnerů z koalice SPOLU, od KDU-ČSL.

Její europoslanec Tomáši Petříčkovi otevřeně nabídl: „Osobně bych lidi jako je Tomáš Petříček přivítal v KDU-ČSL. Stojíme o pracovité a prozápadní politiky, kteří ctí v politice férovost.“

 

 

V diskusi pak zaznělo, že o Petříčka bude bitka, protože po člověku, jako je on musí, toužit „každá slušná strana“.

Europoslanec Zdechovský pak pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, že jeho nabídka byla vedena zájmem o českou pozici v Evropské unii. „Právě se připravuje české předsednictví EU a Tomáš Petříček byl jedním z mála lidí ve vládě Andreje Babiše, který problematice rozuměl. Proto bych s ním chtěl spolupracovat,“ uvedl Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

A tato odborná spolupráce by se postupem času podle něj mohla změnit ve spolupráci politickou. Ale samozřejmě bude záležet na Tomáši Petříčkovi, jak se rozhodne. „Nechceme ho nikami tlačit, ale chtěli jsme mu dát jasně najevo, že o něj jako o experta na EU a zahraniční politiku stojíme,“ dodal Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …