Zeman před lidmi chválil Rusnoka. A také varoval před nebezpečnou situací

04.07.2013 22:30

REPORTÁŽ Na první setkání s občany po inauguraci dorazil ve čtvrtek odpoledne Miloš Zeman do Osvětiman ve Zlínském kraji. Pochválil zde designovaného premiéra Jiřího Rusnoka za to, že plní svůj slib, když avizoval, že sestaví vládu do 14 dnů. Série prezidentových jednání v Lánech o řešení vládní krize s parlamentními stranami jsou však podle Zemana důkazem toho, že tyto strany nedrží slovo.

Zeman před lidmi chválil Rusnoka. A také varoval před nebezpečnou situací
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

Do sálu Obecního domu v Osvětimanech ve Zlínském kraji ve čtvrtek dorazily asi tři stovky občanů poslechnout si slova prezidenta republiky Miloše Zemana. Z Osvětiman pochází jeho kancléř Vratislav Mynář, v jehož penzionu bude prezident ubytovaný. Hned v úvodu besedy s občany přišla řeč na současnou politickou krizi. „Pro její řešení je několik cest, z nichž za nejrozumnější pokládám předčasné volby. K nim ale dochází pouze tehdy, jestliže se sama Poslanecká sněmovna 120 a více hlasy rozpustí. A víte, že se někdy cituje staré známé přísloví o kaprech, kterým se příliš nechce vypustit svůj vlastní rybník,“ řekl na úvod prezident.

Mohou se snažit omezit moc policie a státních zástupců

Ústava počítá se třemi pokusy o sestavení vlády. Dvakrát má právo vybrat premiéra prezident, potřetí předsedkyně sněmovny, kterou je Miroslava Němcová (ODS). V případě, že by prezident jmenoval premiérkou Němcovou, pokud by Rusnokova vláda nezískala důvěru poslanců, anebo by došlo na třetí pokus o sestavení vlády pod vedením Němcové jakožto předsedkyně sněmovny, může nastat nebezpečná situace. „Vrátila by se předchozí vládní koalice a nelze vyloučit, že část bývalých koaličních politiků může být vystavena trestnímu stíhání, a proto by se mohli snažit omezit samostatnost policie a státních zástupců,“ řekl přítomným Zeman.

Poté hovořil o jednání se všemi parlamentními stranami v Lánech, které předcházelo jmenování Rusnoka premiérem. „Měl jsem v Lánech jednání se všemi parlamentními stranami a tam se skutečně vynořilo několik variant. Vláda odborníků má jednu výhodu – mohla ponouknout všechny ostatní strany, aby šly do předčasných voleb, protože tohle prohlašovala TOP 09 i ODS. Co se stalo? Najednou to neplatí. Z druhé strany, pan předseda Sobotka z ČSSD několikrát veřejně prohlásil, že nechce pověření k sestavení vlády. A během dvou nebo tří dnů tento názor změnil. Jednání s politickými stranami mě proto dovedlo k přesvědčení, že politické strany nedrží své slovo. Zatímco Jiří Rusnok slíbil, že do 14 dnů sestaví svou vládu a jak se zdá, svůj slib skutečně splní,“ doplnil prezident.

Zeman: Nejsme masochisté, přeci v Rusnokově vládě nebudou moji nepřátelé

V souvislosti s tím se jeden z občanů zeptal, jak je to s prezidentovými přáteli v Rusnokově vládě, což kritizuje zejména Miroslav Kalousek (TOP 09). „Přátelství, i v politice, je velice cenná hodnota a jistě nechcete, aby Rusnokova vláda byla složena z mých nepřátel, protože nejsme masochisté. Na druhé straně jsem dal Jiřímu Rusnokovi zcela volné ruce. Je tam několik lidí, které znám dobře a mohu je považovat za své přátele. Některé členy znám povrchně a označil bych je spíše za známé a pak je tam několik lidí, které neznám vůbec,“ odpověděl Zeman.

A pokračoval: „Teď mi konečně vyšel čas, abych do lánského zámku pozval čtyři svoje kamarády z Vysočiny. Jeden je rybář, druhý je majitel penzionu, třetí je důchodce a čtvrtý je bývalý hostinský. Žádnému z nich ale nenabídnu ani ministra, ani premiéra nebo náměstka, protože kamarádství by nikdy nemělo být spojováno s nějakou funkcí. Něco jiného je, když ten člověk je vaším přítelem a současně má odborné schopnosti, aby tu funkci zastával, ale pak rozhoduje nikoliv to přátelství, ale odbornost,“ vysvětlil.

Chvíli na to se jeden z občanů zeptal, jaké zahraniční cesty prezident plánuje a jaké státníky chce pozvat na Hrad. „Dostal jsem pozvání na Ukrajinu, kam pocestuji patrně v říjnu. Další taková cesta bude do Rumunska a Srbska společně, kde bude i velké podnikatelské fórum. Navštívil jsem už sousední země. A pokud jde o to, koho pozvat, tak v minulosti jsem pozval na Pražský hrad pan Barossa, prezidenta Evropské komise, stejně tak pana van Rompuye a předpokládám, že se v těchto pozváních bude pokračovat a zejména v recipročních pozváních hlav sousedních států,“ řekl Zeman.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

SPOZ získala v Osvětimanech nejvíce hlasů v posledních krajských volbách. Čtvrteční návštěva však nebyla oficiální, kterou sliboval už vloni krajský radní zemanovců Lubomír Nečas. K oficiální návštěvě prezidenta ve Zlínském kraji by mělo předběžně dojít první týden v září. Z Osvětiman prezident jel na večerní Koncert lidí dobré vůle na Velehradě, kam zavítá i v pátek na slavnostní mši.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …