Zeman trpěl mezi dorty. A použil slova „Bakala“ a „blbečci“

23.09.2015 8:48

Prezident pochválil české zdravotnictví a zvláštní poklonu složil i ošetřujícímu personálu. Zvýšení platu sestrám více než o schválených pět procent ale při návštěvě frýdecké nemocnice nepodpořil. Na adresu lidí, kteří nad Pražským hradem vyvěsili červené trenky, zmínil: „Jsou to prostě blbečci.“

Zeman trpěl mezi dorty. A použil slova „Bakala“ a „blbečci“
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Z druhého dárku od managementu frýdecké nemocnice měla hlava státu větší radost, dostal domácí klobásy.

Anketa

Má se Vláda České republiky vzepřít, žádné uprchlíky přidělené kvótami nepřijmout a riskovat tak pokuty z EU a nevraživost západních zemí?

96%
hlasovalo: 24042 lidí

Po vystoupení na frýdeckém náměstí čekaly českou hlavu státu už jen samé příjemné povinnosti. Z náměstí odjel do frýdecké nemocnice, která nedávno modernizovala svá chirurgická pracoviště. „Smyslem mé návštěvy je vyjádřit úctu nemocnici 21. století, neboť takový certifikát jste už dvakrát obdrželi od lékařské komory. Úctu bych chtěl vyjádřit i vaší profesi, kterou mimochodem zastává i můj syn v Ostravské fakultní nemocnici, protože zachraňujete lidem zdraví, a to je to nejcennější, co člověk v životě má,“ zahájil český prezident besedu se zaměstnanci největšího zdravotnického zařízení ve Frýdku-Místku. A jak je u něj už léta zvykem, neodpustil si bonmot. „Při dnešním setkání se senátory a poslanci nám jeden z nich řekl, že když byl lékařem, zastával první místo v žebříčku oblíbenosti profesí u veřejnosti. Když se stal poslancem, klesl pak na poslední místo,“ sdělil s úsměvem účastníkům besedy Miloš Zeman. 

Zeman: „Aby zaměstnanci neodcházeli, musí především dostávat slušnou mzdu.“

Potom začal odpovídat na dotazy zaměstnancům. Na otázku z fóra, jak zabránit českým sestrám v tom, aby po škole neodcházely do jiných oborů nebo do zahraničí, když letos mají dostat přidáno jen pět procent na mzdách, prezident odpověděl: „Aby zaměstnanci neodcházeli, musí především dostávat slušnou mzdu. České hospodářství sice šlape dobře, ale růst je zhruba čtyřprocentní. Jako bývalý ekonom tedy s víc než pětiprocentním navýšením platů zdravotnického personálu nemohu zatím zcela souhlasit,“ konstatoval Miloš Zeman.

Hlava státu se chce zasadit o hornické byty

Dále prezident pochválil české zdravotnictví, které je podle jeho názoru jedním z nejlépe fungujících na světě, a to právě díky obětavosti lékařů a zdravotnického personálu. K dotazu na kauzu hornických bytů od OKD, které nedávno prodal jejich majitel Zdeněk Bakala jiné mezinárodní společnosti namísto nájemníkům, jak bylo původně slíbeno, se Miloš Zeman  vyjádřil: „Asi před 14 dny jsem oslovil předsedu úřadu pro hospodářskou soutěž pana Rafaje, aby mi připravil materiál, který se týká OKD. V nejbližších dnech se setkám i s panem  Macháčkem, který je předsedou spolku nájemních hornických bytů. Podle Rafaje je možné dát soudu návrh na předběžné opatření k uchování věcného břemene, to znamená závazku prodeje bytů od pana Bakaly horníkům za mimotržní cenu, jak bylo dříve stanoveno.“ 

Zástupci vedení nemocnice se pak zeptali prezidenta, co si myslí o zavádění tolik diskutovaných nadstandardů

„Nemůže existovat zvláštní péče pro bohaté a zvláštní péče pro chudé, pokud se jedná o zdravotnickou péči. Pokud chce ale někdo barevný televizor na pokoj, tak ať si ho zaplatí. Nadstandardy nemají význam tam, kde jde „lege artis“ o výkon zdravotní péče, to by byla třídní medicína pro bohaté a chudé. Nadstandardy mají smysl jen tehdy, když se jedná o luxus,“ reagoval Miloš Zeman.

Prezident navštívil firmu arménského podnikatele

První den své návštěvy v Moravskoslezském kraji zakončila hlava státu ve firmě Marlenka international s.r.o. arménského podnikatele Gevorga Avetisjana. Prezident byl ve skvělé náladě a se zaměstnanci se bavil jen neformálně. V diskuzi i zalitoval, že si nemůže více pochutnávat na jejich výrobcích, protože musí dodržovat dietu. Pochválil také majitele za prosperitu, slušné mzdy i rozsáhlé investice do strojového parku a vybízel ho k dalšímu rozšíření firmy. „Slyšel jsem, že nemáte pozemky, kde byste se rozšiřovali, a na Bruntálsku je krásná krajina, dost levných parcel i kvalifikovaných lidí, tak o tom uvažujte,“ oslovil Miloš Zeman svého hostitele.

Zeman k vyvěšení trenýrek: Jsou to prostě blbečci, to je můj názor

Prezident se potom pro ParlamentiListy.cz vyjádřil k nedávnému incidentu, kdy známí recesisté vyvěsili na Pražském hradě červené trenýrky. „Svoji bezpečnost posilovat nebudu, ale celého Pražského hradu ano. Kdyby nám někdo vyhodil do povětří katedrálu svatého Víta, tak to by se nám určitě nelíbilo. Už před dvěma měsíci jsme uvažovali o instalaci bezpečnostních rámů, kterými by měl projít každý turista. Teď se ty naše plány hodně zrychlí,“ sdělil prezident. „Jsou to prostě blbečci, to je můj názor,“ otituloval znovu skupinu Ztohoven..

Zeman bude ve středu 23. září v návštěvě Moravskoslezského kraje pokračovat a navštíví Český Těšín, Třinec a Jablunkov.

Jan Štěpán

reklama

autor: Parlamentní Listy

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …