Zeman veřejně přiznal, že naštval skoro všechny hejtmany. A prozradil čím

26.06.2014 21:16

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman přislíbil, že vymění svou hůlku za hole na nordic walking. Právě takový dar totiž dostal od starosty Nového Města na Moravě při své čtvrteční návštěvě. Místním obyvatelům se také svěřil s tím, proč rozladil hejtmany téměř všech krajů republiky a kde kotví jeho nafukovací jachta.

Zeman veřejně přiznal, že naštval skoro všechny hejtmany. A prozradil čím
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident při příjezdu do Nového města na Moravě

Stovky lidí se přišly podívat na setkání s prezidentem na Vratislavovo náměstí. „Vážený a milý pane starosto, máte pravdu, že Novoměstsko poněkud znám. Když jsem byl mladý jinoch, to bylo v roce 1906, tak v roce 1906 teprve Nové Město na Moravě dostalo svůj název, protože předtím to bylo jen Nové Město,“ řekl v reakci na úvodní slovo starosty Michala Šmardy Miloš Zeman a pak už vzpomínal na to, co právě v tomto regionu prožil.

„Berte mě prosím, ne-li jako svého rodáka, tak jako svého dobrého souseda a především jako člověka, který má Nové Město rád,“ dodal s tím, že právě na Vysočině bude letos opět trávit dovolenou a po ukončení oficiální návštěvy tady zůstává. „Moje jachta kotví na Veselském rybníce, stála mě 2000 korun a je dokonce nafukovací. Kdo z vás to má? Už se na dovolenou hrozně těším. Dělá mi ale velkou radost, že jsem se předtím mohl setkat s vámi, ne proto, abych tady pronášel dlouhé projevy, ale především proto, abych se snažil odpovídat na vaše otázky, názory a připomínky. Vždy na těchto shromážděních prosím o jediné, snažte se, aby vaše otázky byly co nejostřejší, provokativní, abych nad nimi musel přemýšlet,“ vyzval prezident veřejnost k diskusi.

Zeman: byl jsem šprt a měl jsem samé jedničky

Mezi lidmi proto začal kolovat mikrofon a lidé mohli pokládat otázky. V první odpovědi se vyjádřil Zeman ke sportovním aktivitám v regionu: „Myslím si, že Nové Město a ski areál udělali už obrovskou práci pro náš biatlon, stejně tak světový pohár horských kol bude předstupněm pro mistrovství světa horských kol v roce 2016.“ Několik dotazů pak položily děti. Jeden ze školáku se dotazoval prezidenta na jeho vysvědčení v deváté třídě. „Já jsem byl šprt a měl jsem opravdu samé jedničky, ne proto, že jsem se o to snažil, ale proto, že jsem přirozeně geniální,“ reagoval Zeman.

Prezident potvrdil, že nejraději ze všech krajů má Vysočinu

Prezident se pak znovu vyjádřil ke svému vztahu k Vysočině. „Že říkám tady, že mám nejraději kraj Vysočina, je celkem normální, ale já to říkám v každém kraji, do kterého jsem přišel. Pohledy nebyly zrovna radostné. „Pane prezidente, že máte rád Olomoucko,“ ptali se mě a já odpovídal: „No není to nejhorší, ale Vysočina je daleko krásnější.“ „Pane prezidente, že máte rád jihomoravské víno.“ „Ano, ale není nad brambory na Vysočině.“ Takže já jsem v podstatě naštval všechny kraje, které jsem dosud navštívil a jste jediný kraj, kde říkám jako odpověď na otázku, kde se mi nejvíc libí, Vysočina.“ Jako poslední k debatě se dostala místní obyvatelka, která pozvala prezidenta na některý ze závodů v místní loděnici. Slíbila mu i kvalitní pohoštění. „A co by to bylo za pohoštění?“ ptal se prezident a upozornil na to, že by nepohrdnul kaprem.

Mezi dary byla i prázdná termoska

Prezident Miloš Zeman se pak podepsal do místní pamětní knihy a starosta mu začal předávat připravené dary. Jako první mu věnoval hole na nordic walking, aby se mohl po Vysočině zdravě chodit. „Chodím o této hůlce a příští týden ji vyměním. Nastavím si hole na svou výšku a bulvární novináři napíší: „Zemanův zdravotní stav se dramaticky zhoršil, protože zatímco dříve chodil o jedné hůlce, dnes už má dvě.“ Dalším dárkem byla termoska. „Pane prezidente, to máte něco, abyste neumrznul, ale obsah si musíte zajistit sám, protože rozpočet Nového Města je napjatý, proto dostáváte termosku prázdnou,“ okomentoval starosta. „Děkuji, dám si tam čaj. Co se dá dělat, když je ta termoska prázdná,“ poděkoval Zeman, který obdržel od místních představitelů radnice také knihy o životě významných rodáků Vysočiny. Na oplátku pak dekoroval místní prapor stuhou prezidenta republiky.

Třetí den návštěvy stráví prezident ve Velké Bíteši, kde navštíví sídlo firmy 1. Brněnská strojírna, setká se s občany a pak odjíždí do Třebíče. Právě tady ukončí svou cestu po Vysočině.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…