Známé kino přišlo kvůli politickému boji o miliony. Zřejmě skončí

01.03.2012 12:19

Sdružení Pro – Centrál potřebovalo na splacení svých dluhů a tím na záchranu třetího nejnavštěvovanějšího kina východních čech minimálně jeden a půl milionu korun. Na aktuálním zasedání zastupitelstva se však rozhodlo, že město Hradec Králové bezúročnou půjčku sdružení neposkytne.

Známé kino přišlo kvůli politickému boji o miliony. Zřejmě skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

 


Zasedání zastupitelů rozhodlo v neprospěch sdružení Pro – Centrál, které kino stejného názvu provozuje. Bezúročnou půjčku 1,5 milionu korun a navýšení ročního grantu bezmála o 500 tisíc tak sdružení nezíská, což může mít v dalším fungování kina fatální následky.

Dle slov ředitele kina Centrál Leoše Kučery zatím nehrozí žádná likvidace. Ve hře je stále několik záchranných variant. Jednou z nich by mohl být sponzoring.

 

Peníze nebudou

„Zastupitelstvo rozhodlo, že peníze nebudou. Možností by tedy bylo sehnat ty peníze sponzoringem. Přistoupivší společnost by uhradila dluhy sdružení a kino by mohlo fungovat bez problémů dál,“ uvedl Jan Hýsek z klubu Doma v Hradci.

Město může převzít kino a následně hledat nájemce, co ho bude provozovat

Ovšem ředitel kina Leoš Kučera se přiklání k jiné variantě. „Dnešním dnem se sdružení Pro – Centrál rozhodlo k návrhu půjčky, po jejímž schválení jsme schopni jako sdružení odstoupit z činnosti provozovatele kina.“

Podle Kučerových slov by tato variantou mohla být pro zastupitelstvo schůdnou podle reakcí, které bylo možno vyslechnout na zasedání. Například Martin Hanousek z klubu Změna pro Hradec neváhal zmínit, že problém spatřuje ne v ekonomických problémech kina, ale v osobě samotného ředitele Leoše Kučery, bývalého náměstka primátora.

„Pro nás není vedení kina důvěryhodný partner, audit ukázal velké nesrovnalosti v hospodaření, věci, které dosud nikdo neuvedl na pravou mír. Kino určitě ano, ale zachraňme ho před panem Kučerou,“ uvedl na adresu ředitele.

Politický boj

 

Jan Hýsek z klubu Doma v Hradci rezolutně odmítá vystavění celého problému okolo třetího nejnavštěvovanějšího kina v republice na špatném hospodaření, respektive zadluženosti.

„Tady nejde o nějakou ekonomickou stránku. Tady jde o pana Kučeru. To je ten problém, který vadí  určitým lidem ve vedení města. Jedná se o klasický politický boj. Pan Kučera byl odejit ze své politické pozice, ve které měl velkou podporu voličů a v současné době je na programu jeho odchod  i z této veřejné funkce,“ uvedl Jan Hýsek s doplněním, že to byl právě Leoš Kučera, kdo po příchodu do funkce náměstka začal prošetřovat různé smlouvy města a chtěl tak vyřešit několik trnů v oku obyvatelstva města za což ho stihl takovýto trest.

 

Tomuto tvrzení dává za pravdu i samotný ředitel kina. „Určitě jsem svým politickým působením velice uškodil kinu Centrál a své osobě, proto je mým prvořadým zájmem v současné době vyřešit celý problém tak, aby bylo kino co nejméně poškozeno.“

Sdružení Pro – Centrál chce svůj návrh předložit co nejdříve. Při hledání podpory bude komunikovat napříč celým hradeckým politickým spektrem.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hübsch

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …