Zoufalí obyvatelé Týna nad Vltavou: Město se na nás totálně vykašlalo

08.07.2012 18:25

Zoufalí a bezmocní si v neděli odpoledne připadali obyvatelé jihočeského Týna nad Vltavou, kterým se prohnala blesková povodeň. Bahno z kanálů a z polí zaplavilo nižší část města a to tak, že lidé, kteří před deseti lety byli zcela vyplaveni, měli bahno až pod okna. Voda jim zničila zahrady, dvory, prohnala se průjezdy. Z čeho jsou ale prý znechuceni, je přístup města.

Zoufalí obyvatelé Týna nad Vltavou: Město se na nás totálně vykašlalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

„Během pěti minut se sem valila voda. Jsme z toho zoufalí, valilo se bahno, špína. Měli jsme bahno až pod okny. V poslední chvíli jsem zachránila naši kočku, která by se jinak v bahně utopila. Okamžitě přijeli skvělí hasiči, začali čistit chodníky, silnice, dvůr, průjezdy, i sousedů. A byli naštvaní, stejně jako my. Volali jsme na město, aby sem poslali firmu, která má na starosti čištění ulice, aby vyčistili kanály, protože jsou plné bahna. Ale doslova se na nás vykašlalo. Jinak slušně to říct neumím. Takhle se město stará o své lidi, o voliče? Je to ostuda. My si tu v roce 2002 prožili peklo vinou vodohospodářů. V baráku jsme měli dva metry vody, vše zničené,“ řekla pro ParlamentníListy,cz obyvatelka ulice Legií Věra Mašková.

Ta říká, že ona i všichni sousedé mohou „poděkovat“ právě radnici a „šikovným“ projektantům, kteří před lety dělali novou kanalizaci. Průměr odpadních rour zmenšili na polovinu a od té doby, vždy při větších deštích, se jim voda žene přes průjezdy, kanály vodu neberou a jen uklízí a uklízí. V neděli přišla silná bouře a lidé měli desítky centimetrů bahna všude, naštěstí kromě bytů.

„Stačilo málo a byli jsme i v bytě zaplavení. Je to hrozné. Kde je krizový štáb, kde je starosta, kde jsou všichni ti, kteří říkají, jak se o občany starají a zajímají? Jsou to jen kecy v kleci a nic. Dala bych jim to zkusit, co to je. Vrchnol sprostoty. My jsme nic nezavinili, ale vinou jiných jsme na tom škodní my a sousedé a neděláme nic jiného, než uklízíme. Takhle vypadá péče o občany města?“ diví se také invalidní obyvatelka Týna nad Vltavou.

Starosta o podovni nevěděl

Starosta Milan Šnorek o případu nevěděl. „Zjistím vše potřebné a pokusím se zajistit nápravu. Měla by tam jet vltavotýnská Teplárenská, nikoli Rumpold. Ta má na starosti úklidy. A proč jim to odmítli, mi není jasné. Je to krizová situace,“ přiznal ParlamentnímListům.cz starosta Milan Šnorek (ODS).

Ten se mezi občany vydal až po intervenci médií a po telefonátech postižených lidí. Proč městská firma odmítla lidem přijet odklidit bahno, není jasné.

Obyvatelé se chtějí obrátit i na Jihočeský kraj, aby jim pomohl s krizovou situací.

Ničivou povodeň pamatují v roce 2002

Týn nad Vltavou přitom patřil k nejhůře postiženým městům při ničivé povodni v roce 2002. Lidé z města se bojí, že po deseti letech se může voda vrátit. „To už bychom asi nepřežili. Nikdo, kdo to neprožil, si neumí představit, co to je. Místo, aby nám tu v ulici město pomohlo v rámci možností, všechno je jim jedno a chtějí nechat čištění kanálů na všední den. Oni prostě asi nepracují, proč by se namáhali?“ dodává ParlamentnímListům.cz Věra Mašková, která říká, že zájem radnice v takových situacích si tedy představuje úplně jinak.

Obyvatelé Ulice Legií zvažují, že pokud město situaci s kanalizací nezačne okamžitě řešit a nesjedná nápravu i pro příští období, aby se předělala, podají žalobu. A šanci na úspěch mají. Právě proto, že radnice nechala před lety udělat kanalizaci, která je špatná, dochází k neustálému poškozování majetku obyvatel a neustále se i do sklepů a k základům dostává voda, která může statiku už tak po povodních narušených domů ještě více zhoršovat.

  • Další zprávy z Jihočeského kraje ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…