Žvanivý slimejš. Idioti, chudáčkové. Miloš Zeman vyplísnil české novináře, jako ještě nikdy

23.05.2018 14:51

Prezident republiky Miloš Zeman vystoupil s úvodním projevem na Žofínském fóru. Mluvil o aktivním občanství, ale nezapomněl na „tuneláře“ Zdeňka Bakalu a „užvaněné“ politické komentátory. Snažím se snížit rozdíl mezi ovládajícími a ovládanými, řekl prezident. Trvá na tom, že premiérem jmenuje Andreje Babiše.

Žvanivý slimejš. Idioti, chudáčkové. Miloš Zeman vyplísnil české novináře, jako ještě nikdy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman vzpomenul památku Jana Nekoly staršího, který mu prý vždy nabízel vystoupení na tomto fóru. „Na jeho památku vždy každý rok na Žofínské fórum rád přijedu,“ podotknul prezident. Poté se začal věnovat konceptu aktivního občanství. „Aktivní občanství je jednou ze stránek společenské odpovědnosti,“ dodal prezident a podotknul, že je zastáncem sociálního státu. „Když mluvím o aktivním občanství, mám na mysli především Johna F. Kennedyho,“ vzpomněl Zeman citát amerického prezidenta „Neptej se, co může udělat tvá zem pro tebe. Ptej se, co můžeš ty udělat pro svou zem.“

Anketa

Jak odhadujete výsledek referenda o vstupu do vlády, které se koná v ČSSD?

hlasovalo: 5301 lidí

Toto téma Miloš Zeman naznačil již ve svém inauguračním projevu, jak připomněl. Posteskl si, že média si toho nevšímala. Poté si rýpnul do miliardáře Zdeňka Bakaly. Média podle Zemana věnují Bakalovi nepřiměřeně velký prostor, přisuzuje to ovšem tomu, že média píší daleko spíše o katastrofách. „Pan Bakala je katastrofa svého druhu,“ glosoval věc prezident. Poté posluchačům v sále řekl, že chce nastínit tři dimenze aktivního občanství. Jde o dimenzi politickou, ekonomickou a informační.

Jako první se věnoval Miloš Zeman politické dimenzi. „Ona dichotomie mezi ovládajícími a ovládanými někdy skončila pod gilotinou, ale někdy založila alespoň základní vazby politické demokracie,“ řekl prezident. Připomněl, jak se v historii postupně rozšiřovalo volební právo. Po rozšíření volebního práva na ženy postupně klesal i požadovaný věk voliče. V případě Rakouska, kde smí volit už i šestnáctiletí, to už ale Zemanovi přijde přehnané. Odcizení mezi vládnoucími a ovládanými prý podle Zemana pomohlo překonat již zavedení přímé volby prezidenta.

„Já sám jsem několikrát navrhoval, aby to byl model, kdy primátorem, hejtmanem, nebo starostou se stává člověk, který dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější politické strany tak, aby měl v zastupitelstvu určitou oporu,“ podotkl Zeman a dodal, že samozřejmě chápe obavy těch, kteří spíše než na vlastní oblíbenost sázejí na kuloární jednání po volbách. „Bohužel česká povaha, která má mnoho skvělých vlastností, má také jednu negativní, a tou je hypertrofie závisti. Takže se někdy setkáme s tím, že strana vyhraje například krajské volby a všichni se spojí proti ní, aby skončila v opozici. Je to ubohé a je to bohužel české,“ posteskl si Miloš Zeman nad zákulisními pletichami.

A jak by šlo zmírňovat rozdíl mezi oběma skupinami společnosti? Miloš Zeman vzpomněl slova Petry Buzkové o neprostupné krustě stranické oligarchie. „Je tomu tak. Někteří funcionáři některých politických stran mají pocit, že svoje funkce mají vysezené a že nově příchozí členové těchto stran mají být tzv. ‚lepiči plakátů‘, což je samozřejmě demotivující a díky tomu počet členů politických stran není příliš výrazný a rozhodně nemá růstovou tendenci,“ posteskl si Zeman. V případě přímé volby by ale motivační faktor mohl být silný, mohl by však narazit na to, co prezident Zeman označil termínem „koalice neúspěšných“.

Prezident Zeman by ve volbách zavedl systém „panašování“, který zatím funguje pouze v komunálních volbách. Jde o to, že volič si může sestavit vlastní kandidátku kombinací kandidátů různých politických stran a hnutí, má tedy daleko větší svobodu rozhodování. Podle prezidenta v současném systému dochází k tomu, že na kandidátkách je spousta kandidátů, které nikdo volit nechce. „Žer, nebo nežer, nic jinýho nedostaneš,“ použil Zeman s humorem někdejší slova Vladimíra Špidly. Na komunální úrovni se podle něj systém panašování osvědčil. Zeman míní, že rozšíření tohoto systému zatím brání strach politických stran o ztrátu politických zisků, pokud by strany měly na kandidátkách mít ony „šedivé myši“.

Poté se prezident dostal k ekonomické dimenzi a s ní k dichotomii mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Na odborářích mu vadí, že se nevěnují problému participace zaměstnanců na životě svých podniků. Největší inspirací je pro Miloše Zemana Baťův systém. „Baťa své zaměstnance zásadně nazýval spolupracovníky, a to není póza. To bylo přesvědčení. Jeho zaměstnanci měli osobní účet a tam se jim připisoval podíl na zisku, ale pozor, také podíl na ztrátě! A to je taky v pořádku. Když něco zkazíte, tak to máte zaplatit,“ vzpomněl Zeman. Motivovaný zaměstnanec je podle prezidenta tím, kdo může výraznou měrou podniku přispět.

„A nyní vybuchne bomba. Tak se opřete do sedadel a připravte se,“ začal Zeman s úsměvem třetí část svého projevu. „Je to dichotomie ovládajících a ovládaných v informační oblasti. Máme zde něco, čemu se říká mediokracie. Otázkou je, kolik zde máme reálně mediokratů. A zatímco zaměstnavatelů máme hodně a politiků máme taky dost, tak pokud jde o mediokraty, o ty, kdo mají tu drzost tvrdit, že jsou tvůrci veřejného mínění, tak těch máme několik desítek,“ rozohnil se Zeman směrem k novinářům.

Poté vzpomněl případ ze sportovní oblasti. „Jela Ester Ledecká, byli tam dva čeští sportovní komentátoři a jejich komentáře zněly: ‚A jéje, zase chyba! A zase chyba!‘ No prostě výborně tomu rozuměli, ti idioti. A pak zůstali s otevřenou hubou, když si Ester Ledecká dojela pro zlatou medaili,“ nenechal ani na sportovních komentátorech nit suchou Zeman.

Dále ale mluvil o politických komentátorech. „Podle mého názoru je politický komentátor, až na vzácné výjimky, člověk nešťastný z toho, že v životě nic nedokázal. Právě proto kritizuje ty, kteří měli úspěch. Trochu to připomíná Čapkův Epigram, definice literárního kritika jako člověka, který radí spisovateli, jak by on napsal knihu, kdyby to uměl. Nu a protože většina politických komentátorů v životě nic nedokázala, tak z nich pramení závist, která někdy přerůstá až do patologické nenávisti vůči těm úspěšným. A s podporou mediální stoky se pak daleko snadněji dělají ty operace, o kterých jsem mluvil, jako koalice neúspěšných a podobně,“ pálil Zeman do řad novinářů ostrými.

Jako vzácnou výjimku uvedl Miloš Zeman Jana Kellera, který je profesorem sociologie, autorem mnoha knih, europoslancem a také vyučujícím na univerzitě. „On by mohl své úspěchy rozdávat. Proti těm chudáčkům, kteří nic z toho nemají, kteří mají jen tu závist a nenávist,“ pokračoval Zeman.

„Nesmírně jsem se zaradoval, protože jsem si uvědomil, že i na internetu je sekulární trend, byť začínající. Podstatou tohoto trendu je, že se debata z papírových médií přesouvá právě na internetové pole. A to samozřejmě přivádí naše novináře k šílenství. Všimněte si, že oni mezi sebou vůbec nepolemizují a zachovávají jakousi profesní solidaritu. Jenže jak říkal Masaryk, demokracie je diskuse a myšlení, že bolí. Takže ať nás to trochu bolí a ať v internetových diskusích najdeme různé protikladné názory, doprovázené argumentací,“ přál si Zeman.

Internet podle prezidenta pro občany vytváří širší prostor pro překonávání informačních bariér, než například čtení novin. „Věřím v aktivního občana. A nevěřím v to, že s člověkem je možné manipulovat, ať už jím manipuluje novinář, nebo protřelý politik, nebo mafián, který vytuneluje OKD,“ přidal Zeman ještě jeden direkt Zdeňku Bakalovi.

„Jinými slovy, i když mi někdy vyčítají, že jsem to právě já, kdo dělí společnost, snažím se naopak snížit bariéru mezi ovládajícími a ovládanými. Snažím se najít cesty, jak zvýšit participaci našich občanů na správě věcí veřejných, i v oblasti ekonomické participace. A konečně, svrhnout doménu několika desítek užvaněných politických komentátorů... já znám název jedné české opery, jmenuje se ‚Žvanivý slimejš‘. A vždy, když si přečtu nějakého Koukala, nebo jiné komentátory, tak si vždycky vzpomenu na název této opery,“ zakončil hlavní část projevu glosou Miloš Zeman.

V závěrečném shrnutí projevil snahu zvýšit svobodu všech občanů České republiky. „Svoboda je něco, čeho bychom si měli vážit,“ řekl Zeman a završil svou řeč titulkem z novin, který jej pobavil: „Je to něco, jako ta Ester Ledecká. ‚Studenti protestovali proti výrokům prezidenta Zemana a bojovali za svobodu slova‘,“ podělil se s diváky o bonmot Miloš Zeman.

Pak již došlo na otázky z publika. Nejzajímavější dotaz se týkal sestavení vlády s důvěrou, na kterou Česko čeká již 7 měsíců. „Chci jasně konstatovat, že dodržím svůj slib, a to bez ohledu na výsledek referenda, protože sliby se mají dodržovat tak, že nemají být podmíněny, a podruhé jmenuji Andreje Babiše předsedou vlády,“ řekl prezident na Žofínském fóru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …